keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Savolainen Balladi


Valistus on viritetty Vanhan Jukon vaalitilaisuudessa 2011. Mikään ei muuttunut kuin huonompaan suuntaan. SAK halusi nuoria ja naisia antamaan lausuntoja, pitääkö sakot muuttaa vankeusrangaistukseksi. Poliisi/Pekonen ovat vastausvuorossa. Pelkonen on naimalakossa pitkään, kun neutraali avioliittolaki seilaa lausuntokierroksella. 
Norsut ja aasit osaavat hoitaa asiansa laumassa toisin. Syntyvyys on taattu, mutta luonnonsuojelualueiden pienentäminen ja salametsästys ovat ihmisen aikaansaamia rajoituksia luonnon monimuotoisuuden säilymiselle.

Savon joukko tappeli aseina nuijat ja jousipyssyt viime sodassa. Veteraani latasi yksipiippuisen ja ampui otsaan rintamamiestilan valtaajaa. Siitä tehty Balladi kertoo syyt ja seuraukset omaneduntavoittelusta. Tuttuakin tutumpi tarina 1991 - 2000 omaishoitajana ja sen jälkeen jo 14 vuotta pastorista ilman sotilasarvoa. Anna mun kaikki kestää, kun rahanjaosta on kyse.

Ladattu 26.7.2008 
Pankinjohtaja Jääskeläinen Pohjois-Savosta, päätti ostaa rantapalstan ja perustaa huvilan. Kun ihminen on johtaja eikä omista huvilaa, se on melkein niin kuin pastori ilman upseerin arvoa.

Hän valitsi lahdenpoukaman ja kallioniemekkeen, jonka omisti muuan veteraani Veikko Tiihonen. Kun Jääskeläinen Tiihoselle kauppaa ehdotti. Se raivostui ja käski hänen suksia helvettiin.

Pankinjohtaja Jääskeläinen juoksi valittamaan pankinjohtaja Jalkaselle huonoa onneaan. Pankinjohtaja Jalkanen oli Metsäliiton mies, joka osti puuta itseltään ja kaikki temput ties.

Äläpäs huoli Jääskeläinen, sanoi Jalkanen. Tiihosen tila on kiinnitetty meiän pankille, pankki myö mehtän sinulle ja sinä myöt sen minulle ja minä poika myön sen Mehtäliitolle harvennushakkuuseen.

Kaupanpäälliseksi saat sen niemen ja poukaman, jossa kaislat huojuu ja laskeva aarinko kaaniisti ruskottaa. Sen kunniaksi ryypättiin ja sammui Jalkanen. Ja vihdoin sammui Jääskeläinen kylpyhuoneeseen.

Niin Tiihos-Veikon pankkivelka irtisanotaan ja Veikko huomaa olevansa puilla paljailla. Siihen päättyi isännyys sen Veikko Tiihosen, se veneensä otti ja katosi sitten pyssyineen, koirineen.

Ei jäänyt pystyyn puutakaan, kun kaikki hakattiin ja pöllit vietiin Metsäliiton sellutehtaisiin. Pankinjohtaja Jääskeläisen hirsimajalla rapuja syödään ja ryypätään ja lausutaan runoja.

Saapui syksy, jäiseen rantaan souti Tiihonen, saapui kiilto silmissänsä pyssyineen, koirineen. Pankinjohtaja Jääskeläinen istui saunassaan, kun Veikko häntä otsaan ampui yksipiippuisellaan.

Toinen pääsi vankilaan ja toinen taivaaseen. Ja huvilan osti kauppaneuvos Uolevi Jalkanen, siellä kesäilloin ryypätään ja lausutaan runoja. Ja Jääskeläisen haamu istuu saunan lauteilla.

Säv. Trad.
San. Matti Rossi

Ei kommentteja: