lauantai 29. marraskuuta 2014

Särähti korvassa

Puoli seitsemän
Vieraana esikoiskirjan julkaissut Vappu Pimiä. Käymme Kauhajoen eduskuntatalossa. Juontajina Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen. #puoli7

"Kun katsoo maailmaa / Enkelin silmin / Niin nähdä voi sen kauneuden / Niin viaton kun katse on /Voi nähdä sateella auringon." - Arja Koriseva

Käynti Kauhajoen eduskuntatalossa paljasti taas kerran jotakin, mitä en tahtoisi kuulla enää tänä päivänä. Kauhajoki oli riittävän kaukana sotatoimialueesta ja Helsingistä. Etelä-Pohjanmaalla tiedettiin olevan riittävän isänmaallista väkeä, jotka olivat valmiita ottamaan eduskunnan vastaan.

Sota ei koskettanut kaikkia alueita samalla voimalla, karjalaiset jättivät kotinsa ja lähtivät evakkomatkalle. Isänikin joutui rintamalle ja sai kuulla kansalaiskuntoisuuden puutteesta. Sitä isänmaallisuutta oli riittävästi vain etelä-pohjanmaalaisilla, ei sotaan osallistuneilla torpparin pojilla. Sama on jatkunut koko minun elinaikani kahtia jakautuneessa Suomessa, avoimessa yhteiskunnassa, jossa on suljetun yhteiskunnan säännöt Siperian opetuksen pelossa. 

Kirkkovuosi 2014-2015 – Kirkkovuosikalenteri | Evl.fi ... siirtää meidät adventtiaikaan. Viimeisten päivien tapahtumat vanhassa kirkkovuodessa ovat saaneet ihmiset liikkeelle eroamaan kirkosta. Sen olen tehnyt itsekin, en eronnut kirkosta, vaihdoin vain seurakunnan osoitetta. Minut on 'erotettu' ja pahoiteltu vielä 'eroamista', kun en pitänyt kirkollisia toimituksia arvossa. Takana kuitenkin oli yhden veronmaksajan menetys. Minua loukkasi pahoittelu enhän luopunut lapsenuskosta. Syynä oli yhteisvastuukeräysrahojen jakotilaisuudessa kristityn kehoitus mennä potilasjärjestöön. Sieltä omaishoitaja saisi kaiken tarvitsemansa avun. Menin ja löysin Lahden savolaiset. Se on syntymävammajärjestöni. Sen jälkeen on ollut helppo hengittää. Kirkko pitää kiinni rahoistaan ja maistraatti siirsi 'muuhun uskonnolliseen yhteisöön'. Kirkkovuodessa seuraan kirkkokalenteria. Se on selkeä alusta loppuun ollut jo 73 vuotta.

Sunnuntai 30.11.2014

Kuninkaasi tulee nöyränä.
Lahden Ristinkirkon kellot kutsuvat

Keski-Lahden seurakunnan jumalanpalvelus Lahden Ristinkirkosta
Saarnaajana ja liturgina seurakuntapastori Kaija Jyrkkä. Avustavana pastorina Miika Hämäläinen. Kanttorina Aurora Ikävalko. Urkurina Marjukka Liimatainen. Tesktinlukijana Simo Hiilamo. Kuorot: Ristinkirkon kuoro, Helluntaiseurakunnan kuoro, Lahden Bach-kuoro. Kuoron johtajat: Aurora Ikävalko, Sakari Kokkonen, (Saara Aittakumpu). Virret: 13:1; 134:1,4; 15; 1; 6:1-3; 2; 3:1,2,6.  

Uusi avioliittolaki käsitellään Verkkolehti Värtsin sivulla yli kymmenen kommentaattorin kannanotolla. Fb tukkeutui ennen äänestystä, joten en halunnut nähdä alkuunpanijan tykkäyksiä enkä lähtenyt osoittamaan mieltä puolesta enkä vastaan. The Book kuvaa naisen työasussa, naisen jalat, stay up sukat ja korkokengät. Se on yleiskuva naisesta. Poikkeuksen tekee Neitsyt Maria, Jumalan synnyttäjä, joka synnytti jouluna ensimmäisellä verollepanomatkalla.

Olen epätietoinen, mistä löytäisin lääkärin, joka hoitaisi kivun syytä eikä vain oiretta. On lähdettävä merta edemmäs etsimään infektiolääkäriä. Kipu nostaa verenpainetta eikä lääkettä vaivaan ole vielä löytynyt. 

Talvisota syttyi tasan 75 vuotta sitten 30.11.1939 (Talvisota syttyi 75 vuotta sitten - Iltalehti)
Eduskunta lähti Kauhajoelle turvaan tasan 75 vuotta sitten (30.11.2014 10:14) En vielä ollut syntynyt kun jouluperinne alkoi enkä vielä silloinkaan, kun talvisota syttyi. Kuitenkin särähtää joka kerta korvassa, kun joku kehaisee Etelä-Pohjanmaan riittävästä isänmaallisesta väestä. Joka puolelta löytyy näitä isänmaallisuudellaan kehujia. Sotaan osallistuneille vähempiarvoisille luvataan kuoltua havuseppele haudalle.
- Ehtiihän tuon sittenkin, totesi isä liikuttuneena kuultuaan veteraanijärjestön lupauksen.
- Pitäisikö se vielä minun pyytää? En pyytänyt, sillä pidin sitä loukkauksena kuin srk:n  pahoittelua osoitteenmuutoksesta.  Välineenä hernepussin heittokilpailussa on ohi srk:ssa, kunnassa ja yhteiskunnassa.
  
Löysin  Talouden Madonluvut (Suomi Tekstit) on Vimeo netistä. Olen kirjoittanut ne sana sanalta dokumenttia katsoessani.  Silloin jäi mieleen "Suurvalta kestää n. 250 vuotta, kymmenen sukupolven ajan."

 • Suurvallan elämässä on kuusi aikakautta.
 1. Uudisraivaajien aika
 2. Valloitusten aika
 3. Kaupankäynnin aika
 4. Vaurauden aika
 5. Älyllisten saavutusten aika
 6. Leivän ja sirkushuvien, rappion aika.
 • Suurvallan rappiosta ovat aina kertoneet samat merkit
 1. Suuret sotavoimat ja sotilaiden kurittomuus
 2. Omaisuudella pröystäily
 3. Rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvaminen
 4. Halu elää pöhöttyneen valtion elätteinä
 5. Pakkomielteinen suhtautuminen seksiin
 6. Pahamaineisen rappion merkeistä on valuutan arvon heikkeneminen. 

Hoosianna-hymniä lauletaan tänään. Joulukalenterin vuoro on huomenna 1.12.2014. Illalla on Eduskunnan juhlakonsertti Kauhajoen kirkossa  75 vuotta talvisodan syttymisestä -
Sirkku Ratus, urut, Poutapilvi-kuoro/Helena Ala-Prinkkilä, Anne Havunen, piano, Minna Grönthal, laulu, Kauhajoen kirkkokuoro, Panula-opiston jousiorkesteri/Antti Laasanen, Kauhajoen Veteraanikuoro/Risto Ala-Ikkelä, Suupohjan Puhallinorkesteri/Sami Salmivuori.
P. Simojoki: Virsi 581.
Puhe, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. 
Hannele Viitanen: Laulu Suomesta;
Kansansävelmä, sanat Jaakko Juteini: Arvon mekin ansaitsemme
Toivo Kuula: Purjein kuutamolla, op. 31a nro 1. Jean Sibelius: Norden, op. 90 nro 1. 
Taneli Kuusisto: Suomalainen rukous
Jean Sibelius: Andante Festivo, op. 117. 
Otto Palmgren: Heijastus
Markku Kulmala: Meidän Isänmaamme
Kalervo Hämäläinen: Veteraanin iltahuuto
Puhe, lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä. 
Oskar Merikanto: Romanssi, op.12.
Fredrik Pacius: Maamme - Vårt land.
Suora lähetys Kauhajoen kirkosta. Toimittaja Anu Jaantila.

Jokainen puhe on puhujansa näköinen. Musiikkiesitykset juhlistavat meidän Isänmaamme tuntoja 75 vuotta sitten ja tänä päivänä.
Sininen hetki -konsertti järjestetään 13.3. klo 13.13 talvisodan päättymishetkellä.
Sitä ennen on Joulu ja joulurauhan julistus ja Sulo Saarits ~ Taas Kaikki Kauniit Muistot (Sulho Ranta ... 
SINUN JOULUSI kiireiden kertaamiselle ja tiedon hallinnalle ei minulla ole aikaa eikä tarvetta.
Vasta tammikuun syntymäpäivägaala on seuraava osallistumispaikka netissä. 

Ei kommentteja: