sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Radioateljee

Radioateljee, oivallus itsenäisyysjuhlan jälkeen. Tuohan noudattaa samoja teemoja kuin juhlakonsertti Tamperetalossa.
Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Ohjelmassa kuultavat runot ovat suomalaisen lyriikan klassikkoja - tekijöinä Leino, Hellaakoski, Larin-Kyösti - mutta osaa näistä runoista on radiossa harvemmin kuultu. Ohjelman musiikki sitä vastoin ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen

Ennen verkkokirjoitustaitoa kävin radioateljeen ryhmän mukana Opintomatkalla kiinalaisessa helvetissä. Se toteutui vuodesta 1991 omaishoitoaikana, mitä tunteita se minussa herätti ja herättää edelleen. Eletään tuota aikaa joka päivä.

Verkkokirjoitustaidon opittuani roolitin eduskunnan kyselytunnin radioateljeen runoilla ja musiikilla perinteistä juhannusnautintoa.

HALLITUKSEN AKUSTINEN KULTA-AIKA JUHANNUKSENA 2011 
Eduskunnan kyselytunti kesäloman jälkeen 2012
(liikkuvan poliisin lakkauttaminen ja 8 v tytön surma puhuttavat)
Oliko talous syynä, ettei eduskunnan loma alkanut juhannuksesta 2013?
Odotan, mikä on syy ja seuraus juhannuksena 2014! 

Vuoden 2011 itsenäisyysjuhlasta en muista. Tanssittiin linnassa kuin sillit suolassa Tonava kaunoisen tahdissa. Juhannusmuistoihin liittyy kuitenkin tapahtuma, josta saimme nauttia 6.12.2013 Tamperetalossa.

28.6.2011 -Tänään loppuu jännittäminen Saulin panttaamasta tiedosta. Asettuako vai eikö asettua? Hänelle valitsin  Bird of Happines Live at Songs -videon. Missä oletkin livenä, siellä on iloinen kansanliike takanasi. Nyt ei tarvitse pahvi-sauleja kuljetella mukana ja pystyttää halattavaksi. Meillä on ihan oikea runotyttö Saulin rinnalla. Viime aikoina on ollut uutishiljaisuus heidän ympärillään. Kiireisimmät ehtivät jo kertoa kaiken, mitä tästä parista irti saivat. En enää olisi tunnistanut väkijoukossa tuota kaunista naista, siksi google haki kuvan ihan tavallisesta pariskunnasta ennen kokopäiväistä edustustehtävää. En muista milloin he löysivät toisensa, mutta hyvä kun löysivät. 
Meidän 100 -vuotinen valtakunta jaettiin osiin. Yksi osakas halusi asua Mäntyniemessä, toinen Kesärannassa, kolmas Kultarannassa. Valkoinen talo on ilman isäntää, on vain käyntioikeus ohikulkumatkalla todeta. 
- Kuinka tässä näin kävi? Kävihän se, kun pantiin käymään.
Se on kunnallispolitiikkaa. Ikänsä paikallaan asuneet halusivat varmistaa, että heidän työlle on eläkkeellä käyttöä. Projektirahoitukset suunnattiin heidän hyväkseen kehitellä uutta tekemistä eläkkeellä ollessa. Toinen este palata synnyinseudulleen koulutettuna ammattiin.
- Kunnanjohtajan rouvalle on löydyttävä työtä kunnasta, jota herra kunnanjohtaja johtaa. Virat oli jäädytetty odottamaan uutta kunnanjohtajan hovia. Kaikki he saivat työtä ja jos ei ollut vielä johtajan paikkaa, se järjestettiin toimintakeskuksessa kävijöiden johtajana. 
Tämän päivän hallitusohjelmakeskustelussa sivuttiin kuntien autioitumista. Sijoittajat kunnan ottopoikina ovat kunnalle arvokkaammat aluevaltaajat kuin siellä toimeentulonsa hankkineiden jälkeläisten paluumuutto sukupolvenvaihtajina.

Lisään tähän viime vaalien kiitoskirjeen nettiosallistumisesta keskusteluun. Siinäkin oli kaksi mallia kiittää, lisään toisenkin, kun ehdin. 2003 en ollut vielä verkkokirjoitustaitoinen. Hallitusohjelmadebatti sopii akustiseen kulta-aikaan. Alun kuulin ja sovitan puhujat radioateljeen juhannukseen. Se teetättää vähän työtä kynällä, sitten vain näpyttelemään librettoa.

On meillä edustava presidenttipari. En turhaan hehkuttanut Saulin ehdolle asettumista. Valitsijamiehillekään hän ei ole antanut valtaa valinnastaan. On puhunut nuorten syrjäytymisen estämiseksi tekemällä tavallisia asioita. 72 -vuotiaana mummona tiedän, on tehtävä työtä jokapäiväisen leivän eteen. Kutsuvieraissa oli huomioitu ihan tavalliset ihmiset, erikoisesti sotaveteraanit ja lotat, heitäkin on vielä keskuudessamme kunnia-kansalaisina. Eikä se ole vain sanahelinää ja sankaritarinoita. Sen tiedän olihan isänikin rintamalla punaisen heinäkuun päivänä, jona synnyin. Kutsuvieraat edustivat koko Suomea eikä vain harvoja ja valittuja, jotka pitävät itseään tärkeinä ja merkityksellisinä Suomi-Neidon 96 -vuotiaalle itsenäisyydelle.

 

Positiivareiden joulukalenterin kuvat ovat jo toisen kerran Käpytikkametsän joulukuvia, luonnosta ja joulusadusta. Poissa on kulta ja kimallus, amerikkalainen runsaus. Noudattaa presidenttiparin valitsemaa suomalaista juhlateemaa. Juhlassa korostui itsenäisyysteema konsertissa tavallisen kansan kokemana. 

8.12. (2nd advent)

Before the ice is in the pools,
Before the skaters go,
Or any cheek at nightfall
Is tarnished by the snow,
Before the fields have finished,
Before the Christmas tree,
Wonder upon wonder
Will arrive to me!

8.12. (2. adventti)

Ja jossain ajatusten keskellä nukkuu lapsi
joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa
pienissä käsissään ja lempeitten juhtien
huuruinen hengitys lämmittää häntä pimeässä.
-Mika Waltari

Tähän on hyvä lopettaa.


 Duudsonit tekivät juhlissa ”temppujen tempun”

Me teimme temppujen tempun ja olimme ihmisiksi, Jukka Hildén kertoi.

- Olisi tuntunut todella hölmöltä hölmöillä tällaisena päivänä, Hildén jatkoi. 

  - Jenni Haukio oli kaunein ja Duudsonit kaikki seuraavaksi komeimmat miehet koko juhlassa. No, oli tuo Sauli Niinistökin. Enemmän tällaista kansallista pukeutumista, aivan mahdottoman komiaita nuo Duudsonit, hehkuttaa Pohjanmaan pikkuserkku.
 

Ei kommentteja: