perjantai 29. elokuuta 2014

Tähän on tultu

  1941: Suomi valtasi takaisin Viipurin jatkosodassa.

Sodan kauhut silmissä isä palasi rintamalta. Hän kertoi määräyksestä, että vallataan Suur-Suomi takaisin ja vähän enemmänkin Uralille asti.
- Kyllä ne ovat viisaita, sanoi vanha isäni omaneduntavoittelijoista.
Pistäytyi puhumattomana kahdeksi viikoksi sotajouluihin ja muihin juhlapyhiin.
- Tyhmiä ne ovat, on vastaukseni ahneiden kukkaronvartijoiden rosvoudesta. Maksattavat yhteiskunnan heikoimmilla tuottamansa kestävyysvajeen. Osani olen saanut minäkin 64- vuotiaana ilman työhistoriaa.

Koululaisten talvisotahiihto hämmentää ja kauhistuttaa - Ilta ...

Talvisotahiihto kouluissa -esite
Talvisotahiihto kouluissa -esite


Murtuneet mielet ja murtuneet miehet. Määräsikö isien sota myös lasten elämän suunnan? Anne Flinkkilän vieraina näyttelijä Sinikka Sokka, kirjailija Ulla Vaarnamo ja historiantutkija Ville Kivimäki. (U) HD 

Miksi katsoa
Uusintana esitettävän keskusteluohjelman jaksossa on vieraana muun muassa näyttelijä Sinikka Sokka, jota tullaan näkemään tänä syksynä tv:ssä enemmänkin. Hän osallistuu parin viikon kuluttua käynnistyvään Tanssii tähtien kanssa -kisaan. Viikon kuluttua puolestaan jatkuvat Inhimillisen tekijän uudet osat. Vielä tänään katsellaan kuitenkin jo keväällä Anne Flinkkilän johdolla käytyä keskustelua, jonka aiheena on sota-ajan lapsuus ja vielä tarkemmin sodasta palanneen isän vaikutus lasten elämään. 


Hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa. Sopii tämän päivän Suomi-neidon sisäpolitiikkaan. En koskaan tuntenut ylemmyyttä enkä alemmuutta, olimmehan kaikki alakoulun aloittaneet sodasta elävänä palanneiden isien lapsia.
Kummasti vain joku oli järjestelemässä istumajärjestystä luokkakuvassa. Muisti tuon tapahtuman, kun palasin 5 -kymppisenä syntymäkuntaani vanhempieni omaishoitajaksi.
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan. Yhteinen kouluaika päättyi 12 -vuotiaana, kun siirryin ulkokuntalaisena oppikouluun. Tunsin naapurit vielä vuosien jälkeen, mutta paikalleen jääneinä he asettuivat yläpuolelleni ylemmyydentuntoisina. Johtuuko se savolaisuudesta, että pitää itseään korottaa ja toista painaa alas muistuttamalla syntyperästä, mistä on lähtöisin. 

Tiedän juureni eikä siinä ole mitään häpeämistä, onhan jokainen jostakin kotoisin. Tämän ystävällisen tervehdyksen sain kuulla Venemestarin pojalta Varastotalon pihalla.
- Ropsautetaan kättä, kun ollaan saman Vihtaniemen väkkee. Venemestarin muistan oikein hyvin mieronkiertoreissuiltaan ja puuveneen veistäjänä. Hänen pojastaan ja tyttärestään olin kuullut kuulopuheita, mutta Antti Jussin Antti tunsi minut. Se kohtaaminen lämmitti mieltä. Sillä jos olisin ollut raivotar, kaikki olisivat kiertäneet kaukaa niin kuin lopulta tapahtui.
 
Tuomari Nurmio tutustui sarjassa "Sotien särkemät isät" isänsä sotaretkiin. Se oli vaikuttanut rauhan jälkeen perhe-elämään. Silloin ei tunnettu kriisityötä sotatraumoista kärsivien auttamiseksi. Isä ei jaksanut elää ja se sai veljenkin tekemään omat ratkaisunsa. 

Katainen huomatessaan mihinkä ollaan menossa, huusi apuun Talvisodan henkeä. Huomasi turhaksi ja vaihtoi maisemaa. Ukrainan kriisin ratkaisua verrataan talvisotaan rajanaapurin kanssa. Sotaa on käyty hellekesänä Ukrainassa, kun talvisota käytiin paukkupakkasissa.

Oppikoulussa sotaraakit opettajat järjestivät retkiä sotatoimialueelle. Laskettiin jotakin mörssärin apumista lentokaarista käden piirtäessä ilmaan kaarta niin ponnekkaasti, että 100 -kiloinen massa oli vähällä nousta ilmaan.

Koko aikuisikäni olen saanut kuulla itsenäisyyden aikoihin käydyistä kahinoista. Pyssyllä uhaten vaadittiin torppareita luopumaan köyhästä syntyperästä. Kun sitä ei voinut tehdä, viisi torpparia mestattiin. Heidän hautansa oli siunaamattomassa maassa. Sovinnon eleenä heidät siunattiin uudelleen 2000 -luvulla. 
Sukulaisnainen sai kutsun tulla siunaustilaisuuteen, olihan hänen isoisänsä tuossa rivissä. Isoäiti oli ollut raskaana ja valitti kohtaloaan.
- Tapetaan akka, jos ei vaikene. Perheen vaiettuna häpeänä isä ei koskaan puhunut, mitä se oli vaikuttanut häneen eikä tytär ottanut kutsua vastaan. 

Isä sai loman viedäkseen tyttärensä kastettavaksi kesällä 1941. Kastematka järjestyi rintamalta kuorma-auton lavalla kaatuneiden kummisetien arkkujen kanssa. Käyn heidän haudallaan muistelemassa tuota paluuta sankareina kotikunnan multiin. 


On saatu elää rauhassa 70 vuotta, mutta sotatraumoja siirretään meidän elettäväksi. Enteileekö se uutta sotaa, riippuu hyvää syöneiden ja pehmeellä maanneiden päättäjien Suomi-neidon pelastamis- tai hukuttamispäätöksistä. 

Amerikkalaisopettaja HS:lle: Suomen kouluissa on yksi iso ...

Jokainen on oman onnensa seppä. Kaikkea olen ehtinyt tekemään sodan aiheuttamasta jälleenrakennustyöstä huolimatta. Otettiin mitä oli tarjolla 1953 - 1961.

Silloin rakennettiin Berliinin muuri.
Hän jäi länteen, minä jatkan idässä tuosta kohtaamisesta tähän päivään. Sota on vaikuttanut kaikkeen elämässäni. Hyvinvointivaltiossa on sosiaalinen sota käynnissä. Vähätuloisimmat maksavat täysimääräisesti tehdyt leikkaukset. Tiekartta on vielä vaiheessa Vihtaniemellä. Ympäri on käyty ja yhteen tultu.
Järki hoi, äly älä jätä!

Näin pitää sanoa jollekkin ******** tyhmälle ihmiselle jonka touhussa ei ole mitään järkeä.
- Nonii äly hoi ei se sylinteri nuin päin mee! Äly älä jätä!

Ei kommentteja: