torstai 27. maaliskuuta 2014

Vahdin päiväkirja, - Kuka minua vartioi?

 R.I.P menneen talven lumille ja lumiukoille

37 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1977: Teneriffan lento-onnettomuus: kahden jumbojetin törmäys sumuisella kiitotiellä Teneriffalla oli maailman siihen asti suurin lento-onnettomuus.

Loman ajankohta varmistui viime hetkellä. Mosse oli lääkitty ja puolikuntoinen koira jäi vastuulleni kotiin. PHNetin nurkkauutinen oli toteutunut kauan sitten. Lentokoneen katoaminen on tämän ajankohdan selvittelyn aihe. Uutistulvalta säästyin kun en avannut radiota kertaakaan. Krimin sotatilanne jatkuu. Oman maan hallitussotkut alkavat purkautua kuin myrskyn jälkeen sateenkaari ilmoittaa liitosta, mutta päätä eikä häntää koskaan tavoita.  

  
Meidän biitsi aamukävelyn päässä, lampi jäässä.

Paikanvaihto lomalla on välttämätöntä, minullekin. Kotiin jäi tekemättömät työt. Lumi oli sulanut ja metsä täynnä lintujen konserttoja. Tuli takatalvi muutamaksi päiväksi ja sitten lumi suli. Hyvin selvisin vastuistani, kun tytöt ovat jo omillaan. Kiireesti käväisivät katsomassa, miten me vanhat kierrämme omaa sairauskierrettä vaarikin polvileikkauksessa.
Netti ei toiminut mokkulalla ja se vapautti aikaa lukemiseen ja ulkoiluun. Nyt pitäisi kotoutua, selvittää postiluukusta työnnetyt roskapostit, maksaa laskut, siivota sähköposti ihmissuhde- ja lainatarjouksista. 

Ennen lähtöä kävin Vladimirin luona saamassa pistokset polviin. Muuta en keksinyt, mikä minua auttaisi. Kuuntelin aamuhartauden ennen lähtöä. Jos joku asettuisi poikkiteloin tielleni, käyttäisin suuria sanoja.
- Mene tieltäni saatana.
Henri Järvinen ei ole antanut yhtään ah-tekstiä julkaistavaksi. Korvaan se toisella Järvisellä vuosien takaa. 24.8.2014

Aamuhartaus to 18.01.2007
Veli-Pekka Järvinen, Kirkkoherra, Harjun seurakunta , Tampere
”Hyvin hän on kaikki tehnyt: - Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan.” ( Mk 7:31-37)
Näin ihmiset sanoivat Jeesuksesta Markuksen evankeliumin mukaan. Jeesus oli avannut kuuron miehen korvat sillä seurauksella, että tämän kieli vapautui ja mies puhui selkeästi.

Jeesus oli parantaja

Ihmiset eivät kantaneet tai tuoneet Jeesuksen luokse ihmisiä siksi, että nämä voisivat kuulla taidokkaita vertauksia tai viisaita puheita, vaan siksi, että Jeesus parantaisi heidät.  Tietysti monet terveet tulivat puheiden vuoksi ja siksi, että Jeesuksen ympärillä tapahtui yllätyksiä. Toivotummat  ihmeet olivat sairaiden paranemisia. Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan!
Ihmisten kannalta  kiinnostavia olivat myös yhteenotot kirjanoppineiden kanssa. Kiistakeskustelut, joissa Jeesus parilla sanalla ja oivalluksella sai hiljaisiksi ne, joita kukaan muu ei saanut.
Uskon kyllä, että monet tulivat  Jeesuksen luo siksi, että  hänen sanansa ja tekonsa  koskettivat, innostivat,  lohduttivat ja  rohkaisivat.

Jeesus oli parantaja

Evankeliumin parantamiskertomuksissa sekä näkö- että kuulovamma olivat  ihan oikeita sairauksia. Kuurot hän sai kuulemaan,  mykät puhumaan ja sokeat saivat näkönsä.
Samalla Jeesuksen toiminnan sanoma oli, että sokeutta ja kuuroutta vakavampi sairaus on sydämen sokeus ja kovuus.
Sanoilla - ”Voi teitä te sokeat oppaat”-  Jeesus puhuttelee uskonnollia johtajia, jotka luulivat kuulevansa, näkevänsä ja  tietävänsä, mutta kuulleet, nähneet eivätkä ymmärtäneet. ( Matt 23:16).

Jeesus on parantaja: Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan!

Ajatusta voi jatkaa. Hiljenny mutta älä vaikene  Hiljenny, pysähdy että kuulisit. Et voi kuulla jos häliset koko ajan. Et voi nähdä ellet kohdista katsetta. Jeesus Kristus tahtoo avata korvamme ja silmämme, että kuulemme, mitä meidän tulee kuulla ja näemme mitä meidän tulee nähdä. Luterilaisessa kirkossa opetamme, että Jumala puhuu meille Sanansa ja sakramenttien eli kasteen ja ehtoollisen kautta. Hän puhuu luomakunnassa ja kansojen vaiheissa. Jumala puhuu meille myös jokaisen ihmisen kautta.  Jeesus Kristus katsoo sinua ja minua, jokaisessa ihmisessä.  Hiljenny - kuuntele tätä puhetta.

Jeesus on parantaja: Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan

Kun olet kuullut ja nähnyt älä vaikene: Mykät hän saa puhumaan. Arat avaat suunsa.  Silloin äänettömien ääni kuluu ja vaietusta asioista puhutaan.

Tänään alkaa kristittyjen ykseyden rukousviikko. Se teema on:  Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan!  Viikkoa vietetään maailmanlaajasti. Rukousviikon aineistomateriaalin on valmistellut eteläafrikkalainen kristittyjen ryhmä.  He ovat valinneet teeman siksi, että tahtovat kristittyjen kaikkialla hiljentyvän, pysähtyvän kuuntelemaan Jumalan puhetta Sanassa, Luonnossa ja lähimmäisessä. Vain sillä, joka on kuullut ja nähnyt,  on kerrottavaa.
Älä vaikene.

Heidän yhteisössään AIDS  on suurin pelon ja kärsimyksen aiheuttaja. Tai – kuten he itse sanovat -  AIDSia suurempi ongelma on puhumattomuus, vaikeneminen ja toimimattomuus. Ebola tänään 2014 uutisissa.

Suomen ekumeenisen neuvoston Näköala-Utsikt lehden viimeisessä numerossa Jaakko Antila tiivistää työryhmän kutsun:
Kristus kutsuu hiljentymään mutta ei vaikenemaan.

Kristittyjen ykseyden rukousviikolla on useilla paikkakunnilla kirkko- ja tunnustuskuntien järjestämiä  ekumeenisia rukoushetkiä.   Kun rukoilemme yhdessä, silloin voimme myös puhua yhdessä, toimia ja todistaa Kristuksesta  yhdessä uskottavasti.
Esimerkiksi täällä Tampereella  ekumeeninen työryhmä järjestää ensi sunnuntaina jo perinteeksi muodostuneen kristittyjen ykseyden kirkkovaelluksen;  Hiljennymme toistemme  rukoushuoneissa ja rakkaissa rakennuksissa. Rukous alkaa Ortodoksikirkosta. Vaellamme ristinsaatossa kaupunkimme keskustassa kahdeksan eri kristillisen tunnustuskunnan tai yhteisön kirkkoon tai kokoushuoneeseen. Ristisaatto päättyy Adventtiseurakunnan kirkkoon.

Jeesus on parantaja:
”Hyvin hän on kaikki tehnyt: - Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan.” ( Mk 7:31-37)

Rukoilemme:
Herra paranna meidät niin me parannumme.
Aamen

Virsi: 172:1-3 

Olin aivan tosissani kipujen kanssa enkä halunnut kuunnella lobbarilääkäreiden ohjeita. Kerroin lääkärille lopettaneeni verenpainelääkkeen sopimattomana minulle. Hän antoi ohjeen.
- Mittaa itse verenpainetta ja käy sairaanhoitajan luona mittauttamassa. On löydettävä oikea lääkitys. Nyt on minulla oikeat ohjeet, vaikka lääkäriä ei löytynytkään terveyskeskuksesta. Pyörrytys on lakannut ja pää selvennyt lopetettuani lääkkeet. 

yle.fi/uskonto -linkki poistui jo ennen lomaa. Siksi en ehtinyt merkitä näkyväksi aamuhartauslinkkejä. Tiesin lähtiessäni, etten mitään väistäisi arjessa. Jälkikäteen kuuntelen loma-ajan hartaudet, joista  Aamuhartaus 20.3. toimittaja Kaisa Raittila sivuaa eduskunnassa käytävää keskustelua.

Tänä aamuna omassa sängyssä "Soi kunniaksi Luojan" palauttaa syksyyn 1991. Voin olla hyvillä mielin, kaikki on mennyt päivä kerrallaan oikeaan suuntaa.
"Jumala ei luonut maailmaa eikä ihmistä hyöty mielessään" Teologian tohtori Petri Merenlahti, Helsinki.
27.2.2014 Psalmien kirjan sanoin:
Jumala,
Sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä,
muotoni kuin syvällä maan alla,
mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa.
Tutki minut, Jumala,
katso sydämeeni.
Koettele minua,
katso ajatuksiini.
Katso, olenko vieraalla, väärällä tiellä, ja ohjaa minut ikiaikojen tielle.
Aamen.


Ei kommentteja: