lauantai 9. elokuuta 2014

Torni kuin torni

1173: Pisan tornin rakennustyöt alkoivat, rakennustyöt kestivät kaksi vuosisataa.

Pisan kalteva torni.
"Vuonna 1990 torni uhkasi kaatua, joten se oli pakko sulkea yleisöltä. Kymmenen vuoden aikana tornia suoristettiin 0,44 metriä[4], ja sen perustuksia vahvistettiin, jotta se olisi jälleen turvallinen yleisölle. Torni avattiin uudelleen 15. joulukuuta 2001, ja sen pitäisi olla vakaa ainakin seuraavat 300 vuotta. "Discover-lehden artikkeli Pisan tornin korjauksesta 1.8.2000(englanniksi)"

PhNetin nurkkauutinen kertoo kuuluisan maamerkin rakennusvaiheista kahden vuosisadan ajalta ja sen jälkeen 1990, jolloin torni uhkasi kaatua. Sehän sopii ajallisesti meidän historiaan. Vanhempani olivat vaiheessa, että kaikki kaatui ympärillä. Jos he olisivat päättäneet mennä laitokseen loppuelämäkseen omalla päätöksellään, ei siihen meillä kenelläkään olisi ollut mitään sanomista. Kuitenkin isä soitti minulle äidin lähtemisestä laitokseen. Soitto sisälsi monta kysymystä, joihin lupasin tulla vastaamaan. Kukaan ei antanut suoria vastauksia. Kunta lupasi maksaa kotihoidontuen äidin kotona hoitamisesta. 1 700 markkaa oli riittävä, että voin keskeyttää työn ja maksaa omat juoksevat laskut. Olinhan vielä työikäinen 5-kymppisenä. Siinä samalla saisi isäkin syödä kotona samassa kattilassa keitettyä ruokaa.

Kunta oli muutoksen kourissa ja eniten siihen vaikuttivat ikänsä leipäänsä syöneet kunnan virkamiehet. Heille tuli hätä käyntipaikan menetyksestä ja vanhempien omistamasta kiinteistöstä Vihtaniemellä. Koko Suomi oli korjauksen tarpeessa. Mitä useampi kokki, sen kehnompi soppa.
  
Monen hallituksen ja ministerin voimin on yritetty omaishoidon pakka pitää kasassa. Kunnassa virkamiehet hämmentelivät asioita omaksi edukseen. Vanhempien kuoleman jälkeen oli lahjakirjalla saatu lapsuuskoti jaettava. Mitä tekee kunta meidän uimarannassa? On myynyt omat rantansa niin tarkkaan sijoittajille, että meidän ranta on kaavailtu sijoittajien viihde- ja vapaa-ajankeskukseksi. 
Omaishoidon rahat käytettiin kirkonkylän kevyenliikenteen väyliin rollaattorimummoja varten, rantabulevardin rakentamiseen, satamaan ankkuroidun laivan  anniskeluoikeuksiin ja karavaanarien huoltopisteeseen. Hulppea Virastotalo muuttui Varastotaloksi kuolleina syntyneille  suurille suunnitelmille ja juosten kustuille juoperoille rasitetienä niemen kärjen mökkiläisille. 

Kunnanjohtajat vaihtuivat tiheään, nykyinen Katujätkä-projektin vastaavana järjestelee kunnan liittämistä Kuopioon. Kunta ei voi rahastaa kuin kerran myymällä rannat sijoittajille aina Moskovasta asti. Putin pitää venäläisten edusta huolen, vaikka he olisivat asettuneet minkä valtion rajojen sisäpuolelle. Se on ovelaa vallan laajentamista pestyllä rahalla hankituilla maapläntillä.

Tuusniemi sai nimensä venäläisestä sotilaskarkurista. Duus asui Ritoniemessä ja isä muisti sukulaisnaisen olleen sisäkkönä sotaherralle. Ich bin ja Ich habe liittyvät  minuun, kun tuotteesta ja perinnöstä en ole luopunut. Toiset yrittävä kehua liittolaisillaan, vaikka aikaa sitten on paljastunut, ettäTuusniemestä tulisi Suomen Florida (Tuusniemen Joulu 1997).

- On tämä hienostotalo, kukaan ei käy enää ulkona. Jos käyvät, istuvat he pyörätuolissa tai kulkevat rollaattorin kanssa, ihmetteli alkuperäisasukas 1986 rakennetussa keskustan kerrostalon ulko-ovella. Olen turvassa kolmen summerin takana, postiluukussa vihdoinkin roskapostin jakokielto, "Ei mainoksia".

- Ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että ymmärtää ymmärtämisen väärin ja tunkee liian liki. Nyt se asia on kukkapenkissä, tarkoittaa eroottista hautausmaata Pariisissa olevan mallin mukaan.

Punkinpureman jäljet oireilevat yöllä. Lääkäri ei erota psykiatrista ja neurologista oiretta toisistaan. Teho-osastolla kävin sen testaamassa hermoratatutkimuksella. Löytyi leikkausta vaativa hermopinne. Minua ei leikata ennen kuin tiedän, mikä minulle on tullut, kun samat oireet on jokapuolella. Sain hermotulehdukseen kolmen viikon antibioottitiputuksen ja sillä kipuoireet hävisivät. 

Tilalle tuli verenpainelääkkeen sivuvaikutukset. Kaikki aloitetut lääkitykset on määrätty loppuiäksi. Suostun verenohennuslääkkeeseen tulpan hoidossa ja ennalta ehkäisyksi, mutta piikit on saatava pois. Muuten jään koukkuun pikittämiseen enkä välitä niistä luopuakaan.

Omilla viisailla päätöksillä olen tehnyt vastoin koululääketiedettä. Olin jo työkyvytön, kun lääkäri ilmoittaa puhelimessa. 
- Syö loppuikäsi rautaa, sinä tarvitset sitä, (rautalääkettä jo 2½ vuotta takana)
- Nyt ole sairastunut. Menen lääkäriin. Homeopaattilääkäri minut pelasti löytämällä syyn. Kun se oli pois rauta-arvo kohosi meteoriittikivellä. 
Koululääketiede on lähtenyt lääkefirmojen lobbareiksi lääkekokeiluihin. En ole niin pienen rahan puutteessa, että lääkekokeiluun  en lähde maksustakaan. Intiassa vanhat naiset elättävät näin koko jälkikasvun. Nykyiset lääkkeet maksan itse á 4,4 euroa per piikki kaksi kertaa päivässä. Hyydyin jo psykosomaattisesti huomatessani lääkärin ohjeet. Hoitaja lohdutti.
- Elä otta paineita lääkärin antamista ohjeista. 

Ei kommentteja: