lauantai 21. joulukuuta 2013

Peikkoloihen joulu

21.12.

Ne kulkee sormi suulla, ne hiljaa hipsuttaa.
Avaimenreikäin kautta, ne salaa puhaltaa.

Ja katso, missä käy ne, siell ihme tapahtuu:
pois sieltä huolet väistyy, ja hymyyn menee suu.

Sydämet siellä syttyy valohon , ilohon.
Ja siell on hyvä tahto ja siellä joulu on.

-Lauri Pohjanpää

I'd like a stocking made for a giant,
And a meeting house full of toys,
PikkukuvaThen I'd go out in a happy hunt
For the poor little girls and boys;
Up the street and down the street,
And across and over the town,
I'd search and find them everyone,
Before the sun went down.
-Eugene Field
Lauantai 21.12.
AH Diplomi-insinööri Juhani Laaksonen, Pelastusarmeija, Helsinki

Jarkko Ahola, Tony Kakko and JP Leppäluoto - Pieni rumpalipoika 1/13

No copyright infringement intended. All videos belong to YLE Finland. Jouluksi Kotiin 2011 (Song 1/13)

Onneksi on lauantai 21. joulukuuta. Sukupuun ylläpitäjä muistuttaa syntymäpäivästä. Muistaisin sen muistuttamattakin, mutta Pienen Rumpalipojan raskas joulu on tullut jäädäkseen. Aamuhartauden lopuksi kuulen Susanna Haaviston laulua tuosta maailmankuulusta rumpalipojan tehtävästä.
Lukuharjoituksissa oli edetty sujuvaan tavaamisvaiheeseen. Seppo antaa näytteen taidostaan. PEIK-KO-JEN JOU-LU = PEIKKOLOIHEN JOULU. Siellä ei puhuttu peikoista vaan peikkoloista. Kuullun ymmärtäminen on korvien välissä. Mitäpä minä yhden vuoden va opettaja käyn selvittämään paikallisen puhekielen ja kirjakielen eroja.

Kaikki on muuttunut tuosta ajasta, tavaajat ovat 7 vuotta vanhempia kuin syntymäpäivän viettäjä. Aamulla oli joulujuhla, lapset näytelmän jälkeen olivat helpottuneita ja potkivat lunta markkeeranneita vanupalloja vapautuneesti. Koulu hiljeni. Naapurin kanssa oli sovittu leipoa yhdessä joulutorttuja. 


Kaikki kävi kuin Hakekaa kätilö -sarjassa. Poistuin omalle puolelle toteamaan, että lapsi syntyy ennen joulutorttujen kypsymistä. Lähtö tarkkailuun lähimmälle laitokselle. Siellä jäin oman onneni nojaan. Olin ainoa, mutta henkilökunnalla oli muuta tekemistä vastailla mielipuolten soittoihin ja kysymyksiin lapsen syntymästä. Siitä riitti puhumista, kuinka tyhmiä keskenkasvuiset olivat.


Sitten tulee kiire ja illan suussa tytär syntyi. Mitä siitä muistaisin muuta kuin epäoleellisen ympäristön ja ihmiset. Joulukiireet minun osalta olivat ohi.


Rauhannobelisti pikakoulutettu kansakoulunopettaja, kassavahti koulutettu varhaiskasvattaja ja Kiuru lukion käynyt opetusministeri ovat nostaneet omaa häntäänsä Pisa-tutkimustuloksiin vedoten. Ovat huolissaan, kun taidot ovat heikentyneet.


Minulle ranskalaisen nunnan tarina on esimerkkinä. Opetti eläkkeelle siirrettynä, 75 v, lapsia lukemaan Kairon monimiljoonaisella kaatopaikalla ja antoi perheneuvontaa isille, etteivät hakkaa vaimojaan. Lukutaito on ainoa pelastus nousta hyvinvointivaltion  arvoasteikon verran ymmärtämään enemmän. Sekään ei ole riittänyt.


Sen vahvistan Vihtaniemen ensimmäisenä ja viimeisenä ylioppilaana, laillistettuna ammatinharjoittajana ja omaishoitajana. Väitelleet tohtorit, lääkärit, edunvalvojat, johtajat, lainvahvistajat ovat ottamassa osaani pois omaksi edukseen.
Pienen Rumpalipojan viestiä he eivät ole kuulleet tai sitten vain unohtaneet raskasta joulua viettäessään raskaan työn jälkeen. Kaikkea voi selitellä vedoten: Raskaat työt vaativat raskaat huvit.


Saapui viesti, /Luo käydä kuninkaan, /Nyt häntä palvoen, /Ja lahjat antaen, /Ra-pa-pam-pam, ra-pa-pam-pam, /Riemuin kiittäen, / Kumartaa.

Seimen lapsi, /Myös olen köyhä vain, /Ja vailla aarteita, /Mut saanko lahjana, / Ra-pa-pam-pam, ra-pa-pam-pam, /Soittaa kiitosta, /Rummuillain?

Äiti lapsen, /Hän nyökkää, hymyää, /Ja kuoroon enkelten, pa-ra-pa-pam-pam, /Nyt liityn soittaen, pa-ra-pa-pam-pam, /Ra-pa-pam-pam, ra-pa-pam-pam.
Herraa tahtoen, pa-ra-pa-pam-pam, /Ylistää.

 

Kello lyö kaksitoista.

Talvipäivänseisaus 2013 on lauantaina 21.12. 3.12.2013 klo 7.31 | Niko Lipsanen

Ei kommentteja: