tiistai 5. elokuuta 2014

Rönnerdal dansar på Skansen

 
Rönnerdal danssar sista gången

Suomalaisella NHL-tähdellä keuhkoveritulppa

Natsinaisten järkyttävät julmuudet - SS-vaimo ... - Iltalehti

- Nyt on mentävä sairaalaan, ymmärrätkö, nyt on mentävä sairaalaan, sanoo lääkäri, joka ei ollut ilmoittautunut yhdenkään lääkärin kanssa tulevansa sinä aamuna töihin päivystykseen. Olin edellisenä päivänä käynyt päivystyksessä, sairaanhoitajan ja lääkärin luona. Seuraavana aamuna labran ja röntgenin jälkeen uudelleen. Yksi arvo oli kohonnut lukemiin, jonka perusteella lääkäri kyseli ymmärrystäni.

Päivä Akuutin tutkimuksissa ja illalla osastolle. Borrelian takia minusta on tutkittu kaikki, jopa tulppautumista aiheuttava geenivirhe. Loppuikäinen lääkitys sen mukaan ja moitteet verenpaine- ja kolesterolilääkkeen lopettamisesta omin päin. Verenpaineeseen ei kukaan halunnut etsiä sopivaa lääkettä. Kolesterolin tiesin olevan kohdallaan ilman lääkitystä. Samoin sokeriarvo vihdoinkin oli laskenut, nostihan verenpainelääke verensokeriarvoa. Sama lääke alensi sydämensykkeen liian alas. Jos itse en olisi siitä huolehtinut, olisin kohta ollut tahdistimen tarpeessa.


Nyt olenkin liian terve PÄÄterveysasemalle hoidettavaksi. Hoito on alkanut, kun lääkäri kirjoittelee omiaan napapiikkireseptiin loppuelämäksi. Hoitaja sanoo, etten pahoittaisi mieltäni. Mutta lievästi sanottuna pahoitin kuitenkin, että hyytymisarvo on melkein alkutekijöissä. Taitaakin olla vaikeitten potilaitten pikapoistolinja jonoja kasvattamasta.

Onneksi tulee kutsu sydänlääkärille jälkitarkastukseen. Sairaalan ylilääkäri lähetti aikaisemmin terveisiä terveyskeskukseen; aika on löydyttävä tarvittaessa. Jotenkin minua arveluttaa potilaan hoito, kun kukaan ei tee kenenkään kanssa yhteistyötä. Perästä kuuluu, kuin natsinaisten järkyttävät julmuudet. Puhun kokemuksesta isän kitumalla kuolettamisesta.

- Sodassa simputtivat ukot, nyt simputtavat akat. Toteamus tehosi, että isällä oli sen jälkeen vaatteet päällä sairaalan sängyssä. Löytyihän ne ehyet avannepussitkin räjähdyksen jälkeen. 
Pahin paikka oli todeta 1½ -vuotiaalla tytöllä syöpä juuri olleen neuvolatarkastuksen jälkeen. 
- Ota vaipat pois, katsotaan tytön maha. Puhelu keskeytti lääkärin tutkimuksen.
- Pistä vaippa takaisin, eihän siellä mitään ole. Kolahtaako lääkäriin koskaan ylimieliset tokaisut?

- Lapsi oireille vauvan syntymää samalla tavalla kuin isä ottaisi rakastajattaren äidin ollessa raskaana. Ja 1½ -vuotias oireilee 644 g painavaa syöpäkasvainta mahassa.

Ei siellä lääketieteellisessä opetetusta ole paljoa jäänyt mieleen, jos vakavasti sairaasta vielä vitsiä vääntää.

Särkyminen on tehnyt minut vahvaksi. Surullisena kuulin Ainon sanovan miehensä viimeisistä ajoista laitoshoidossa.
- Hoitivat huonosti ja sanoivat; kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat. 

Ei kommentteja: