tiistai 17. joulukuuta 2013

Rikasten päivä lähtee liikenteeseen

17.12.

Ma myöskin kanssa tuttavain
tään illan tahdon olla -
ne saapuu, saapuu sadoittain,
ne joutuu joukkiolla.

Ne kasvaa, täyttää sydämen,
ne tuntuu tuhansilta -
tää päiv' on päivä rikasten
ja ilollisten ilta.

-Eino Leino
Pikkukuva 
Christmas is forever,
not for just one day,
for loving, sharing,
giving, are not to put away
like bells and lights and tinsel,
in some box upon a shelf.
The good you do for others
is good you do yourself...
-Norman Wesley



Lumivalkeat pellot ja puistot jää jäljelle, kun juhlakuvaa syntymästä ei otettu.

Taas kaikki kauniit muistot, mun tulee mielehen. Lumivalkeat pellot puistot ja juhla Jeesuksen. Siihen se sitten tyssäsi. Siiryttiin digiaikaan. Tuskin ehti Suomen Turku joulurauhaa julistamaan, kun digitv siirtyi kertaamaan rauhannobelistin kiireitä. On ollut matkoilla siitä lähtien kuin suvun moraalinvartija aina matkoilla. Jouluaamuna tv -ruudun sinisellä taustalla teksti SINUN JOULUSI. 

Taas kaikki kauniit muistot on Sulho Rannan Viljo Kojon runoon säveltämä tunnettu joululaulu, op. 78. Runo ja sen nuotit julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1931 sanomalehti Karjalan joululiitteessä. Kojo oli Viipurissa toimineen Karjalan toimittaja ja Ranta Viipurin musiikkiopiston opettaja.
Laulu kuuluu vahvasti suomalaiseen jouluperinteeseen. Se on esitetty jouluaattona vuosittain vuodesta 1955 alkaen YLE Radio yhdessä heti joulurauhanjulistuksen jälkeen. Kappaleen laulaa perinteisesti baritoni Sulo Saarits (1911-1990). Uruilla säestää Taneli Kuusisto. Vuodelta 1980 olevassa, lähes identtisessä versiossa urkuja soittaa Tauno Äikää. Music of WMG and GoDigital MG For a Third Party

Aamusoitossa kuulin kaikki joulumuistot laulettuna. Joulukalenterin punaiset mökit vahvistivat nämä muistot. Tämä aika on etäännyttänyt meidät entisestä elämästä. On lähdetty hoppuilijoiden mukaan. Kaikki ovat lähteneet liikenteeseen lähtemättä mihinkään. Ollila ilmoitti sillä saatavan lisää työpaikkoja esittelemällä älyliikenteen, valvonnan ja rahastamisen. Eduskunta päättää ja taas meitä viedään kuin pässiä narussa. 

Tietoliikenne ei käynnistynyt tänä aamuna. Oli etsittävä vikailmoitusnumero. Asiakaspalvelunauha palveli kiinalaisessa helvetissä kaikkilla kielillä. Vihdoin ihminen vastasi. Kysyin, onko yleinen häiriö kysymyksessä?
Henkilötunnuksella katsotaan kaapelimodemin tietoja. Heidän rekisteristään puuttui modeemin numero. dna-kaupasta sen ostin, mutta helppoheikit eivät rekisteröi tietoja, vaan minun pitäisi muistaa ciscon numero. Kännykkä korvalla, suurennuslasi toisessa kädessä yritän etsiä numeroita. Kännykkä pöydälle, modeemi selälleen ja sieltä takapinnalta numero löytyy. Johtojen irroitus virrasta ja odotusta. Valot alkavat vilkkua, yhteys on muodostunut, skypepuhelu vahvistaa yhteyden olevan kunnossa. 

Nämä näistä joulaskareista tietoyhteiskunnassa. Virossa ovat edellä, joskin huijarit sielläkin myivät mökkejä ja metsiä ominaan, kun omistajista ei tiedetty. Tähän vetosin maistraattiin kirjoittaessani, kun sain postia Loma-asunnon omistajana. Paperilla on omistussuhteet selvät, mutta kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset/sijoittajat edunsaajina toimivat kuin huijarit Virossa. Siinä minulla vielä selvittämistä yhden katujätkä-projektin kanssa. 

Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mielehen
Lumivalkeat pellot, puistot ja juhla Jeesuksen
Ani aikaisin puku parhain mun ylleni puettiin
Oli kirkossa oltu varhain, nyt sanaa luettiin

Nyt kuului äidin ääni niin hartain paatoksin
Hänen olkaansa nojasin pääni ja hiljaa kuuntelin
Mitä ymmärsin, sit' en tiedä, pyhätunnelman muistan vain
Sitä milloinkaan ei viedä, ei ryöstetä sielustain

Näin muistot rakkahimmat taas elpyy uudelleen
Ja sanat siunaavimmat taas lankee sydämeen
Niitä lausu ei enää kukaan, mut' niiden tunnelman
Saa joka joululta mukaan tueks' vuoden vaikean

Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mielehen
Lumivalkeat pellot, puistot ja juhla Jeesuksen.

Juulialle tekstiversiona, kun hänellä ei ollut sanoja. Eniten häntä loukkasi, kun äiti piti tyhmänä. 13 -vuotiaana hän kirjoittamalla ilmoitti osaavansa lukea. Samaistun häneen opittuani verkkokirjoitustaidon. Yhteyksien rakentaminen ei ole minun murheeni, vai onko? 

Vanhuuttaan miehet keskustelivat vuodeosastolla miehestä, jolla oli poikia, mutta ei ollut naimisissa. Kuinka se on mahdollista? Palautin puhujat tähän päivään. 
- Etkö sinä muista, että naimalla lapsia pannaan alulle. On turha ryhtyä moraalinvartijaksi. 
Naiset ovat saaneet kasvattaa yksin lapsensa  eikä joulunsanoman todenperäisyyttä ole syytä tieteellisesti pohtia. "mutta että 3 viisasta miestä?!! Ei mene läpi.

Ei kommentteja: