keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Laajakaistaa ja valinnanvapautta


Nämä PHNetin nurkkauutista ovat aikajanalla kaksi yhtä järisyttävää ajankohtaa elämässäni. Kertaan niitä aina uudelleen ymmärtääkseni Suomi-neidon historiaa. 
 

Minihallitusneuvottelut päättyivät minihallitukseen miniajaksi vaalikauden loppuun. Silloin jokainen poliittinen puolue haluaa olla suurin päättämään Suomen tulevaisuudesta. Meistä suomalaisista ei ole muuta väliä, kunhan vain meillä riittää resursseja maksaa pienen piirin kalliit harrastukset  kukkaronvartijoina. 

En näe itselläni olevan mitään osuutta 73 vuotta sitten alkaneeseen jatkosotaan. Kuinka se kosketti meidän perhettä jäi elämään viideksikymmeneksi vuodeksi, kun vanhempani tarvitsivat apua kotona selviämisessä. Elämäni oli katkolla, että syntymäpäivänäni liputettaisi ½ -tangossa. Odottamatta tuli kutsu Frantsilan Yrttitilalla järjestettävään rebirthing -kurssille kanadalaisen opettajan johdolla. Siitä uudelleen syntymästä muistan enemmän kuin sotakesän syntymästä. Se on kuitenkin filmin loppu ja alku. Kuka sitä ei ole kokenut, ei voi ymmärtää, mistä minä puhun.

Lapsuuden jälkinäytös

Lapset toteuttavat vanhempiensa toiveet ja pelot.
Heidän kohtalonsa on kätketty vanhempien elämään.
Se mitä vanhemmat eivät uskalla omassa elämässään
kohdata eikä selvittää, jää lasten perinnöksi.
Joko he toistavat samaa elämänkuviota tai sitten selvittävät sen. 

Omaishoitajana tiesin tehtäväni. Se oli vapaaehtoinen suostuminen isän pyyntöön. Se sopi ensiksi kunnalle, mutta valtio ryhtyi järjestelemään omaishoitoasetuksia, ettei kunnan tarvinnut maksaa omaishoidosta hoitajalle 24/7 työstä mitään. Laitospaikkoja purettiin eikä avopalveluista ollut tietoakaan. 
Tästä on lähdettävä uuden asioista vastaavan ministerin, mitä hän tarkoitta valinnanvapaudella vuodesta 1991 - 2000. 

Näinä vuosina elämä oli siirtynyt www -sivujen taakse. Joka tuutista tuli tietoa, johon voi tutustua netissä. Jouduin tähän aaltoon mukaan omaishoitoajan jälkeen. Oli hankittava uusi kirjoitustaito verkossa. Pysyäkseni mukana oli hankittava tietokone ja nettiyhteys. Aikaani edellä olin ilmoittautunut koulutukseen verkkoympäristössä. Yhteys ei pelannut ja PäijätVisio vastasi.
- Taloyhtiöllä on vakava ongelma, soita isännöitsijälle.
- Taloyhtiössä ei vielä ole budjetoitukaan digivalmiuksien rakentamiseen.

Oman tietokoneen hankinnassa lobbarit olivat avuliaita suositellessaan käytetyn koneen ostamista. Vuoden 1998 koneet olivat jo auttamattomasti vanhentuneet 2005. Sellainen kuitenkin odottaa nurkassa noutajaa purkupaikalle.

Tämän hallituksen ohjelmassa on sähköisten yhteyksien kehittäminen. On kuitenkin liian monta kokkia sopassa. Tietovuotajat ovat joutuneet hakemaan turvapaikkaa vihollisen leiristä. 
Tämän päivän ongelma tietoyhteiskunnassa on itse tieto ja omaishoito. Muut asiat olen voinut hoitaa päivän tarjomilla mahdollisuuksilla.

Sota käydään Tiekarttana Länsirannalla. Kohdallani se alkoi lahjakirjaosuuksien jakamisesta osakkaille. Pyydetty toimitusinsinööri puhui annettujen virheellisten tietojen perusteella lomakiinteistön rakennuspaikan arvottomista osista. Tiesin tarkkaan, että lapsuuskotini on ollut vanhalla rakennuspaikalla eikä sitä muuksi ole muutettu. Kysyessäni verottajan antamista tiedoista, sain lakikirjan irtolehtiä ja keskeneräisiä piirroksia kantatilan jaosta. 
- Minun eläessä ei jaeta, sanoi isä aikanaan, kun lahjakirjasta suljetut aviopuolisot jakoivat isänmaata. 

Jos omaishoidon rahat järjestyivät sijoittajien ahneutta, voin vielä tehdä ratkaisun ostaa riitelevän osakkaan osuuden kulutusluotolla. Muuttuneiden omistussuhteiden  jälkeen erotettiin kolme mökkitonttia ja loppu jäi jakamatta. Tällä jakamattomalla osuudella sijoittajat mellastavat mielensä mukaan saadakseen sen itselleen.

Minihallituksella on samoja ongelmia ratkaistavana, joista minäkin kysyn yksilötasolla.
  • kuntauudistus
  • sotepalvelut
  • omaishoito
  • sukupolvenvaihdos
  • tietoyhteiskuntataidot
  • elinikäinen oppiminen
  • ikään, syntyperään, sukupuoleen kohdistuvan rasismin poistaminen
muutamia eduskunnan ottamia tehtäviä mainitakseni. Hallitus on rampa ankka, jos ei käytetä tervettä maalaisjärkeä. Sillä selvittiin sotakorvauksista tinkien omista perusoikeuksista. Koulua on käyty ilman koulua ja päteviä opettajia. Pitkä saksa katsotaan ministerille eduksi. 
Minäkin katson pitkän saksan 1950 -luvun opetuksella ansioksi. Munkkilatinistin menetelmällä kirjoitettiin saksasta suomeksi ja suomesta saksaksi. Saksaa savoksi eikä edes ruotsiksi puhuttu. Hur står det till? 
Sain omaishoidonkielen; zu Hause Pflegen, Hilfe für die Helfer. Yksi niistä harvoista kiitoksista tuli saksasta kirjeenä, kun en osannut tavata saksaksi e-mailia. Luukusta tuli logo. 

Suomen evankelisluterilaisen kirkon mukaan kasvoi lapsenuskoni. Seurakuntani vaihtui  Deutsche ev.-luth. Gemeinde in Finnland. Piispakokelas pahoitteli osoitteen muutosta, kun veron saa seurakunta johon kuulun. Annoin palautteen.
- Minua loukkaa pahoittelunne, enhän luopunut lapsenuskosta.
Maistraatti viimeisteli  Suomen evankelisluterilaisen kirkon siunauksen ja kirouksen liittämällä "muuhun uskonnolliseen yhteisöön". Syynä on, ettei Saksan kirkko ole allekirjoittanut Porvoon sopimusta. Näin hataralla pohjalla on
puolustettavat arvot. Talvisodan muistomitalin "Talvisodan hengessä - yhdessä ja ylpeänä".
Suomen itsenäisyyden 90-vuotisraha tyylikkäästi värjättynä "Samassa veneessä - samaan tahtiin" tuo mieleen kesän 1952 veneretken mummolaan. Silloin ei ollut huolen häivää, vaikka vuodesta1918 oli kulunut aikaa vasta 34 vuotta, kun perheen 8. lapsista syntyi.

 


- Kyllä ne ovat viisaita, totesi vanha isäni omaneduntavoittelusta.
Tämän päivän päiväkäsky käänteisesti.
- Te tahdoitte sotaa, te ette rakastaneet rauhaa, työtä ettekä kehitystä, mutta teitä ei pakotettu taisteluun, jossa ette tehneet suurtöitä, tekoja, jotka eivät vuosisatoja tule loistamaan historian lehdillä.

Kun mikään ei riitä tämän päivän hyvinvointipalvelujen tuottajille.
- Oma on asiasi. Kavallusrahoilla ostettiin Veripelto muukalaisille hautausmaaksi. Siitä olen tehnyt varauksen lapsuuskodin uimarannasta, onhan kunta haalinut sijoittajia Uralin takaa. 

Sodasta oli kulunut 50 vuotta, kun tulin syntymäkuntaani omaishoitajaksi. Syntyperästä muistuteettiin valkoisten talollisten ja veteraanien taholta. 
Tässä on tasa-arvon mitta, kahtiajaetussa Suomessa. Minä häpeän meidän terveiden puolesta, mitä toisarvoiset ihmiset saavat kokea päättäjien mielivaltaisista päätöksistä.

Punkin pureman aiheuttamia kipuja hoidetaan oireenmukaisesti. Kokonaisvaltainen hoito kärjistyy korvien väliin. Siksi sain lääkäriltä kyselyn mielentilasta.
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 2. vastausta antaessani rastitin kaikki 30 kysymystä. Sain vastauksen; 

Testin tulos on 0 pistettä. Normaali.

Henkeä haukkoen vanha Vista vielä muotoilee tekstin uuteen uskoon. Kaikki on kuitenkin tallella filminauhalla.

Ali Elkharam - Veteraanin Iltahuuto


Rannalle himmeän lahden
aurinko laskenut on.
Kutsu jo soi iltahuudon,
taakka jo laskettu on.
Taattoa muista sa silloin,
askel jo uupunut on,
lapset ja lastemme lapset,
teidän nyt vuoronne on.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet,
muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa!

Hymni soi holvissa hiljaa,
tummana kaipuuta soi.
Aika on korjannut viljaa,
sarka jo kynnetty on.
Ammoin me marssimme kahden,
tulta löi taivas ja maa.
Rannoilta Äänisen lahden,
kelle nyt kertoa saa.

Hoivatkaa...

Laineissa Laatokan mahti,
kahlita kenkään ei voi.
Veljet sen rantoja vahti,
konsa on koittava koi.
Ylväänä Karjalan heimo
tuskansa kantanut on.
Maaäiti suojaansa sulkee,
vartija poissa jo on.

Hoivatkaa...

Meidän nyt vuoromme on! 
Sanoiko presidentti Stubbin hallitukselle?
- Näyttäkää niille vai
- Näyttäkää meille!
Jään odottamaan Näytön paikkaa, saadanko kymmenessä kuukaudessa aikaan sama, johon käytin koko elämän 73 vuotta vai tarvitseeko hallitus vielä viisi minuttia kuin kissa Karvinen ja vetää vetoketjun kiinni teltassaan.

PS samana päivänä klo15.10 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa uudet ministerit pääsivät esittelemään aikeitaan. Orpo otti presidentin kehoituksen esille.
 - Näyttäkää NIILLE!
Mieluisampaa kuultavaa olisi ollut ME-hengen korostaminen.
- Näyttäkää MEILLE! Onhan kyse meidän presidentistä, meidän minihallituksesta ja meidän asioiden hoidosta.

- Mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä.
- Sitä juuri, en vielä ole varannut vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä.
Mutta "Näytön paikan" antamisesta esittelijä tulkitsee porkkanalakia, vaikka en ollut rahaa vailla.
 IKÄ 61/64 vuotta ehdoton. Työikä yrittäjänä olematon. Pelkkiä luusereita koko Suomen kansa, vahvistaa lain allekirjoittajana NIILLE, joilla ei ollut aikaisemmin mahdollisuutta tietokonetta hyväksi käyttäen suorittaa Yrittäjän ErikoisAmmattiTutkintoa edessä olevasta sukupolvenvaihdoksesta ja projektityöstä "Inhimillisten voimavarojen kehittäminen".

- Perästä kuuluu, sanoi torventekijä. Näistä torvista ei paljon kuulu, voivathan he vaihtaa ministerin salkkua toiseen, jos eivät ole edellisestä salkusta saaneet mitään aikaan. Lääkärin tekemän hoitovirheen peittää multa. Kokki roiskii paistoksen päälle vihersilppua peittääkseen huonon paistotuloksen. Hallituksen ylimielisiä päätöksiä en purematta niele.

Ei kommentteja: