lauantai 25. tammikuuta 2014

Se päivä oli eilinen

Haudaniloinen Aamuhartaus ke 22.01.2014 Panu Pihkala, pastori, Helsinki
Muistatko, kun seisoit rivissä ja joku käytti joukon edessä valtaa epäoikeudenmukaisesti?
Tuo tunne, kun tietää sisimmässään, että pitäisi puuttua tilanteeseen, jonkun pitäisi puuttua, minunkin pitäisi puuttua – mutta kukaan ei puutu. 


15 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
Salattujen elämien ensimmäiset jaksot näkijä sanoi olevan opetukseksi meille, jotka elimme perinteen mukaan. Aika oli muuttuva ja muuttui siksi, mitä se on tänä päivänä.
- Kyllä ne ovat viisaita, sanoisi vanha isäni. Jatkaisin - tyhmiä ovat ja tyhmemmiksi tulevat. Tietotekniikka sekoittaa arjen parhaansa mukaan.
Torstaina valmistauduin määräaikaistarkastukseen yhtä huolella kuin lääkäri runossaan sen vaistoaa. 

metsättömien metsälakia
ma 27. toukokuuta 2013

Etenen runon järjestyksessä ollakseni   sovitussa paikassa kirjeessä mainittuna  aikana. Hyvän olon katkaisee odottamaton kipu silmässä. Koko illan ja yön se vaivaa. Aamulla soitan akuutin päivystysnumeroon.
- Kun nyt olen tulossa taloon toisen asian takia, voisiko joku katsoa, miksi silmässä on niin kova kipu.
- Ei ole akuutin asia enkä voi luvata, että hoitaja ottaisi sinua vastaan. Sisso. 

Viikonloppu on tulossa, missä päivystyksessä istuisin Päksin käynnin jälkeen. Soitan lähiklinikan neuvoa-antavaan puhelinnumeroon. Siellä on sama nuotti kuin ennenkin. 
- Kaikki asiakaspalvelupisteet ovat varattuja. Puhelu nauhoitetaan asiakasturvallisuus -syistä. Sinua palvellaan, kun ehditään. Odotan hetken kotiluuri korvalla. 
- Voit jättää soittopyynnön numeroon, josta soitit, paina 1 hyväksynnän merkiksi. Teen työtä käskettyä saamatta suunvuoroa sanoakseni jotakin. Kaksi tuntia odotin soittoa. Ei tullut. Tilaan taksin ja lähden Päksiin. 
Seuraan kirjeessä annettua ohjetta ilmoittautumatta. Kukaan ei kutsu nimeltä. Ensimmäinen aika on ohi. Nousen ylös tiedustelemaan, jos kuitenkin pitää ilmoittautua. Löydän ihmisen koneen takaa, hän etsii nimellä aikaa monelta listalta.
- Meillä on kahden lääkärin vajaus. Yritän selvittää, ehtisikö joku katsomaan. Istu odottamaan selvittelyn ajaksi.

Ohikulkevalla sairaanhoitajalla on aikaa lukea muistikortti. Lääkäriaika järjestyisi iltapäivällä. Kulutan aikaa aulassa ja palaan sovittuna aikana odottelemaan. Ylilääkäri kutsuu sisälle. Hän kertoo muistikortin tiedot, antaa lisäohjeita, uusii reseptin. 
- Hoidon aloittamisen syy kesällä oli: ikä, sukupuoli, verenpaine ja yöheräämiset.
Ikää on tullut lisää naiselle, jonka verenpainelääke on vaihdetuu. Yöheräämiset ovat loppuneet. Hyvin nukuttujen öiden ansiosta olen päivällä virkeämpi kuin koskaan omaishoitoajan päätyttyä. 
Pakkasjakso on lisännyt lämmitystä, huoneilma on liian kuivaa. Nukkumisjaksot ovat jääneet lyhyeksi CPAP:n kanssa. Mutta olen kuitenkin nukkunut hyvin aamuun. Saan lisäohjeita. Sitten saan sanotuksi silmän pistosta ja päivystykseen pääsyn vaikeudesta. Ensiksi hän empii, mutta sitten tutkii. Kun hän käänsi yläluomen ylös, pisto loppui sillä hetkellä. 
- Jos oire on vielä huomenna, hakeudu päivystykseen. Sano keuhkosairauksien ylilääkärin terveiset. "Päivystykseen on päästävä."

Vuoden kuluttua on hoitajan luona käynti, kutsutaan kirjeellä. Vielä hoitaja antaa ohjeita hengityksen helpottamiseksi tulipalopakkasten ajaksi. 
Olen tullut kuulluksi, kiitollisena poliklinikan ystävällisestä, asiallisesta kohtelusta poikkean kahvion kautta.
Ulkona taksitolpalla odottelen aikani. Saan kyydin kotiportille asti, kiitän kyydinantajaa hyvästä palvelusta. Olen kotona.

Kotiluuri on pimeänä, päivystyksestä ei ole vastattu soittopyyntöön. Tutkin vielä puhelimen muistista vastaamattomat puhelut. Viimeksi tulleesta on kulunut viikkoja, jolloin en ollut kotona puhelimen soidessa turhaan. 

Parantavat kädet Norjassa asuva 82-vuotias Joralf Gjerstad on maankuulu kättenpäällepanija ja selvännäkijä, jonka luokse monet ihmiset vuosien varrella ovat saapuneet hakemaan apua ongelmiinsa. Millaisia kykyjä parantajalla on?(U) 
Katson ohjelman parantavista käsistä. Olen kohdannut parantavia ihmisiä silloin, kun byrokratia tökkii. Ministereiden touhut päättyvät tuloksettomina hoitaa meidän kotimaan asioita. Katainen kolmikossa valittelee hymynaamarilla koplan lähtöhalukkuudesta Brysseliin. Ensiksi Stubb, nyt Virkkunen ja keväällä Katainen ovat lähtökuopissa jättäen ministerin vaatimattomat virat ja koko valtakunnan. Tervemenoa, muuta en voi yhdellä ilmaisella äänellä saada aikaan. Salatuilla elämillä on ihmeitä tekevä voima. "Eipä käy katteeks" kilpailevan kattajan slogan kilpailijan tuotteesta. 

Polilla aikaa järjestelevä kertoi tietotekniikan aiheuttamista epäselvyyksistä. Hän muisti vuosituhannen vaihtumiseen liittyvän pelon, meneekö maailmankirjat kokonaan sekaisin. Mitään hämminkiä ei aiheutunut. 
Tämän päivän tilanne alkoi kunnan toimenpiteistä purkaa laitospaikat kehittämättä avopalveluja tilalle.  Ritva otettiin mielisairaalasta asumaan vanhustentaloon eläkkeellään. Kunta otti Ritvan perintöosan rahana heidän lapsuukodin jaossa.

Minä tulin vanhempieni omaishoitajaksi vapaasta tahdosta. Meitä kohdeltiin samalla sapluunalla. Kunta toi sijoittajat Vihtaniemelle villitsemään minun perintöosalla. Ollaan opintomatkalla kiinalaisessa helvetissä. 
Voimaeläimeni hirvi saa käyskennellä vapaasti suojelualueella omaistajaohjauksen luvalla. Siitä ei tullut hirvimiesten lahtipaikka. Neljännen käskyn noudattamisesta seuraa siunaus. Kaikki muut ovat neljännen käskyn selitysosan varassa. Siihen ei tuo minkäänlaisia liennytyksiä omaisuus, virka-asema eikä titteli. Syntisenlaulunmaa saa kunniatohtorinsa ja joulun latvatähdeksi tohtorinhatun.

Näistä en saisi kirjoittaa, kun kokemuskertomuskoulutus on käymättä. Kone toimii ennakkosensuurina, ajattelin illalla, kun kaikkien omien sivujen osoitteet olivat virheelliset. Suljin koneen useita kertoja ja taas sivut aukesivat. 
Pävän mietelause opetti eilen yksilön (ja kepin) heikkoudesta oman keppinsä katkaisjana. Yhteen liitetyt kepit eivät katkenneet. Mitä opimme tästä. 
Puoli talvea on takana, puoli edessä. Poliitikon ilta ei ollut aamua viisaampi. Turvaudun perimätietoon;
"Puolitalven keskiviikko Paavalin jälkeinen keskiviikko, jolloin puoli talvea on kulunut."
Jaksan odottaa ensi viikkoon voimaeläimeni avulla ja antiikin faabeleiden viisaudella.
Otollinen tilaisuus Antiikin Faabeleita
Kettu pilkaa leijonaa vain yhdestä pennusta. 
- Leijona kuitenkin. 

Kuningataruhri totta toinen puoli päivän politiikassa mielenosoituksineen lähellä ja kaukana. Ruotsin kuninkaan seksikohuun vetänyt Mille Markovic ammuttiin kuoliaaksi.
Sodan sukupolvi  joutuu kertaamaan asioita aina uudelleen omakohtaisina kokemuksina.
Naapurin muisto sota-aikana syntyneestä paluumuuttajasta tunteakseen.
- Olit pentuna kierosilmäinen rääpäle.
Kerroin sen autoklinikkansa Tuusniemelle tuoneen silmälääkärin vastaanotolla. Hän ymmärsi, miksi toisen silmän näköhermo on surkastunut.
- Silloin oli muuta tekemistä. 
Joku sen ymmärtää, joku kääntä sen vaivakseen, kun haluaa pitää näöstään huolta tämän päivän lääkäripalveluilla.

Ei kommentteja: