torstai 12. maaliskuuta 2015

Siinä hän istuu

Aamuhartaus 12.3.2015 Opettaja Sari Autio, Kirkkonummi.

Torstaiaamuisin hartauden aiheena on "Kristittynä tässä ajassa".
Virsi 598: 2-3, 9. Virsi alkaa sanoin: "Millainen on elämä". Virren toinen säkeistö alkaa sanoin: "Millainen on aikamme".
Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut).


Löydän itseni aamuhartaustekstin ääreltä lukiessani omaishoitoliiton kirjeen saatesanoja arpojen ostamiseksi. Minut oli siirretty osoitteen muutoksen johdosta vastaperustettuun paikallisyhdistykseen kysymättä minun mielipidettä. Ry oli vaihtumassa liitoksi paikkallisten yhdistysten lisääntyessä.  

Olin vapaa toimimaan yhdistyksessä ja siksi halusin osallistua Omaishoitajat ja läheiset ry:n 10-vuotisjuhlaan Talvipuutarhassa. Kaukojäsenenä olin saanut Lähellä -lehden ja jäsenmaksuilmoituksen. Käytin hyväkseni luvattua lakimiespalvelua, vaikka en saanut kuin lakikirjan irtolehtiä kysymykseeni. Mitkä ovat omaishoitajan ja hoidettavan oikeudet osakkeenomistajan kotihoidossa. Ilmoitin yhteydenotosta sosiaalijohtajalle ja hän soitti virka-ajan jälkeen heti eikä 15. päivä. 
Taloyhtiössä alkoi aika, he kyllä tiesivät mitä tekivät. Kysyin lakimieheltä asiattomasta suunsoitosta ja sain vastaukseen.
- Halventaminen on kielletty. 

Lähetin pahimmille suunsoittajille rahat aiheettomista maksullisista ilmoituksista, että saavat itse viedä rahat as oy:n tilille. Se tehosi, taloyhtiöön oli saatava toimiva isännöinti ja hallitus. Yhtiökokouksen pitopaikaksi valittiin varastotalon lautakunnan huone. Kokouskutsut tulevat postissa kirjeessä eikä kirjattuna niin kuin edellinen hallitus oli toiminut. Tai alkuun ei ilmoitettu ollenkaan ja syyksi sanottiin.
- Se maksaa lähettää kaikille kokouskutsuja.

Sama sävy jatkui yhdistykseen siirron jälkeen. Nyt olivat vain toiset rahastajat ja toiset poliittiset päämäärät omaksi eduksi. Siksi kysyinkin arvat saatuani, milloinka liitto ja yhdistys olivat nähneet avuntarpeeni. Olisi ollut vertaistukiryhmän paikka, mutta sitäkään ei katsottu hyvällä. Projektikoulutukset antoivat mahdollisuuden pitää yhteyttä pienessä piirissä omalla ajalla, omalla tavalla ja omalla kustannuksella. Kutsuin kirjoittavat omaishoitajat risteilylle. Kirjeketju - vertaistukiryhmä jatkui neljä vuotta x 11 kirjoittajaa x 5.4 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta puolittettuja suruja ja tuplaantuneita iloja.

Palaute liitolle 'avunantamisesta' sai tietyn tuloksen. Mene "omaisena edelleen" yhdistykseen. Kiitti mulle riitti jäsenyys missään omaishoitajia rahastavassa yhdistyksessä. 
Olenkin tullut tulokseen, kuinka vammaisen lapsen saamisesta ei koskaan toivu, vaikka lapsi kasvaa, muuttaa pois kotoa, menee naimisiin, saa itse lapsia. Tätä traumaa käsitelläkseen tarvitsee terapoivan yhdistyksen samassa tilanteessa olevien kanssa. Korkealta ja kovaa on tultu rymisten alas eikä vanhempien hoitaminen enää olekaan niin tärkeää omaishoitoyhdistykselle eikä liitolle. On ollut pitkä matka tähän keväseen ja edusehdokkuuteen eurovisiokilpailussa Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää.

Konkreettisen kokemuksen sain paikallisyhdistyksen 10 -vuotisjuhlassa. Kysyin rahastonhoitajan perheen kuulumisia face to face tyhjällä käytävällä. Toiminnanjohtaja purjehtii sisään, tunkee meidän välistä tervehtimättä minua. Seurasi pinssien jako.
- Olisit pysynyt yhdistyksen maksavana jäsenenä, sinäkin olisit saanut pinssin. 
- Kiitti, motiivini ei ole ollut toimia ansiomerkin toivossa. 
Tunnustuksen ole saanut syöpälasten ja vanhempien tai isovanhempien leirillä. Se on painettuna pääkappaleessa. Mummo on kova jätkä.

Ei kommentteja: