torstai 30. tammikuuta 2014

Hasta la Vista

YHDESSÄ ELÄMÄ KANTAA
Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15 vuotta juhlaseminaari:
Juhlapuhe: Elinikäinen oppiminen
Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen

6.2.2000
Selviämistarinani  elossaoloilmoitus
Kotisivuni ovat Oppimispäiväkirjan sisällysluettelo.
Kriisinhallinta-ajan olen käyttänyt uudelleen oppimiseen,
vaikka se ei liity ammattiin, vaan elämäntaitoon.
Koulutus on avain, jolla hallitsen muutosta,
toteutan omia tavoitteitani ja huolehdin kansalaisvalmiuksista.

15.1.2006
Kiitän kaikkia pelastustyöhön osallistuneita!

Toinen maailmansota oli alkanut 50 vuotta sitten. Olimme selvinneet siitä kukin omalla tavallaan, olimmehan sodan sukupolvena kaikki samoista lähtökohdista. Lapsuus oli köyhyyden aikaa, nuoruus ei vielä ollut alkanut, kun siihen moraalinvartijat rakentelivat uskoonhurahtaneiden esteitä. Aikuisuudessa oli lisäännytty. Näinhän se menee. 
Omat vanhemmat olivat vanhenneet huomaamatta. Siihen sairastumiset lisäksi tuottivat avuttomuutta ja huolehtimisen tarvetta. 
Olin uudessa elämäntilanteessa. Oliko sama lähtötilanne yhteiskunnassa, kun sodankäyneet eivät tuottaneetkaan enää hyvää oloa ympärilleen?

"Lopetan runojen kirjoittamisen tai vannomatta paras" Saarikosken juliste muistuttaa ajasta, jolloin en vielä ollut verkkokirjoitustaitoinen. Huomaamatta oli huiskahdettu nykyaikaan Sirkka Hämäläisen eläke-etuuden järjestelyllä. Minulle annettiin vain valitusosoite päätöksistä, joita ääneen ihmettelin. Valitukset jäivät tekemättä valituksentekotaidon puuttuessa. 

Tietokone oli vielä silloin yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä. FB mainostaa MULKOILUHOUSUja. Näitä housunkäyttäjiä nimitän MULKOILIJOIKSI. Kuulin sanan ennen pyhää jysäystä keskenkasvuisen suusta.
- Älä mulkoile siinä; katsomisesta tai älä mulkkaa; asioiden sekoittamisesta.
Outoa sanan selittämistä silloin, mutta kun tarkemmin ajattelen mulkoilijoita on riittänyt omaishoitajana ja sen jälkeen verkkokirjoitustaidon hankkimisessa.

- Osta käytetty kone. Se kyllä sinulle riittää sen ajan, kun sitä olet käyttämässä. Lobbarit olivat asialla ja saivat minut ansaan, kun tietokoneista en mitään tiennyt. Siihen lisäksi tuli vielä internetyhteyden hankinta, oltiinhan siirtymässä digiaikaan. Taloyhtiössä ei vielä oltu budjetoitukaan valmiuksien rakentamisessa, kun PäijätVisio rakensi meille kaapelitaloutta. 

Opiskelu YEATutkintoa kohtasi paljon vaikeuksia verkkoympäristössä, kun yhteyttä ei ollut. Se ei kuitenkaan viivyttänyt tutkinnon suorittamista näyttötutkintokansion osalta. Lyhensin sen SWOT-analyysin neljään kuvaan, loppuraporttiin ja SUURIA SANOJA pieniä askelia -julkaisuun. Siinä on  yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen omaishoitajana suoritetun harjoittelun lisäksi. 
Vastaan tuli kuitenkin laki, joka estää tämän toteutumisen. IKÄ 61/64 vuotta ehdoton. Työhistoria on olematon rauhanruhtinaan henkilökohtaisiin saavutuksiin verrattuna. "Yrittäjyys ei kerrytä työhistoriaa nyt eikä silloin, kun ikää oli 60 vuotta."

2007 sain läppärin Vista-käyttöjärjestelmällä. Se mahdollisti silloin osallistumisen eDelfoi -menetelmällä toteutettuun Omaishoidon tulevaisuus -paneeliin. 

 7 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
2007: Windows Vista -käyttöjärjestelmä julkaistiin maailmanlaajuisesti.
PhNetin nurkkauutinen muistuttaa menneestä. FB valaisee mulkoilijoiden antamaa IT-tukea. En ole osannut esittää oikeita kysymyksiä eikä vastaaja ole osannut antaa vastauksia. Siinä on pohjanoteeraus kuntauudistukselle ja sotepalveluiden järjestämiselle. Mulkoilijota riittää.Pikkukuva Antaa mennä kun on alamäki taas. Uusi urheilulaji on syntynyt - alamäkiluistelu. Mäkihyppy ja laskettelu on vaatinut nimekkäät uhrinsa. Ei se meno mittää, vaan äkkipysähdys. Testaan polvien tulehdusta hississä. Jos pysähdys sattuu, niin pidän käsillä hissin seinistä kiinni ja pysähdyn jalat ilmassa.

Pikkukuva Kai Hyttinen - TUULEN TIE
 

Ei kommentteja: