sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Venäläiset meillä, kielisukulaiset muualla

Jumalanpalvelus:
Kynttilänpäivän messu, Yhteisvastuukeräyksen avaus, Rovaniemi. Saarna piispa Samuel Salmi, liturgi Jouni Riipinen. Kanttori Lauri Ahola, urkuri Mauri Miettunen, AVE-kuoro, Rautiosaaren lapsikuoro ja klassinen sekakuoro.

Suomensukuiset 30 päivässä
10/10: Hantimansia. 30-päiväinen matka huipentuu jokilaivamatkaan Objokea pitkin. Ville vierailee silakkatehtaalla ja pienessä suomensukuisessa kylässä, jonne ei pääse kuin kesällä, vesireittiä pitkin. 

Henkilön Carolina Salvucci kuva.
"Tuusniemestä Suomen Florida"
Tuusniemen Joulu 1997Omaishoitaja, saattohoitaja 1991-2000 Tuusniemellä. 
Asioiden hoitaja etänä vuosituhannen 2000 alusta jatkuu. 

SODAN SUKUPOLVI (16) (Unsere Mütter, unsere Väter) Yle TV1

 

Näistä kolmesta elementistä muodostuu tämän päivän maailman kuvani.
  • Amerikkalainen unelma; 7-kymppinen voi vaihtaa työpaikkaa, kun tuotteesta ei ole luopunut. 
  • Suvuntarina Vihtaniemellä alkoi 1900, kun isovanhempani saivat asuttavakseen mäkitupalaisina kunnanmökin Juojärven rannalta. 
  • Sodan sukupolvi ja Anne Frankin päiväkirja on omakohtaisena kokemuksena minussa vuoden 1941 punaisesta heinäkuusta lähtien tähän päivään.
Kuulen ohimennen Alahuhdan haastattelusta entisiin päätöksiin perustuvaa faktaa. "Nuori isä 4-kymppisenä päätti elää niin ettei 6-kymppisenä tarvitse katua tekemisiään. Nyt olen 6-kymppinen."
Kaikkien elämät lupauksien täyttämisen jälkeen eivät saa näin hyvää lopputulosta. Kuitenkaan poliitikko ei osannut vastata vuosituhannen alussa kysymykseeni.
- Mitä olen jättänyt tekemättä, että minua kohdellaan näin? Pieniä varpaita alkoi palelemaan ja hän pujahti vähin äänin asuntoauton lämpimään.  


Viimeisin villitys kohdistuu omaishoitoajan ja saattohoidon mitätöimiseen. Erikoisesti minua ravistaa kunnan toimenpiteiden seuraukset. Sitä katson maanmittaustomiston karttalehdellä rasitetienä viimeisille venäläisille huviloille kunnan puolella. 
Venäjällä kielisukulaisten oikeuksia ei otettu huomioon, kun voitoista on kyse. Teitä ei tehty ihmisiä varten, vaan metsien ja luonnonvarojen ryöstöä varten. Villen matkoilla olen tutustunut näihin isoilla koneilla avattuihin kulkuväyliin pystymetsässä.


Tuusniemen kunta teki tiensä juosten kustuja juoperoita pitkin omalle puolelleen niemen kärkeen. Tälle rasitustielle on perustettu tienhoitokunta. Meidät on vedetty mukaan kunnan puolelle tien kunnossapitokustannuksiin. 
Meillä on upporikkaat sijoittajat pestyine rahoineen arvossa arvaamattomassa. Heille on tehtävä kaikki valmiiksi. Olen odottavalla kannalla, mikä on seuraava hanke ennen kurjan kuolemaa.

Ei kommentteja: