tiistai 3. joulukuuta 2013

Ivalossa tammikuun 8. päivään

Ivalossa aurinko sai rastin ruutuun, ei paista hyville eikä pahoille ennen 8. tammikuuta, 2014. 
Ajatusten aamiaisella poimin ajateltavaa.
"Maailmalle olet vain joku, mutta jollekin koko maailma.
Älä unelmoi elämääsi, vaan elä unelmaasi."
3.12.2013 jatkan unelmoimista.

Life is wonderful, yet life can be rough
Who’s there for you when the going gets tough?
Whether you’re celebrating, mourning, or just shootin’ the breeze,
Who are the people that make you feel at ease?
Is it with your spouse, your neighbour, a roommate from school,
Where you laugh till you cry and act like a fool?
For it’s the person who sticks with us right through to the end,
That we all have the privilege of calling our friend.
With all we must face in the world where we live,
A true friend is the friend who is willing to give.

Kotipihalla katselen syysöistä taivasta
kuin lapsi makeisrasiaa.
Mistä tietää mikä on karvas ja mikä on makea,
mikä pelkkä korea kuori?
Sanovat että jokaisen tulisi seurata tähteään
eikä tähtien maailmassa sallita vaihtaa tähteä lennossa.
-Tommy Tabermann/Positiivari-kortit

Yli miljoona 65 -vuotiaita suomalaisia on saavutus ristiriitojen repimälle Suomelle. Esko Juhani ajattelee ääneen tiistaiaamun kolumnissaan. Impivaaralaisuutta on pidetty kauhistuttavana opinnäytteenä. Minulle se on alku, kasvaminen ja loppu. Kolumnistin nimi Esko Juhani on Kiven hyväksymiä nimiä tuotantoonsa. Eero Juhani pitää sisällään Jukolan veljekset nuorimmasta vanhimpaan kaikki näiden välillä. Eero oppi lukemaan vaivatta, Juhanin on tehtävä enemmän työtä ja varoittaa Eeroa pilkkaamasta hitaasti oppivaa Juhania.

Syntymäkunnan anti oli 5 lukuvuotta kansakoulua. Alakoulu Koivuharjun kamarissa, yläkoulu Korpelan tuvassa epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan tunneilla. Eevi kutoi Masalle villapaitaa. Määräsi laiskanläksynä kirjoittamaan 100 kertaa"hauki on kala" öljytuikun valossa. 
Esu delegoi tunnit oppivelvollisuutensa täyttäneelle pojalleen. Pojat vaihtelivat tulitikkuetikettejä sijaisen aikana. Eevin mielestä ei kannattanut lähteä oppikouluun suuresta lapsilaumasta. Kelpaa tyttö piiaksi koulun käymättäkin. 

Jouduin testaamaan piikuuden peritymistä Öllin isän kanssa.
- Vaikka vanhempani olivat piikana ja renkinä isännättömässä talossasi, minä en ole sinun piikasi. Minulla on työ ja työllä hintantansa. Muistan tunteen rokottaessani rahalla tehdystä työstä. Isäntä ei tullut toista kertaa, en ollut halpa hieroja. 
Valkoisten veteraanijärjestön puheenjohtajana hän kiirehti ilmoittamaan minulle.
-Isällesi kuoltua havuseppele haudalle. En pyytänyt enkä kutsunut peijaisiin. 
Punaisen pentuna tuuletin täysillä.  (dna pätkii internetyhteyttä. Jouduin uudelleen kirjoittamaan koulunkäyntiin ja työhön liittyvät muistot.)

Paljon on vielä oppimista nuorella hallituksella solidaarisuusvajetta paikatessaan.  Kestävyysvajeena nuori tutkija sitä meille tolkuttaa.
- Etkö sinä ymmärrä? kysyi tietokoneyhteyksiä katsomaan tullut teknikko. Kovin olivat vajavaiset tiedot kysyjälläkin. En ymmärtänyt, mitä minun ymmärrys tai ymmärtämättömyys kuului taloyhtiön kaapeleihin 1986 rakennettuun hienostotaloon, jossa ulkovuoraus on vessan seinäkaakelia. Liian suuren vastuun sain kantaakseni asukkaana sijoittajan vuokrakämpässä.

Selvisi alta aikayksikön, että maksajia etsii jokainen toimija meille mukavuuksia suunnitellesaan. Minulle on ollut tärkeätä käydä kouluni elämääni varten. Jos joku pitää sitä hullun haavena, pitäköön. Halventajilla on hullummat haaveet ja siitä tämä kestävyysvaje johtuu. Kenelläkään ei ollut tiedossa, mot
Olin jo geometrian tunnilla läsnä, kuinka matemaattisiin vakioihin päästiin. Siihen oli looginen selitys. Silloin se ei tuntunut niin tärkeältä kuin tänä päivänä. Onhan  koko ajan ollut päämäärä tiedossa. Lähteä omaishoitajaksi, haudata vanhemmat ja sisko, selvittää kuolinpesät, jakaa vanhempien lahjakirjalla antama lapsuuskoti kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Profetalla  oli tuuliset oltavat omalla maalla. Musta ukkonen olisi halunnut tehdä puolestani kaikki, mitä varten olin palannut. Siihen liittyi kunta ja kuntalaiset, valkoiset veteraanit, työvomatoimiston johtaja, kelan täti, kunnanlääkäri ja sijoittajat lapsuuskodin uimarannassa ja olemattoman lomakiinteistön näkijöinä.

Urpilainen HS:ssa: Sdp herätti Suomen

1976: Fidel Castrosta tuli Kuuban presidentti Osvaldo Dorticós Torradoin jälkeen.

1961: Kuuban johtaja Fidel Castro julisti kansallisessa radiopuheessaan olevansa marxisti-leninistiläinen ja että Kuubasta tulisi kommunistinen valtio.

1804: Napoleon Bonaparte kruunasi itsensä Ranskan keisariksi Notre Damen katedraalissa Pariisissa.

Ei kommentteja: