perjantai 9. tammikuuta 2015

Kollektiivinen suru

Ulkomaat klo 16:19
Nigeriassa jälleen verinen pommi-isku – pommin kantajana ehkä vain 10-vuotias tyttö


Samaistun pomminkantajatyttöön. Neljännen käskyn selitysosa kehoittaa ääneen ihmettelemään asioiden huonoa hoitoa. Kieltää kuitenkin lähtemästä mukaan pahaa tekemään.
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan, tervehti työvoimatoimiston hoitaja minua entistä kansakoulukaveria 5 -kymppisenä palattuani syntymäkuntaani vanhempieni hoitajaksi. Olinko kauhukakara 12 -vuotiaaksi ja sen jälkeen 5 -kymppisenä? Heidän mielestään vielä tänä päivänäkin. Kymmenen vuotta minun aivopesua kesti ja selvisin sen kummemmitta kolhuitta. Sormet riittävät laskemaan ne hyvät ihmiset, joita siellä kohtasin. Viimeisestä taloyhtiön pöytäkirjasta luen Tuuspeltoa vaivaavasta kirouksesta.

Se ei voi muuta olla kuin vanhan Manun perintö joka asiassa. Hän myi osakkeensa seuraajalle saatesanoilla, että naapureille pitää olla ilkeitä. Viereisen talon ruohonleikkaaja pysäytti koneen kysyäkseen huutelijalta.
- Rupeatko sinä keljuilemaan, kun huutelet minulle? 

Meidät pitäisi häätää pois taloyhtiöstä, mutta siihen ei ole mitään syytä. Jos A Ykköstä vaivaa veden pysyminen rapun edessä korjauksesta huolimatta, olisiko se seurausta minulta peritystä vesimaksusta, kun kävin päivisin isän luona laittamassa ruokaa. Yöksi menin kirkon kammariin, jonne maksoin vesimaksun. Kolmannen vesimaksun maksoin Lahteen vuokraamastani asunnosta sen päivän varalle, kun isä olisi kuollut.

On puhuttu halventamisesta viime päivien tapahtumien ympärillä. Näille pahimmille suunsoittajille lähetin lakimiehen kirjeen ja rahat aiheettomista ilmoituksista tilille pantaviksi ihan omin pikkukätösin mukana saatesanat, kun yleisönpalvelijoille kopsahtaa omaan nilkkaan. Sama koskee kunnan ja valtion piäsnuatikoita. 


Minulla on ihan oma suruliputuspäivä 11.9. omille menetyksille. Tästä kaikki alkoi ja jatkuu uusilla terroriteoilla. Niin kauan kun kukaan ei huomaa omaa osuuttaan asioiden kulkuun, Tiekartta Länsirannalla jatkuu.


Sipilä: Stubb edustaa suomalaisia Pariisin mielenosoituksessa (10.1.2015 15:44)

Nyt on tosi kyseessä. On ollut ennenkin tiettömän taipaleen takana. Isä oli aina valmiina lähtöön, kun myrsky riepotteli kaikkea, minkä irti sai. Hän toisti vielä kirkonkylän osakkeessa samaa lähtövalmiutta. Rauhoittelin sanomalla.
- Meillä ei ole mitään hätää, kun on katto pään päällä, enkä tiedä kenenkään sukulaisenkaan olevan hätää kärsimässä.

Nyt on aika toinen. Kun myrsky pauhaa, on minulle sopiva ilma lähteä kauppaan. Pakkaan taas laukkua penkillä, vieressä vanha, sairas nainen. Hän on ärtynyt, kun niin huonolla kunnolla on tultava kauppaan. Kertoi ettei ole saanut lääkäriaikaa Pääterveysasemalta. Jotakin siihen väliin sain sanotuksi.
- Luuletko, etten ole yrittänyt. Luvataan kirjeellä ilmoittaa monen kuukauden kuluttua.
En jatka enää puhumista, se saattaisi lisätä hyökkäävyyttä kuin metso soitimella.
Hän sanoo, ettei näin huonosti lääkäriin pääsy ennen ollut.


Google kunnioittaa menehtyneitä

 

Ruislinnun laulu korvissani, / tähkäpäiden päällä täysi kuu; / kesä-yön on onni omanani, / kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa; / mutta metsän tummuus mulle tuokaa, / puunto pilven, johon päivä hukkuu, / siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu, / tuoksut vanamon ja varjot veen; / niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan neiti, kesäheinä, / sydämeni suuri hiljaisuus, / uskontoni, soipa säveleinä, / tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta, / onpa kädessäni onnen kulta; / pienentyy mun ympär' elon piiri; / aika seisoo, nukkuu tuuliviiri; / edessäni hämäräinen tie / tuntemattomahan tupaan vie.

Eino Leino: Nocturne 1903

Yle kunnioittaa Pariisin iskun uhrien muistoa hiljaisella hetkellä (9.1.2015 10:41)

Historia: Juutalaisten tarina
5/5. Miten juutalaisten kansanmurha toisen maailmansodan aikana vaikutti muuhun maailmaan? Entä kuinka Israelin valtion perustaminen on näkynyt ja näkyy yhä koko maailman poliittisessa kentässä? T: BBC 
Googlen ja Ylen hiljaiset hetket saavat seurakseen Juutalaisten tarinan hiljaisen hetken.
Joka kevät, maa joka syntyi joukkotuhon tuhkasta, muistaa menetystä, jolle ei löydy sanoja. Sireenin yhtämittainen soitto, Jom ha-soa Holokaustin uhrien muistopäivä. Jokainen rekkansa tai autonsa vieressä seisova tai kadulla seisova tietää, että meille kaikille olisi voinut käydä samoin. Sydän on yhä särkyä. Sitten elämä jatkuu.
(Viime päivien hiljaisen hetken vaatineet terrori-iskut toistavat historiaa. Samoin päämiesten marssit järjestetään kuin valtapolitiikka Israelin valtion olemassa olon puolesta.)
UPM hakkaa metsäänsä omalla luvalla.

Ei kommentteja: