sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Olen lomalla

Silloin en vielä ollut verkkokirjoitustaitonen eikä minulla ollut nettipankkitunnuksia, ei sähköpostia eikä omaa tietokonetta. Jo silloin naapureita ärsytti takaisinpaluu sieltä, missä pippuri kasvaa. Netti ei vielä silloin kiusannut. Vuodesta 1991 kiusasivat naapurit. Meissä ärsytti kaikki ja siitä rahastettiin. Kaikkien niiden muistoa kunnioittaen, jotka kuoltua jättivät sanat elämään. Samalla mitalla ja sävyllä.  
Pahimmillaan naapurissa ärsyttää kaikki (25.10.2013 8:39)

Kuulen unen läpi aamuhartauden anteeksiannon vaikeudesta. Kuuntelen sen uudelleen tehtyäni pitkän matkan yhden päivän aikana.

Aamuhartaus. Oppilaitospastori Heini Kesti, Rovaniemi. Virsi 400: 1. ja 5. Virsi alkaa sanoin: Voi niitä, jotka etsivät. Esa Ruuttunen (baritoni), Markku Hietaharju (urut). Hartaudet: Aamuhartaus 25.10

Perunannostolomasta nykypäivän syyslomiin (20.10.2013 16:32)

Linnan juhlat 2013 - Itsenäisyyspäivä - Ilta-Sanomat 

Terveydenhuollon suurkuluttajat pääterveysasemalle, muut ...www.ess.fi/?article=4329141 päivä sitten - Lahden terveydenhuollossa on meneillään suuri rakenneuudistus. Terveyspalvelujen suurkuluttajien ja vaativimpien asiakkaiden hoito ... Terveydenhuollon suurkuluttajat pääterveysasemalle, muut lähiklinikoille (21.10.2013 20:18)

Rakenneuudistusta ollaan vuovaamassa joka alalla. Ei vain tiedetä, mitkä rakenteet valitaan. EU:lla olisi siihen ohje kuin mansikoiden pyöreyttä tai kurkun käyryyttä kirjattiin direktiiveihin ja kiltit suomalaisten mepit toimivat kuin hölmöläiset. Ne syötävät rakenteet on oltava tiedossa, kun maistat oman maan mansikkaa muun maan mustikoiden korvikkeena.  

Jotakin veivausta ollaan tekemässä linkkien häivyttämiseksi netissä, etteivät ne enää aukea myöhemmin luettavaksi. Kaikessa on kysymys: Mihin katosivat pienituloisille luvatut 40 miljoonaa? Samoissa uutisissa ammutaan alas Lääkärihelikoptereita lennossa. Varmuuden vuoksi tallensin koko uutisen tekstiversiona, ettei tarvitse lähteä lehtikeräyksestä metsästämään lehtijuttua  olenko terveydenhuollon suurkuluttaja vai muu lääkäripalvelua tarvittaessa hakeva.

Heureka, kun kirjoittelen ongelmasta, ilmestyy juttu luettavaksi. En ymmärrä. Se on siinä ja pysyy, jos kirjoitusjälkeä ei poisteta securitaren toimesta. 

########


Lahden terveydenhuoltouudistus: Palveluiden suurkuluttajat pääterveysasemalle, muut lähiklinikoille Päijät-Häme

Lahden terveydenhuollossa on meneillään suuri rakenneuudistus. Terveyspalvelujen suurkuluttajien ja vaativimpien asiakkaiden hoito keskitetään ensi vuoden alussa pääterveysasemalle, jossa on tarjolla erikoislääkäreiden ja -asiantuntijoiden palveluita.
- Ryhdyimme viime viikolla listaamaan asiakkaita hoidontarpeen mukaan. Asiakkaan pitää olla keskiössä, eikä vain tekemisen kohteena, painottaa Lahden terveyspalveluiden johtaja Eveliina Huurre.
Lahti soveltaa Oulun kaupungin teettämää tutkimusta, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasautuvat pienelle ihmisryhmälle. Oulussa 10 prosenttia asiakkaista kerryttää 81 prosenttia kustannuksista. Lahdessa pääterveysaseman asiakkaiksi voidaan näillä kriteereillä listata jopa noin 10 000 asiakasta.
Ensi vuoden alussa Lahti siirtyy lähiklinikkamalliin, jossa perushoitotoimenpiteet tehdään kolmella lähiklinikalla: Ahtialassa, keskustassa ja Launeella. Vuoden loppuun mennessä kaikille lahtelaisille lähetetään kirje, jossa kerrotaan, minkä lähiklinikan asiakkaita he ovat.
- Mikäli asiakkaasta tulee pääterveysaseman asiakas, ilmoittaa omahoitaja tai lääkäri siitä hänelle.
Lähde ESS

#######

25.7.2014 tulee sairaanhoitajan ilmoitus.
- Sinut on siirretty pääterveysaseman asiakkaaksi. Kerroin hoitajalle terveysneuvon ilmoituksesta varata lääkäriaikaa.
- Kahden kuukauden kuluttua ilmoitetaan kirjeellä lääkäriaika. Se on huomenna 30.7 2014. Hoitaja vähättelee odotusaikaa, saavathan monet odottaa ½ vuotta. Heidän odotusajalla ei ole mitään tekoa minun lääkäriajan odotuksen kanssa. Satuin vain saamaan keuhkoveritulpan lentelemättä, istumatta autossa, käyttämättä hormoonikorvaushoitoa. Tästä minä vielä selviän, mutta en ota vastaan terveen elämän ohjeistusta hoitajilta enkä lääkäreiltä.  Syyssinfonia loppuu, kun ole vastannut Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyyn. Tuloksen tiedän; normaali, jos joku sitä ei vielä tiedä.

En lähtenyt syöpään kuolemaan enkä joutunut lataamoon, kun lähdin vanhempieni omaishoitajaksi ja keskeytin työt  jouluksi 1990. Viivyin sillä reissulla tasavallassa vallanvaihtoon asti. Siihen asti isä kesti enkä itse olisi jaksanut päivääkään kauemmin. 

Budjetti 2014 |

Mihin katosivat pienituloisille luvatut 40 miljoonaa?

Valtion ensi vuoden talousarviosta näyttää kadonneen 40 miljoonaa euroa pienituloisille tarkoitettuja korvauksia arvonlisäveron nostosta. Hallituksen budjettitiedotteessa luvattua täysmääräistä korvausta ei Kelan ilmoituksen mukaan ole tulossa. 

Hallituksen budjettitiedotteessa luvattua täysmääräistä korvausta ei Kelan ilmoituksen mukaan ole tulossa. Hallituksen lupaus korvauksista liittyi kohuttuun arvonlisäverojen korotukseen, joka tuli voimaan vuoden alussa.Hallitus ilmoitti elokuun budjettiriihen jälkeen, että toisin kuin kevään kehysriihessä sovittiin, kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet niin kansaneläkkeissä kuin työttömyysturvassa ja toimeentulotuessakin toteutetaan täysimääräisinä, eli korotus on 1,3 prosenttia.Kelan viime viikolla antaman ilmoituksen mukaan korotus on kuitenkin vain 0,6 prosenttia.
Mihin 0,7 prosenttia katosi tuntuu olevan mysteeri parhaimmillekin asiantuntijoille. Pienituloisimmille luvattu korvaus arvonlisäveron korotuksesta näyttää jäävän peräti väliaikaiseksi. Vuoden alusta maksettu korvaus katsotaan etuuksia alentavaksi tekijäksi, kuten kehysriihi päätti.
Asiasta ovat nostaneet suurimman metelin vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä poispotkitut kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho, joka on ehtinyt jättää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle kirjallisen kysymyksen korvauksen katoamisesta.
Ongelma onkin kiusallinen vasemmistopuolueille, joille arvonlisäveron nosto oli taannoin varsin kova pala niellä. Pienituloisille annettu täysimääräinen korvaus oli jonkinlainen helpotus, mutta jonnekin se näyttää nyt kadonneen.

Lue myös
Kataja: Pienituloisille luvatut miljoonat eivät ole kadonneet



##########

Lääkärihelikoptereiden lento jää lyhyeksi Sote-uudistuksessa

Lääkärihelikoptereiden tulevaisuus on uhattuna. Valtion Sote-uudistuksessa koptereiden kustannukset aiotaan siirtää kuntien vastuulle. Muutoksen uskotaan heikentävän lääkärihelikoptereiden toimintaa.





Lääkärihelikopteri Pirkkalan lentokentällä.
Nykyisin lääkärihelikopteri tavoittaa seitsemänkymmentä prosenttia suomalaisista puolen tunnin sisällä hälytyksestä. Kuva: Yle
Lääkärihelikoptereiden vuosikustannukset ovat  27 miljoonaa euroa. Vielä toistaiseksi ne on katettu erillisrahoituksena suoraan valtiolta.Sote-uudistus tuo muutoksen. Lääkärihelikopteritoiminta siirtyy maksettavaksi kunnille osaksi peruspalveluiden valtionosuusjärjestelmää.
- Sosiaali- ja terveyshuolto on jatkossa kuntapohjaista. Lääkärihelikopteritoiminta on osa sitä kokonaisuutta ja se on ajateltu siirtyväksi kuntarahoitteiseksi. Miten, niin se on vielä auki, sanoo kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Helikopteri kuudella paikkakunnalla

Suomessa lääkärihelikoptereista vastaa sairaanhoitopiirien omistama Finnhems, jonka  tukikohdat sijaitsevat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
Nykyisin lääkärihelikopteri tavoittaa 70 prosenttia suomalaisista 30 minuutin sisällä hälytyksestä. Kun kunnissa pitäisi samanaikaisesti säästää, joudutaan myös helikopteripalvelua vähentämään.
- Jos rahoituksen määrä pienenee, niin silloinhan se tarkoittaa, että meidän täytyy sopeuttaa toimintaamme siihen rahoitukseen, mitä tälle tulevaisuudessa osoitetaan. Tarkoittaa sitä, että ainakin laajuus pienenee, toimitusjohtaja Jyri Örri toteaa.
Kunnissa huolissaan ovat ensihoidon vastuulääkärit. Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri epäili viime viikolla Yle Uutisille, etteivät kunnat kykene vastaamaan koptereiden toiminnasta ja rahoituksen saaminen kunnilta on epävarmaa.
Päivi Sillanaukee sanoo ymmärtävänsä huolestuneita.
- Ymmärrän hyvin sen huolen. Juuri on saatu ensihoidon kokonaisuus koottua ja kiireellinen hoito Suomessa yhdenmukaisemmaksi kuin mitä se on aikaisemmin ollut. Ei tietenkään haluta, että se lähtisi toiseen suuntaan.

15 000 hälytystä vuodessa

Lääkärihelikopterit hälytettiin apuun 15 000 kertaa viime vuoden aikana. Kiireellistä apua tarvitsevien määrä on kasvanut.
Toimitusjohtaja Jyri Örrin mukaan vuosittain runsas sata henkilöä olisi menehtynyt, ellei lääkärihelikopteria olisi saatu ajoissa paikalle.
- Tämä on yksi palvelu, mitä yhteiskunnan tulisi ylläpitää ihan vastaavalla tavalla kuin meillä on meripelastustoiminta tai poliisi. Tämä on aivan niihin rinnastettava.
Päivi Sillanaukee myöntää, ettei kaikki vielä ole selvää.
- Kyllä tässä pitää hyvin huolella suunnitella, miten osuudet, jotka on tarkoitus jättää kuntien tehtäviksi, saadaan rahoitettua.
Sosiaali- ja terveysuudistus tulee voimaan 2017. (Näkis vain) Lääkärihelikoptereiden tulevasta rahoitusmallista on tarkoitus päättää ensi vuoden aikana. 

Ei kommentteja: