maanantai 12. toukokuuta 2014

Syntyjä syviä

1918: Viaporissa nostettiin ensimmäisen kerran Suomen lippu (silloin vielä leijonalippu) salkoon, ja linnoituksen nimi muutettiin valtionhoitaja Svinhufvudin ehdotuksesta Suomenlinnaksi.

Sarjan tähdille voi lähettää postia:
Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry
Bulevardi 34 a A
00120 Helsinki

Toisenlaiset frendit perhepotretissa

 Niemen toimintakeskus tuulettaa asenteita (12.5.2014 8:00)

Niemen toimintakeskus Lahdessa tuulettaa asenteita. Tietämättäni sohaisin herhiläispesään vieraillessani Tuusniemen toimintakeskuksesessa, kävihän näkövammainen serkkuni siellä päivätyössä. Työ oli pakkotahtista eikä matonkutominen näkövammaiselle ollut itsestään selvyys. Avustajan kanssa yhteistyössä raitaista rättimattoa syntyi metrikaupalla. 

Ritva oli ollut aikuisikänsä mielisairaalassa. Kunta otti hänet asumaan vanhustentaloon. Työvoimatoimistossa oli pulma, mihinkä minut sijoittaisi päivätyöhön. Toimintakeskuksen pesula -kokeilu tarvitsi työntekijöitä. Katsoin kuinka kibbutsilla pesula pyöri. Olin vaikea työllistettävä vanhempieni omaishoitajana, kun vielä 1991 luvulta lähtien ei ollut muuta ohjesääntoöä kuin sosiaalijohtajan lausuma. 
- Nyt minunkin isä tarvitsee hoitajan ja me lapset sen maksamme. 

Tyttären tulo sitoutuneena laitospaikkaa tarvitsevien vanhempiensa hoitajaksi ei ollut silloin mitään ja professori Urpo pitkällisen tutkimustyön tuloksena yhtyy sosiaalijohtajan esittämään omakohtaiseen näkemykseen lasten velvollisuudesta maksaa vanhempiensa laitoshoito. Hoitajaksi tuleminen ei ollut missään arvossa, mutta maksajaksi kyllä kelpaisi. Pieni sarvipäinen piru naama punaisena kuiskuttaa. Kysymyksessä on sukupolvenvaihdos eikä kunnan virkamiehillä ollut muuta mahdollisuutta kuin huutaa maaoikeutta hätiin.

Toimintakeskuksesta lähettivät ohjaajat terveisiä serkun mukana. Viestin sisältö oli selvä. Minua kiellettiin tulemasta omaishoitajana omaishoitajia ja hoidettavia koskeviin kokouksiin. Saman kiellon sain taloyhtiön yhtiökokoukseen isän kanssa osallistuessani. 
- Älä tule meitä opettamaan.

Jäin kaiken ulkopuolelle vuosina 1991 - 2000. Ahneuden aika oli huipussaan. Toimintaa voi kuvata terroristien toimintatavaksi. Meillä vain ei ole oikeutta moittia johtajia. He eivät tunne neljättä käskyä. Isä ja äiti ovat ainoat kunnioitettavat. Selitysosan varassa ovat kaikki muut piäsnuatikat. Tässä käärmeiden pesässä pidin vanhempien, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden puolia. 

YEAT -näyttökansio on hyväksytty lopputyö paperilla. Olen lähettänyt loppuraportit yhteistyökumppaneille kiitokseksi, että he ovat hyväksyneet joukkoonsa. Tänään sain kiittävää palautetta eikä se ollut hokema "kissa elää kiitoksella, koira päänsilityksellä".

Yläkerran ukot ovat aina ampuneet kovilla, kun eivät ole saaneet minua tottelemaan omien sairaiden toimien toteuttajaksi. Työtäni on myyty 10% alennuksella eläkelaisille. Sain nimen sosiaalinen hieroja, kun en suostunut etuilijoiden jonon ohitukseen. Toimintaperiaatteeni on täsmennetty katuhuoran työksi, on hierottava "kuka kysyy, kuka maksaa"- periaatteella. Sanojan nimeä vilautetaan mahdollisena valtiovarainministerinä. SAK maksoi edelliset velkavaalirahat, ehkä SAK muistaa poikaansa kassavahdin pestillä. Perämies on vaihtunut, kuka seurannee kapteenia hukkuvassa laivassa. 

Ei kommentteja: