sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Omaishoidon ansa

Omaishoitajat ja Läheiset ry:n
10-vuotisjuhla

Ry:nä juhli Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto kymmentä toimintavuottansa. Omin sen itselleni, olihan jo takana 10 vuotta kestänyt närståendevårdare -aika. Edunvalvonta -Liitto puhuu vain rahasta, siksi en suostu ottamaan omaishoitajastatusta itselleni. Omaishoitaminen on kaikkea muuta kuin saada vaivainen omaishoidontuki. Kiitti mulle riitti poliitikkojen pöhinät aina vain rahasta. 

Kävin syntymässä uudelleen Frantsilan yrttitilalla 5 -kymppisenä. Syntymäkuntani ei sitä juhlaa minulle suonut. Ilmassa leijui joku kummallinen värinä, että lippu olisi syntymäpäivänäni puolitangossa. 

Liiton juhla oli minun juhlani kutsuttuna. Paikallinen yhdistys sai vasta tekohengitystä päästäkseen alkuun edunvalvontatehtävässään. Osoitteenmuutoksella minut sinne siirrettiin, kysymättä minulta halukkuutta liittyä yhdistykseen. He pommittivat Sopeutumisvalmennuskeskuksen kurssitarjonnalla. En ollut ollut sodan vanki, joka tarvisi sopeutusta tullakseen kiltiksi jäsenmaksunmaksajaksi. 

Katson Sodan vanki -sarjaa kynän kanssa, kolmen Israelin sotilaan 17 vuoden vankeutta terroristileirissä. Heitä kidutettiin fyysisesti ja henkisesti. Minua on kidutettu henkisesti. Tätä on vanhustenhoito hyvinvointivaltiossa terroritekoon verrattavaa toimintaa sijoittajien eduksi. Sitä käydään Tiekarttana Länsirannalla Israelissa ja lapsuuskodin uimarannassa Vihtaniemellä.

Vanhukset, vammaiset, pitkäaikaissairaat ja viimeisenä syöpälapset kuuluvat omaishoidontuen piiriin. Lapset parantuvat syövistään sitkeyttään. Vanhushoito ei tule nuorille mielenkään. 
Suurin syy järjestötoiminnan epäonnistumiseen on vammaisen lapsen syntymän aiheuttama trauma. He jaksavat valittaa surkeuttaan, ettei kellään muulla voi olla suurempaa tarvetta puhua läheisensä puolesta.  
Minäkään en olisi saanut onnistua vanhempieni hoidossa, kun minulla oli kaksi aikuistuvaa tyttöä. Jätin heidät selviämään omillaan, kun vastasin kutsuun myöntävästi.
- Minä tulen.

Tämä on alkusoittoa terrorismiin verrattavalle omaishoitotyölle rajojen suojissa. Isoveli valvoo yli 1000 km pitkää rajaa naapurissa eikä sekään valvonta ole ihan arvaamatonta.

Ei kommentteja: