tiistai 26. elokuuta 2014

Vuoronumero

Aikajanakuva: Elina Viitasaari
Harjoitus tekee mestarin, kuinka monta jonottajaa saadaan pysymään järjestyksessä. Päällekkäisyyksiä on purettu. Otat vuoronumeron, istut odottamaan valotaululle ilmestyvää numeroa. Koneella on kestomääräys, verta putkeen, sitten odottamaan seuraavana päivänä soittoa pillerien määristä viikoksi eteenpäin.
Kyllä minusta pidetään hyvää huolta loppuelämän ajan. Geenivirheestä on kysymys. 

// klo 06.00 / tiistai 26.08.2014
Studio55.fi Omaishoito, vanhusten sosiaalipalvelut ja miljardisäästöt terveydenhuoltomenoissa. Vieraana tutkija Sari Kehusmaa. 
klo 6.00 vanha radioääni ei herää enää tänä aamuna. Vahinko mistä nyt kuuntelen aamuohjelman kahdeksaan asti? Keitän kahvit ja teen aamutoimet ja pistän 80. napapiikin. Onko se viimeinen tällä erää? Avaan läppärin ja kuuntelen radion aamuhartauden sitä kautta.

Studio55 paneutuu jo kuudelta omaishoitoon ja vanhusten sosiaalipalveluihin. Yhtään valmiimpaa ei tullut. Omaishoitajat on saatu maksajiksi tuottamaan miljardisäästöt terveydenhuoltomenoissa. Katsomatta ohjelmaa en tiedä, voinko yhtyä tutkija Sari Kehusmaan tuloksiin. 

Minulla on omat tulokset omaishoidosta 1991-2000. Laura Räty valmistui lääkäriksi 2006. On edennyt sosiaali ja terveysministeriksi. Henna Virkkunen sanoi olleensa 20 vuotta politiikassa kansainväliset tehtävät mielessä. Kuntauudistus palveluineen jäi levälleen. Nyt meppinä pommittaa meitä EU -lainsäädännöllä. Eikä minun kokemukset mihinkään muutu.

Kesällä 1989 työ keskeytettynä 2 kk olin halvanntuneen äidin hoitajana. Harjoittelun lopulla isällä todettiin syöpä. Tili miinuksella 20 000 mummonmarkka palasin työhön vannoen.
- En koskaan palaisi vanhempieni hoitajaksi. Menkööt laitokseen loppuelämäkseen.
Sairaalakierteen jälkeen isä oli kotona ja äitiäkin oltiin kotiuttamassa ilman minkäänlaista kotipalvelusuunnitelmaa. Syksyllä 1990 isä soitti aikaisin.
- Onko äiti kuollut? kysyin.
- Ei, hän haluaa jäädä laitokseen lopullisesti. Se oli avunpyyntö rivien välistä luettuna.
- Minä tulen, vastasin isälle. Jouluksi 1990 olin Tuusniemellä. Äiti haettiin kotiin laitoksesta. Elämä jatkui niin kuin sukupolvenvaihdoksessa. Nyt vain osat olivat toisin päin.

// klo 09.05 / tiistai 26.08.2014 
 Studio55.fi
Sote-uudistus - missä mennään nyt? Vieraana Sosiaali- ja terveyspalveluosaston päällikkö Kirsi Varhila Sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Ei kommentteja: