perjantai 7. marraskuuta 2014

Kohtalo kutoo


Muistojen bulevardi: Geisha - teehuoneen tyttö
Lindström: Liian vähän aikaa (Irmeli Mäkelä). Lahtinen: Geisha - teehuoneen tyttö (Metro-tytöt). Kärki: Kohtalo kutoo (Henry Theel). Schertzinger: Tangerine (Coleman Hawkins ja Ben Webster). 

Eilisen hämmentävä uutinen Talvivaaran konkurssista tunkee ajatuksiin yöllä ja päivällä. Otsikoihin ilmestyy Talvivaaraan sijoittaneiden nimiä rahansa menettäneistä. Tieto on ennenaikainen onhan vielä jäljellä pörssiin listautunut yritys Talvivaaraa tallella, joten eiköhän kurssit käänny nousuun sen jälkeen kun hallitus saa luottamuslauseen äänestyksessä. Jokaisen on oltava hallituksen takana, että vaalit pidetään kevällä 2015 ajallaan.

Aamun ajatus
Ihmisen hyveitä ei pitäisi mitata
hänen erinomaisella vaivannäöllään,
vaan hänen jokapäiväisellä käytöksellään. 


Ihmisen hyveet, vaivannäkö ja käytös mittarina johtavat rahalliseen panokseen. Olalle taputtajia riittää niin kauan kun viimeinenkin lati on kulutettu. Tähän ei pitänyt jumiutua vaan muistaa, mitä seurasi Berliinin muurista ja sen murtumisesta. 


Löydän kuvan kesältä 1961 ja siihen liittyvän saksankielisen kirjeen. Kuva palautui minulle Saksasta ihmettelyineen. Kun hän oli Suomessa, kohosi Berliinin muuri. Sodan aikana syntyneillä ei voinut olla osaa voittajien jakaessa mahdin osoituksena lähes kaksikymmentä vuotta sitten päättyneen sodan saalista. Hän jatkoi vapaassa lännessä, minä jäin itään. 
Välikysymyskeskustelussa Stubb lyttäsi Sipilän DDR-vertauksen - Politiikka ja talous 
vertaa Suomen nykytilaa tuohon DDR -aikaan.  


Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti
Viime kevään Felmannin pellon 22 000 ihmisen elävä monumentti toi näkyväksi syntyperäni taakan. Selkäytimessä oli tieto, ettei voinut vähätellä isän osallistumista sotaan loikkaamalla "vihollisen" puolelle. Kansakoulussa en tuntenut eriarvoisuutta samanikäisiä kohtaan, olimmehan kaikki sodasta elävänä palanneiden isien lapsia.

Mistä on hyvä isä tehty
Isä on tehty vahvuudesta, jolla rakennetaan talo, raahataan joulukuusi metsästä, kaivetaan ojia, hakataan halkoja. Hän on tehty herkkyydestä, joka silittää lasta, ottaa syliin, hellii, keikuttaa polvella, naurattaa ja hauskuttaa. 
Isä seisoo lapsensa rinnalla kuin vuori, kun maailman tuulet tuivertavat ja oma tasapaino horjuu. Isä ei tarvitse paljon sanoja. Hänen tekonsa sanovat kaiken tärkeän ja ne kantavat läpi elämän. Minun isäni on tehty rakkaudesta. -Tytär/positiivarit

Lomalla käynyt panimomestari kertoi Saksojen tulevasta yhdistymisestä. He olivat varastoineet 1½ kuukauden ajan riisisäkkejä. Lännessä tapahtui kehitystä, meillä Suomessa olot kurjistuivat. Laitospaikkoja purettiin eikä vastaavia avopalveluita kehitetty tilalle vanhusten hoidon järjestämiseksi. Tuli lama ja alkoi kilauttamalla kaverille valitun presidentin kestorepliikiksi jäänyt "perin onneton" fitness - ja fattfree-aika.  

Historian kertauksena tutustun Berliinin muurin murtuminen ja Saksan jälleenyhdistyminen
ja sovitan sen omaan elämään kesästä 1989 pääsiäiseen 2000.

SOS-LAPSIKYLÄ
Kaksi valokuvaa omasta elämästä ja kaksi yhteiskunnan kehityksestä Elokuisen elegia sanoin elämääni punnitsen.

Olkaa vapisematta kädet!
Tätä ainetta ei ole varaa
läikyttää pisaraakaan hukkaan.


Sillä elämääni, elämääni minä punnitsen.

 
Vasemmassa mennyttä raskasta.
Oikeassa tulevaa, tuskin
tuntuvaa, ei edes höyhenen
vertaa, vaan ehkä etäisen
linnun verkkaisen
siiveniskun hennosti
lehahtava pyörre.

Elämääni, nuorta onnellisesti
onnetonta elämääni minä
kostein kämmenpohjin
punnitsen.


Minussa on puutarha,
nopeasti kukkinut,
ja hiljainen nyt.
Minussa on koivu
joka tuhlasi surutta
lehtensä jo toukokuussa.
Surutta, vihellellen, hyräillen. -Tommy Tabermann

Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti palauttaa meidät  kansan kahtia jakaneeseen aikaan ja jatkuu tänään. SOS-LAPSIKYLÄ on tarpeellinen hyvinvointivaltion syrjäyttämille lapsille, kaatopaikat työttömille ja muille epäkelvoille yksilöille, joita byrokratia paimentaa leimoillaan.

Ei kommentteja: