maanantai 17. helmikuuta 2014

Tiekartta Länsirannalla

Olen unessa useasti sinun kaduillas koulutie

 Katainen pitää Israelia esikuvana Suomelle (17.2.2014 19:44)

Rantala, lapsuuskoti Vihtaniemellä on ollut suvun hallussa vuodesta 1900 lähtien.

Kunta antoi minulle 5 luokkaa kansakoulua Koivuharjun kamarissa ja Korpelan tuvassa epäpätevien opettajien hääriessä omiaan tunneilla. Kuva vuodelta 1948.

Oppikouluun oli lähdettävä kauaksi kotoa. Ulkokuntalaisena 8 vuotta vieraalla paikkakunnalla. Lomilla kävin kuitenkin kotona nostamassa perunaa syksyllä, hiihtämässä kevättalvella. Jouluna ja pääsiäisenä käytiin kirkossa. Kesällä oli omat kesätyöt  tehdä heinää ja soutaa verkkoja veteen ja noutaa saalis aamulla. Kuva kevät 1961. Kotipolku aidan takana.

Elokuussa 1961 Jännevirran sillalla kohtaaminen saksalaisen kirjeenvaihtokaverin kanssa. Silloin rakennettiin Berliinin muuri. Hän jäi länteen, minä jatkoin idässä suljetun yhteiskunnan säännöillä. Kuva 1961.

Alkoi vaikenemisen vuodet. Isoisän pitkä varjo ylettyi vuoteen 1991. Tulin takaisin syntymäkuntaani ja törmäsin kahtia jakautuneeseen yhteiskuntaan. Koskaan en ollut tuntenut eriarvoisuutta, olimmehan kaikki samoista lähtökohdista sodasta elävänä palanneiden isien lapsia. Tässä sodassa olimme kaikki sodan hävineen Suomen sotavelkojen maksajia.
Valtakunnan vanhus oli vaikea diagnosoida sairaaksi mieheksi. Sai hoidon Tamminiemessä työaikalakia noudattavilta hoitajilta. Kun omat vanhemmat tarvitsivat hoitoa, siirtyi se tehtäväkseni. Lupasin hätääntyneelle isälle.
- Minä tulen. Jouluksi 1990 tulin omaishoitajaksi ja sitä kesti 6.2.2000 asti. Eläköön uusi tasavallan presidentti. Kuningas on kuollut.

Isä oli pyytänyt, ettei hänen eläessä mitään jaeta. Kuoltua sillä olikin kiire. Tarvittiin ulkopuolista apua uskottuine miehineen, että kaikki jaetaan tasan osakkaitten kesken. Minun oli lähdettävä ansaitsemaan kulutusluotolla ostetun osakkaan osuutta ja olinhan vielä työikäinen. Kaiken lisäksi vielä verkkokirjoitustaidoton, yli-ikäinen ja työhistoriaton. Luuseri mikä luuseri.  

Verkkokirjoittajan talo -kotisivun sisällysluettelo on Oppimispäiväkirja. Päättyy projektin muuntamiseen noudattaen Rudolf Steinerin sosiaalista peruslakia. Kaikki projektin vaiheet on kirjattu YEATutkinnon näyttökansiossa, yrittäjäosaamista sukupolven-vaihdokseen ja inhimillisten voimavarojen kehittämiseen. Opiskelu tapahtui verkkoympäristössä vanhalla tietokoneella ja puutteellisilla internetyhteyksillä. 

Paras kuitenkin viimeiseksi. Sain kutsun tulla panelistiksi tulevaisuustutkimukseen eDelfoi -menetelmällä Otavan opistolla. Sitä kautta sain osallistua Voimauttavan valokuvamenelmän -perusteet kursille. Kuva syksyllä 2010. Parannuin läheisriippuvuudesta, jonka omaishoito aiheutti minussa. Suurempi huoli oli, kuinka Pikkusisko selviää tunnetasolla Isosiskon joutuessa 1½ -vuotiaana OsastoKympille. Pikkusisko oli 2 -viikkoinen, kämmenelle mahtuva mytty. Voi, Pyhä Jysäys. Rippikoulu vapautti huolesta. Enää ei kysytty: "Missä Anniina?" Lähtivät yhdessä hiihtolomalle lämpimään.

Isän 90 -vuotissyntymäpäiviä järjestäessäni kysyin kynttilänsytyttämisestä.
- Joko saa sytyttää?
- Kyllä, palokunta on paikalla. 
 
 Kunta huomasi vastuun siirtyneen minulle ja ryhtyi järjestämään Tuusniemestä Suomen Floridaa. Tuusniemen Joulu 1997. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset/sijoittajat edunsaajana käyvät Tiekarttaa Länsirannalla. 

Samanniminen operaatio on menossa Israelissa Amerikan avustuksella. Vuonna 1986 tyttäreni lähti Kibbutsille Israeliin. Olisiin voinut itsekin seurata Golda Meiriä kesätyöhön kanalaan.
Tämän päivän tietämyksen mukaan en päästäisi tytärtäni lähtemään enkä itsekään haikailisi kanapiian kesätyöstä Israelissa. 
Riittää näitä Tiekarttoja sodittaviksi omalla perintömaalla, josta minulle tuli viime metreillä  Luvattu Maa kuin Moosekselle, jonne hän ei kuitenkaan koskaan päässyt. Palattuaan vuorelta hänellä oli kymmenen käskyä laintauluissa. Ne ovat päässeet unohtumaan ja piäsnuatikolla on vain neljännen käskyn selitysosan suoja. Jos hoitavat hyvin meidän yhteisiä asioita, meillä ei ole mitään valittamista. Mutta jos hoitavat huonosti, antaa käskyn selitysosa luvan ääneen ihmetellä. Vaatii pistämään kivet kuppiin ja kieltää lähtemästä pahantekoon mukaan.
- Kyllä ne ovat viisaita. Kuulen isän äänen ihmettelevän, mistä itsekukin hankkii taustatukensa teoilleen. 

Ei kommentteja: