torstai 10. heinäkuuta 2014

Tuhannelta on kysytty

  Iltahartaus to 10.07.2014
Meri-Anna Hintsala, pappi

Naisten heinäkuu

Marian ja Elisabethin kertomuksen ääressä: näkyvä maailma ei voi tuoda sitä turvaa, jota näkymätön Jumalan maailma voi.
Hyvää elämää suunnitellessamme teemme sopimuksia ja sitoumuksia itsemme ja ympäröivän maailman kanssa. Sopimukset auttavat hallitsemaan elämää, joka joka tapauksessa on meille hallitsematon ja yllätyksellinen. Arkielämän sopimukset ovat järkevän elämänhallinnan avaimia. Erästä sopimusta tehdessäni jäin pohtimaan, millaisen tilan elämäni päätöksissä jätän Jumalalle? Viekö oma perusvarmuuteni ja rationaalisuuteni hänen toiminnaltaan tilan? Enkö luota, että hän hyvyydessään johtaa minunkin elämääni, ja ihan ilman hermoilua ja hätäilyä voisin keskittyä pohtimaan parasta ratkaisua? Jokin järki elämän käänteisiin löytyy monesti vasta jälkikäteen, jos silloinkaan. Jumalan sivellin on suurempi kuin omani, enkä minä näe kokonaan edes oman elämäni taulua.

Tällaisessa tilanteessa eli aikanaan kaksi naista. Molemmat heistä tulivat yllättäen raskaaksi, vaikkei se heidän kummankaan kohdalla olisi pitänyt olla mahdollista. Toisen kohdalla raskaus oli mahdoton siksi, että hän oli liian nuori ja ilman vakinaista laillistettua avioliittoa. Toinen siksi, että hän oli liian vanha. Nämä naiset olivat nimeltään Maria ja Elisabeth. Maria odotti Jumalan poikaa. Elisabeth odotti ihmettä, Johannesta, joka tulisi raivaamaan tietä Jumalan pojalle. Molempien kohdalla tieto vaati aikaa kypsymiseen, sillä muutos oli yllättävä ja ympäröivän yhteiskunnan näkökulmasta sopimaton ja kummallinen.

Elisabeth oli rukoillut lasta jo kauan. Kun Maria sai tietää kantavansa Jumalan lasta, hän säilytti rukouksen sydämeensä. Läheisinä ihmisinä he jakoivat tilanteen ja Maria eli Elisabethin luona useita kuukausia. Vertaistuki olikin naisille tarpeen, sillä Jumala ei yhtäkkiä näyttänytkään piittaavaan sellaisista ihmisen elämää säätelevistä perussopimuksista, kuin fyysisestä iästä tai avioliitosta. Kun Jumala maalaa, hänen taulussaan on koko pelastussuunnitelma. Ja se suunnitelma on ihmisten hyväksi.

Marian ja Elisabethin elämämuutos on kuva millaisesta tahansa elämän muutoksesta. Ihmisen päätöksiin liittyy aina rukouksen mieli. Vaikken itse aina tiedä omaa parastani, sinä Jumala saattaisit sen tietää. Minä vain suihkin sinne tänne siveltimelläni, vain hahmotelma mielessäni. Voisitko siis opastaa oikeaan suuntaan? Isojen elämänkysymysten edessä olo on kovin yksinäinen. On helpompi ottaa seuraava askel tuttua tietä, kuin kääntää kurssia kunnolla.

Paavali opettaa, että ”olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Jeesuksella Kristuksella oli.” Kristuksen mieli oli rukouksen mieli. Ihmisen osa on rukouksessa välillä kysyä: Jumalani, miksi hylkäsit minut? Ja toisaalta Kristus opettaa kääntämään katseen ylös ja lausumaan: Tapahtukoon sinun tahtosi.

Kun rukoilemme, suostumme antamaan sydämestämme tilaa Kristuksen astua sisään. Silloin annamme hänelle pois liiat huolet ja luovumme itse rakentelemistamme taakoista ja itsesäälistä. Ehkä kysyt, onko sinusta tekemään muutoksia omassa elämässäsi? Jumalan sana lupaa, että sinusta on, siksi, että Jumala on sinut luonut. Sinusta on, vaikka et itse uskoisi, sillä Jumala uskoo sinuun. Vaikka et itse jaksaisi, Jumala sinua auttakoon. Kristus, Jumala yksin, Pyhän Henkensä kautta asuu omiensa sydämessä ja ottaa kantaakseen huolet ja surut, epävarmuuden ja syntisyyden säröt.

Näkyvä maailma sopimuksineen ei voi tuoda sitä turvaa, jonka näkymätön Jumalan maailma voi. En tunne Jumalan suunnitelmia, mutta kuulen Hänen lupauksensa. Apostolisen siunauksen sanoilla sinäkin saat jäädä tänä iltana kulkemaan Jumalan johdatuksen tietä. Siunaus muistuttaa siitä suunnattomasta lahjasta, joka minun ja sinun kohdalle on suotu: Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus, ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi nyt ja aina. Amen.

Virsi: Virsi 204 "Herra Jeesus, Hengelläsi" (Soile Isokoski)

Kuva: Nettipaja

Näinhän ne gallupit toteutetaan. Kohdalleni osuneelle kysyjälle vastaan. Kysymättä annan kirjallisen palautteen uskaltamatta uudistua. Näiden galluppien mukaan laaditaan skenaariot kannatusluvuista ja suunnasta lähiaikoina.

Tätä aikaa vaivaa runsaudenpula. Valtioilla on omat tapansa valmistautua talouden MM -kisoihin. Solmitaan sopimuksia osinkojen toivossa, lakkautetaan yrityksiä, siirretään halpatyövoiman maihin. 
Kun Brasilia hävisi ottelun Saksalle, herätti se levottomuutta. Sosiaaliset ongelmat suhteessa kisoihin satsattuun rahaan herättää kysymyksiä, kannattiko? Venäjän järjestämiin kisoihin suhtaudutaan ihmisoikeuskysymyksenä. Brasiliassa köyhyys ja lapsiprostitutio ei ole ihmisoikeuskysymys. Riittäähän näitä lapsia, aseita ja huumeita ansaintavälineeksi eikä niiden tähden nouse yhtään vastustavaa lippua katsomossa. 

Historia toistaa itseään. On palattava vuoden 1900 alkuun Vihtaniemellä. Kunnanmökeissä vaihtuivat asukkaat mustalaisista muihin asunnottomiin. Kuolemalaks jäi nimenä elämään. Olen vierastanut aina paikkaa asukkaitten elämäntavan vuoksi. Naapuri jahtasi isääni lähtemään pois, kun pienet maapläntit eivät elättäisi kahta suurperhettä. Vanhempani ostivat hankalan naapurin maat ja elämä jatkui siltä osin rauhassa. Muitten naapureiden kanssa oli omat kahnauksensa.  

Ministerit: Jehovan todistajien noudatettava lakia (10.7.2014 16:22)

2/4. Metsät. Saksan sankkojen metsien uumenissa aika tuntuu pysähtyvän. Mutta metsän omien asukkaiden on oltava valppaina niin ravinnonhaussa kuin petojenkin varalta. Ilveskin on taas palannut Saksan metsiin. (U) HD  

Luonto-ohjelmista oppii uutta, ihmisistäkin. Pienosakkeenomistajana näin tämän ilmeen nurkanvaltaajan kasvoilta toisten huijarien antamalla mandaatilla kiusata pientä ihmistä. Kyse on Jakobsonin elimestä
Molemmissa ohjelmissa käsiteltiin tätä ilmettä.  Vuorille laskeutuneessa sumussa tapahtui suplimaatio, jota omaishoitajaan sovellettuna luonnonilmiönä yritin ymmärtää härmistymisenä. Ostin sivistyssanakirjan ymmärtääkseni tieteen kieltä. Huonolla menestyksellä ihmisen ymmärtämisen vaikeus ymmärtää ymmärtäminen väärin ja tunkee liian liki. Jakobsonin elimen tehtävä ihmisellä on toinen kuin aasilla.  

 http://areena.yle.fi/static/mk/images/previews/6e/6ed027df751a4bac834db8fb70f3fdab/6ed027df751a4bac834db8fb70f3fdab_1404977713400_720.jpg  
8/9. Kummalliset kasvit, erikoiset eläimet ja muut luonnonihmeet askarruttavat, mutta ei hätää. Linda Olofsson asiantuntijoineen vastaa katsojien kiperiin kysymyksiin keskelle metsää tuodussa studiossa.

Kahden euron kolikko antoi mittasuhteet punkille 

Parrakas kaunotar Conchita Wurst ihastutti muotinäytöksessä Pariisissa (10.7.2014 17:13) 

 

Ei kommentteja: