sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Malala Pakistanista


16-vuotias Malala Yousafzai puhui toukokuussa Alankomaissa pidetyssä tilaisuudessa lasten koulutuksen puolesta. (EPA/AOP)

Koskaan en tuntenut eriarvoisuutta kansakoulussa olimmehan kaikki sodasta palanneiden isien lapsia. Erosiko aika Suomessa sodan jälkeen tämän päivän ajasta  Pakistanissa? Puhutaan sodan särkemistä isistä ja sodan sukupolvesta. Pakistanissa on käynnissä valtataistelu hallituksen ja talibanien välillä. Meillä voittajat ovat voittajia vuodesta toiseen Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Syntyperästä on meidät leimattu ja sitä leimaa kannamme, eihän syntyperästään voi luopua edes aseella uhaten.

Olen Malalan puolella, kun hän puhuu lasten koulutuksen puolesta. Itse 12 -vuotiaana olin lähdössä oppikouluun ulkokuntalaisena. Ylioppilasopettajalta ei tullut kannustusta.
- Kelpaa sitä köyhä tyttö piiaksi koulua käymättä. Tänään lähes 73 -vuotiaana olen aina ollut liian nuori opettamaan lapsia lukemaan. Se tuli esille kansakouluntarkastajan lupauksessa antaessaan määräyskirjan toiseksi vuodeksi.
- Nyt eläke alkaa karttua. Naapurin väitöstilaisuudessa toimi vastaväittäjänä sama kansakouluntarkastaja palauttaen kaikki mieleen. Eläkehakemusta jättäessäni törmäsin kolmannen kerran tuohon punaiselle ristille menneeseen vuoteen. Siitä ei kertynyt eläkettä, kun olin liian nuori. Ennen eläkehakemusta oli tullut eläkeuudistus, ettei 63 -vuotiaana eläkkeelle jäädessä eläkkeestä oteta varhennusvähennystä. Kansan konkurssi oli vienyt maksetusta eläkkeestä osan ja nyt on kaksi eläkeikää käytössä. Kela soveltaa 65 vuoden ikää ja antaa arvonimen "Varhennettu Vanhus" osamaksulla eläkkeestä kuolemaan asti.

Kaikki on niin kähmäistä toimintaa. Eläke alkaisi 1.2.2005 mutta ilman päätöstä maksettavan eläkkeen määrästä. Oli jatkettava työtä 31.12.2006 asti. Sitten lain allekirjoittaja torppaa alimpaan helvettiin. Ikä 61/65 on ehdoton yläikäraja. Toisena työhistoria, johon ei lasketa yrittäjänä toimittua aikaa. Se on EU -direktiivin mukainen. 

Opiskeluani se ei estänyt tulevaisuutta tutkivassa Otavassa. Kysyttiin ikää - 64 vuotta saadakseen rahoitusta järjestetystä koulutuksesta. Kysyin näistä rajoista, enhän halunnut olla rahoituksen estävä tekijä. Seuraavalla kerralla ikäraja oli avoin 64:stä eteen päin. Minullekin oli mahdollista oppia verkkokirjoitustaito vasta 2000 -luvulla, mutta sukupolvenvaihdosta ei ollut lupa tehdä, olihan kuntauudistus vielä tekemättä.

Nämä ovat yhtä järisyttäviä lakeja Suomessa kuin kieltää tyttöjä käymästä koulua. Sama tapahtui sodan jälkeen saksalaisista yhteyksistä joutua internointileirille vankeuteen lapsineen. "Tämä on häpeällinen sivu Suomen historiassa!" Tästä häpeästä on vaiettu sisällissodasta lähtien. Minäkin 5 -kymppiseksi, jos vielä jatkaisin, kivet huutaisivat.
Malalan rauhan palkintorahalle on enemmän käyttöä kuin meidän rauhanruhtinaalle. Hän antoi ne Eevalle ruokarahoiksi ja ruokahalu kasvoi syödessä ja saadessaan rahaa. S -ryhmä sponsoroi CMI:n kautta maailmanrauhaa, johon rauhanruhtinaalla ei riittänyt resurssit kansakoulunopettajana. Pysykööt suutarit lestissään ja jokainen käyttäköön resurssinsa siihen, mihinkä ne riittävät. Väärät kuninkaat huudetaan päiväksi kuninkaaksi ja illalla surmataan. Sinuhe Egyptiläisellä oli tehtävä pelastaa palvelijansa teloitukselta. 

Malala on rohkea, vaikka luodilla päässä oli seurauksensa, korvan kuulonmenetys ja kasvojen korjausleikkaukset. Mutta samat ihanteet tyttöjen koulun käynnin puolesta eivät mihinkään hävinneet. 
Meillä on lapsiasiavaltuutettu ja potilasasiamiehet, mutta heillä ei ole mitään valtaa puuttua väärinkäytöksiin. Omalla esimerkillään Malala on lasten oikeuksien puolesta puhuja Mandelan ja Äiti Theresan  tavoin. Meillä ollaan pöhöttyneen yhteiskunnan elättejä, aikansa eduskunnassa ja sitten 4 -kymppisenä sopeutumiseläkkeelle. Toimintaperiaatteet ovat vinksahtaneet, mutta kuitenkin todenmukaiset. Ensiksi omat asiat kuntoon, eikä muusta ole väliä.

Ei kommentteja: