tiistai 16. joulukuuta 2014

Samaistuminen

148 vuotta Wassily Kandinskyn syntymästä
Joulu tulee Googlettamalla

Aamuhartaus 11.12.2014 diakoni Tero Konttinen


Piispa Irja Askola joulusta stressaaville: Rentoudu! Joulu ei ole rekvisiittaa

Korkman: Olemme syvällä suossa - Taloussanomat

Trainers' Housen Aktan: "Tulevaisuutta luettiin väärin" (12.12.2014 13:19)

We like the moon, kun ei ollut lupa välittää eikä räpätä. Tämä pelästytti minut äänellään. -We Like The Moon by Rathergood


Ennen lapsia huutokaupattiin joulun aikaan

Kuvassa Eeva Jukarainen
– Eeva ei suostu surkuttelemaan kohtaloaan


Meilläkin on käyty eräänlainen "Puhdistus" ja käydään edelleen. Naapurin Mari on Vihtaniemen ensimmäinen ja viimeinen äitienpäivänä ansioitunut nainen. Seuraan tässä Vihtaniemen ensimmäisenä ja viimeisenä ylioppilaana, josta ei mitään tullut. 

https://igcdn-photos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t51.2885-15/10853150_1375326079434205_2108357983_n.jpg 
Instagram

Aamuhartaus to 11.12.2014
Tero Konttinen, diakoni

Vankilassa ulkomailla

Joosef oli perheensä iltatähti. Hänen isänsä, Jaakob rakasti Joosefia enemmän kuin muita poikiaan. Vanhemmat pojat huomasivat tämän. Heidän vihansa sen kun yltyi, kun Joosef näki ja selitti pari unta. Niissä muut veljet kumarsivat Joosefia.
Veljien viha oli lopulta sitä luokkaa, että he päättivät myydä seitsemäntoistavuotiaan Josefin Egyptiin orjaksi kulkukauppiaiden välityksellä. Isälleen he valehtelivat, että villipeto on syönyt poikasi. Veljet kertoivat isälleen kirkkain silmin, että löysimme vain tämän Joosefin verisen puvun. Tarina alkaa Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvusta 37.

Itse Jumala oli kuitenkin Joosefin kanssa. Joosefin orjuus alkoi siten, että kulkukauppiaat myivät hänet edelleen Potifar-nimiselle faaraon hoviherralle, joka oli samalla henkivartijoiden päällikkö.
Joosef onnistui Jumalan avulla toimissaan ja palveli Potifaria niin hyvin, että lopulta hän hoiti Potifarin taloutta ja omaisuutta. Joosef ei siis jäänyt surkuttelemaan tilannettaan vaan pyrki aktiivisesti tilanteen herraksi ulkoisista oloista huolimatta.
Sitten syntyi kolmiodraama.

Koska Joosef oli komea mies, niin Potifarin vaimo iski silmänsä Joosefiin. Potifar oli päivät poissa ja vaimo yritti houkutella Joosefia sänkyyn, rakastelemaan kanssaan. Vaimo vonkasi Joosefia lähes päivittäin, mutta Joosef pysyi lujana ja uskollisena isännälleen Potifarille, eikä langennut.
Lopulta yhtenä päivänä nainen tarttui Joosefia vaatteista ja yritti pakottaa hänet seksiin. Joosef riuhtaisi itsensä irti ja juoksi pois. Tosin rytäkässä Joosefin päällysvaatteet jäivät naisen käsiin.

Nainen huusi ja pisti pettyneenä hässäkän Joosefin syyksi. Kun Potifar tuli kotiin, vaimo kertoi sepittämänsä tarinan miehelleen ja siitäkös mies puolestaan raivostui. Hän määräsi Joosefin saman tien vankilaan. Joosef oli vankilassa noin kahdeksan vuotta.
Joosef oli vankilaan joutuessaan noin 23-vuotias. Joosef olisi voinut masentua ja reagoida siihen, että hän joutui viattomana vankilaan, ilman oikeudenkäyntiä ja valituksen mahdollisuutta?
Hän ei vieläkään lyönyt elämäänsä lekkeriksi? Joosefista tuli luottovanki oman toimintansa seurauksena ja lopulta vankilan päällikkö uskoi Joosefin valvontaan muut vangit.

Entäpä jos hän olisi menettänyt kokonaan uskonsa Jumalaan ja hänen apuunsa?

Kahdeksan vuotta vankilassa on pitkä aika. Joosefin elämästä se oli neljäsosa.
Joosef olisi voinut käpertyä huolenaiheiden piiriin ja voivotella vaikka seuraavasti:
Kunpa minulla olisi ollut kärsivällisemmät veljet?
Jos en olisi joutunut orjaksi ja syyttömänä vankilaan?

Joosef suuntautuikin Jumalan avulla omaan vaikutuspiiriinsä. Ja ajatteli suurinpiirtein näin:
Minä voin olla kärsivällisempi!
Orjuusaika on opettanut minulle paljon uusia asioita.
Egyptissä olen saanut näyttää itse, mihin kaikkeen pystyn Jumalan avulla.
Vankeusaika on opettanut minulle, kuinka otan tilanteen haltuun ja saavutan luottovangin aseman.
Minulle Joosef on opettanut sen, että jokaisena päivänä voi tarjoutua uusi mahdollisuus ulkoisista oloista huolimatta.

Nyt voisimme rukoilla kahdestaan.
Kiitos Jeesus, että viime yönä varjelit minut kaikesta pahasta. Pyydän, varjele minut tänään synnistä ja anna minulle kyky syrjäyttää turhat huolenaiheet. Anna minulle voimaa, että ajatukseni, tekoni ja koko elämäni olisivat mielesi mukaiset. Lähetä pyhät enkelisi suojakseni etteivät demonit ja mikään paha saisi minussa valtaa. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Virsi: 600:1-5

 

Ei kommentteja: