perjantai 31. lokakuuta 2014

Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista

Aamun ajatus
Ainoa varma selviytymiskeino on
tarjota enemmän ja parempaa palvelua
kuin mitä sinulta odotetaan,
olipa tehtäväsi sitten ihan mikä tahansa.


Joskus on parasta olla tarjoamatta, kun palvelupyyntö ei kuulu tuotevalikoimaan.  

15 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1999: Katolinen kirkko ja Luterilainen maailmanliitto allekirjoittivat "Yhteisen julistuksen vanhurskauttamisopista".

Porvoon kirkkoyhteisö tuli tutuksi, kun vaihdoin seurakunnan osoitteen pysyvään. Kristityn tarjoama potilasyhdistys ja maistraatin siirto "muuhun uskonnolliseen yhteisöön" ovat yksyhteen. Suomen saksalainen kirkko ei allekirjoittanut Porvoon sopimusta. Se on kirkon eikä minun ongelma, enhän luopunut lapsenuskosta.

109 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

"Otan osaa", "muistoa kunnioittaen" ja muut vaikea sanat

Kuva: Pertti Louhelainen
- Otan osaa.
- Kiitos, mutta mistä tämä osanotto?
- Isäsi on kuollut.
- Eloon hän jäi, kun läksin käymään kaupassa.
Lippu oli puolitangossa Tuuspellon salossa kuukauden aikana kolme kertaa. Ensiksi meni tytär, sitten isä ja viimeksi äiti. Ihan luonnollisia kuolemia kaikki. Isäni oli vanhin taloyhtiössä ja suruliputus tulkittiin hänen kuolemakseen.
Kun hän sitten kuoli vallanvaihdoksen tapahduttua, olin sen ennakoinut jakamalla sisaruksille tehtäviä.
- Kun isä on kuollut, sinä tulet arkun kanssa naapurikunnasta. Ja näin tapahtui, ennen puoltapäivää isä oli siirretty kylmiöön. Joku tutuista halusi tuoda minulle surukukat kukkakaupasta. 
- Jospa hän ei ole kuollut, kun tänne ei ole mitään ilmoitettu. Seuraavana päivänä sain kuulla isän kuoleman ihmettelyn kukkien tuojalta. 
Tuuspellossa ei liputettu kuolinpäivänä eikä hautajaispäivänä. Kuolinilmoitus lehdessä oli jälkeenpäin.
- Arvi oli hyvä naapuri, olisin tullut kirkkoon siunaustilaisuuteen, jos olisi tiennyt. Olinpa ollut ajattelematon, kun en ilmoittanut enon leskelle tapahtumasta. 
Muistotilaisuudessa Viitakossa oli mukana lapset perheineen ja äidin sisarukset kutsuttuina. Valkoiset veteraanit olivat poissa havuseppeleineen, eiväthän he naapureina muuta olleet kuin paskanjauhajia isän syntyperästä torpparin poikana.

Samalla mitalla on lupa mitatata. Jälkeenpäin luin adresseja "muistoa kunnioittaen" eikä ne muuksi muutu omasta omaishoitajuusajasta syntymäkunnassani. Maailma on kahtiajakautuneempi kuin koskaan. Palaan ajassa isäni syntymävuoteen 1906 ja kuuntelen teemalta I maailmansodan muistokonsertti 
Wienin filharmonikot esiintyivät Franz Welser-Möstin johdolla Sarajevossa 28. kesäkuuta jossa tasan sata vuotta sitten ammuttiin Itävallan kruununprinssin Ferdinandin surmanneet kohtalokkaat laukaukset. HD 

(Juhannus 2014 käsittelee Kohtalokkaat Sarajevon laukaukset Elävässä arkistossa.)

 

Sähköpostiin tullut kutsu
"E I N L A D U N G zum Volkstrauertag
Am Sonntag, dem 16. November 2014, findet gegen 12.00 Uhr (im Anschluss an den Gottesdienst in der Deutschen Kirche) am bei der Kirche gelegenen Denkmal der im Jahre 1918 gefallenen Soldaten eine G e d e n k v e r a n s t a l t u n g
zu Ehren der Toten der Weltkriege und der Opfer der Gewaltherrschaft statt."

Vain Suomessa vihataan lapsia - Helsingin Sanomat

"Milloin suomalaisista on tullut näin luonnottomia? Olemmeko uhranneet ihmisyyden perusasiat tehokkuuden ja kurin alttarilla? Kaikkien tapojen taustalla vaikuttaa yleensä johdonmukaisia syitä, ehkä meillä ne ovat kiire, stressi ja oman lapsenomaisuutemme tukahduttaminen." -Kirjoittaja on helsinkiläinen Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, jolle myönnettiin lokakuussa tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.

Yhdyn kirjoittajan kokemukseen itseeni kohdistuneesta vihasta tyttönä, naisena,
sisarena, äitinä ja (x) ruudussa avioliitossa eläneen kanssa. Sitä ei kestä kukaan, joten on haettava tuomio avioeroon. 
Neljännen käskyn ohje toteutui: Kunnioita isääsi ja äitiäsi. "Minä olen" kunnioitettavan jälkeen muut piäsnuatikat ovat päättäjinä neljännen käskyn selitysosan varassa. Jos he hoitavat asiansa hyvin, siitä ei ole mitään sanomista. Mutta jos hoitavat huonosti, sitä saa ääneen ihmetellä. Kivet kuppiin enkä lähde mukaan tekemään pahaa.

Ei kommentteja: