sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Näistä EDUISTA en luovu


43 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1970: Douglas Engelbartille myönnettiin patentti ensimmäisestä tietokonehiirestä.

S-Pankki kyselee tietojasi? No ei varmasti (Digitoday, 15.11.2013 21:37)

Elisa vahtii kotimiehen touhuja

Kokonaisen päivän elin
maisemaa,
janoavin silmin koskettelin
puita, kukkulaa,
illansuussa vasta kuvan tehden:
koivunlehden.
Aaro Hellaakoski
http://www.vartsi.net/2013/11/18/maalari/ 

Kuvan tehden koivun lehden runon kopioin linkistä aamulukemisella. Oma runo on tallessa ruskeassa kirjekuoressa koivunlehtipankista. On vihreä kuin saunavastan lehti juhannuksena ennen vihtomista. 

Istuin kirkon kammarissa ja kaksi mainoskuvaa näkyi yhdellä silmäyksellä ikkunasta. Tuusniemen kirkko ja Koivunlehtipankki. 

Mitä minulla oli ennen verkkokirjoitustaidon oppimista?
Mitä minulla on tänään opittuani kirjoittamaan verkossa?
Ainakin Verkkolehti Värtsi, jonka luen joka aamu, jos olen kotona.

Se jääköön huomiseen 1

Lauantaiaamu kotona, ovikello soi vaativasti. Avaan oven ja näen kotikirkkoni soittajan takaa. Jokaisella ovella Tuuspellossa oli samanlainen konsulttiharjoittelija. Näin siniset silmät ja ehdin ottaa mallin äidin neulomasta villapiposta, väri luonnonvalkoinen, reunassa 2 nurin 2 oikein resori. Tuijotin ja odotin asian valkenemista. 

Nyt voin vastaukseni kirjoittaa näkyviin, tulihan se lausutuksi ministerin 'suulla suuremmalla' erottamisen jälkeen. "Mitähän se mahtaa sinulle kuulua?" Poika häkeltyy ja toistaa kysymyksen: "Mitä mieltä olet Raamatusta. Minulla on tässä esitteitä, joita lukemalla se selviää." Korotan ääntäni, poika häkeltyy vielä enemmän. Apuun rientää keinoemo. Kysyy, mikä on hätänä. Uudistan hänellekin saman kysymyksen. Takana näkyy nälkäpalkalla rakennettu kirkko. Se on meidän kirkko. Kolmessa päivässä oli rakennusryhmä nostanut uuden kirkon Tuusniemelle. Tiesin annetuista aiheettomista sairauslomatodistuksista, että voi osallistua uuden jumalan kirkonrakentamiseen. 

Meidän kirkosta tuli kadotuksen kirkko heidän suullaan sanottuna ja valtakunnan salin piti saada jäsenensä. Tämä käännyttäminen ei uponnut minuun ja olin kieltänyt heitä tulemasta ovellemme. Olin ollut ystävällinen aikaisemmin ja pyytänyt sisälle enkä päästänyt heitä lähtemään: " Nyt sanotte sanottavanne, miksi teillä on olosuhteisiin sopiva teema, kun ilmestytte vanhan isän ovelle." 
Paratiisin mahdollisuudesta oli kyse meidän omaishoitotilanteessa. Se voisi olla tässä ja nyt. Heidän tilaisuuden alkamisaika oli käsillä, joten he kiirehtivät lähtemistään. Viivytin vielä kysymällä lisää, mutta en tullut hullua hurskaammaksi. 

Oli kuin pitsiliinan kaupustelija oli siunannut ennen päätöstä ja kuultuaan kielteisen "en osta" töpeskeli ympäriinsä manaten onnettomuuksia. Jokainen tulee uskollaan autuaaksi ja kunnioitan ihmisten mielipiteen vapautta. Mutta jos edunvalvoja tulee meidän leiriin, puhuu läpiä päähänsä omaksi edukseen ääniä saadakseen. Vetäytyy vahingoniloisena sanojensa taakse: "On sellaiset pelisäännöt", että hierojat on verrattavissa katuhuoriin. Tällaisenko puheenjohtajan puolue valitsee? Erotutko eduksesi joukosta lääkäri- ja hautausurakoitsijaystäviesi kanssa. Mitä kertoo kirkosta eroaminen, vaaleissa nukkuminen, maaseudun tyhjeneminen, työpaikkojen loppuminen, leipäjonot, huostaanotot, psyykelääkkeet, huumeet ja heitteillejätöt - muusta kuin odotuksesta, että kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi. Siinä meillä rikkaus, että juhlat Kapernaumissa voi jatkua. 

Se jääköön huomiseen 2

Katson kirkonkammarissa suurista verhottomista ikkunoista kylälle. Pimeyteen heijastuu enkelimobilista moninkertainen liikkuva enkelparvi. Kirkko keskellä kylää valaistuna on saanut kilpailevia kirkkoja, mutta pankki jatkaa pankkikriisin pudotuspelissä selvinneenä kylän ainoana pankkina. 

Johtajat pörhistelevät onnestaan ja epäonnessaan. Sulkevat minulta tilit väärinkäytösten estämiseksi. Se ei ole tapa tänä päivänä, mutta se oli totta kohdallani omaishoitoajan viimeisinä vuosina. Uusi johtaja uudessa pankissa sanoi: 
- Vieraissa käyminen maksaa. En halunnut tuottaa kustannuksia uudelle pankille. Siirsin tilit monen katkeran keskustelun kautta pois meidän pankista uuteen pankkiin. Toimintatavat ovat kuitenkin samat pankin taholta, minut on siirretty eläkeläisten elohopeakerhoon. Perinteiset pankin tehtävät ottaa ja antaa rahaa ovat muuttuneet sijoittamiseksi ja sähköisesti siirrettäväksi maasta toiseen. Kun rahaa on tarpeeksi, siitä ei tarvitse puhua. Meidän köyhyys ei ole rahanpuutetta vaan järjenköyhyyttä. Koivunlehden synnystä on runosäe, lisään sen kun tulee vastaan.

JK. on tullut ja mennyt, mutta lisäämättä on; illan tullen kuvan tehden - koivunlehden.

PS. "Se jääköön huomiseen 1" linkki ei näyttänyt postausta Tuusniemen kirkosta. Se on kadotettu vesihenkisin viihdykkein. Pokka pitää
Hyacinth löytää ihanteellisen picnic-paikan joen varrelta ja kutsuu valikoidun seurueen luonnon helmaan. Kukaan ei onnistu keksimään miten kieltäytyä kutsusta. Luvassa on ainakin reipasta soutelua.

Pankki on vielä tallella pelastettuna eikä Hyacinth  ole sotkeutunut omaisuudenhoitoyhtiöön.
20 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1993: Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal perustettiin Suomessa.

15.11.2016 katsoin tilisiirtoja koivunlehtipankista toiseen koivunlehtipankkiin. Eräpäivään menessä ei rahat tulleet tilille. Johtuiko se Tuusniemen pankin siirtymisestä osuuspankiksi takaisin. Loppunsa edellä etsii selviytymiskeinoja, eihän sillä enää kohta ole pankin tarvitsijoitakaan. 
R.I.P
Kokonaisen päivän elin
maisemaa,
janoavin silmin koskettelin
puita, kukkulaa,
illansuussa vasta kuvan tehden:
koivunlehden.
-Aaro Hellaakoski

Ei kommentteja: