sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Uusi kohde, jos ketä kiinnostaa

Matkat

Hitlerin bunkkerin kopio avataan turistirysäksi ensi kesänä - Historioitsija: Saksan kollektiivinen syyllisyys historiaa
Puolassa sijaitseva Sudenpesä oli yksi natsien bunkkereista. Nyt rakennettavan jäljitelmän esikuva löytyy kuitenkin maan alta Berliinistä.


Saksan kollektiivinen syyllisyys on saanut uuden kohteen meistä harvoista sodan aikana syntyneistä, joille saksankieli oli pakkoruotsin lisäksi ainoa vaihtoehto oppikoulussa. Se koitui kuitenkin avoimeksi jätetyksi takaportiksi viimeiseen asti.

- Älä tule meitä opettamaan, oli kielteinen tervetulotoivotus taloyhtiön yhtiökokouksessa, kun olin isän saattajana pankin kellariin jyrkkiä, pimeitä kierreportaita kokouksen pitopaikkaan. Kaksi viimeistä askelmaa meni vapaalla pudotuksella. Onneksi ei kuitenkaan turvalleen, että niska olisi murtunut 9 -kymppiseltä osakkeen omistajalta. 

Toinen bunkkeri on Vihtaniemen sotatoimialueella Tiekartta Länsirannalla.  Kolmas kerrostalon kellarissa ollut jo 15 vuotta. Nyt on tyhjentämisen aika, kun onni onnettomuudessa osui kohdalle. Löysin aarrekartan esittelyn selaamistani papereista kesältä 2005. Oikorataa odoteltiin ja 2006 käytin sitä maalle mennessä. 

Edistystä on tapahtunut uudessa kohteessa. Tietokoneyhteys on valmiina ilman kaapelimodeemia ja muita virityksiä. Vanhassa talossa on ollut ongelmia opiskella verkkoympäristössä. PäijätVisio rakensi kaapelin, mutta taloyhtiö ei ollut budjetoinutkaan digi-aikaan siirtymistä varten. 

Ajatukseni hankkia uusimmat yhteydet on moneen kertaan torpattu. On meillä sellaiset lobbarit. Työttömien nurkassa sain 1. sähköpostiosoitteen. Ravimies seurasi vedonlyöntiä tiiviisti koneen ääressä. Hän poistui hetkeksi ja silloin tukityöllistetty otti koneen haltuun ja suitsait sukkelaan oli minulla e-mailosoite. 

Sain puhelinsoiton myöhään illalla. Puhe oli englantia ja saksaa. Ymmärsin mistä oli kysymys, mutta puhumaan en pystynyt. Soittaja pyysi e-mailia, luukusta tuli logo. Ei onnistunut sähköpostiviestin lähettäminen, joten se tuli kirjeenä kiitoksin ja viimeisin tiedoin, ettei kirjeitä enää tulisi. 

Jatkuu joskus paremmalla ajalla kun bunkkerit on paljastettu tai meillä puhutaan kaapista ulostulosta. Luurankoja on kaapissa ja virtahepoja olohuoneessa avoimessa yhteiskunnassa, rauhan aikana noudatettu kuitenkin suljetun yhteiskunnan sääntöjä. Meillä on omat vaietut häpeän aiheet, jotka on haluttu vaieta kuoliaaksi tai tapahtumattomaksi. Henkilöhistoria kirjoitetaan uudelleen menemättä maan alle.

Ei kommentteja: