torstai 31. lokakuuta 2013

Kallioon hakattu

Päivän mietelause: Älä siirrä rajapyykkiä, jonka isoisät ovat kauan sitten pystyttäneet. 

72 vuotta sitten

1941: Mount Rushmoren kallioon hakattujen neljän Yhdysvaltain presidentin rintakuvat valmistuivat 14 vuoden työn jälkeen.

Presidenttien kasvot Mount Rushmoren kyljessä: Washington, Jefferson, Roosevelt ja Lincoln. 

Otan sormet avuksi ja lasken - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - vuodet. Exel tekee virheen, vuosia 12. On niitä ainakin 13. Viisaan Matin neuvoa hyväksi käyttäen kirjoitan vuodet yksitellen näkyviin ja niitä on 14. Minulle kävi kuin hölmöläisille ottaessa lukua, olivatko kaikki tallella ruispellossa uimisen jälkeen. Minä, yks, kaks, jne. Lukumäärä ei täsmännyt. Nenät mutaan ja lasketaan kuopat. Sormilla laskettuna  lukumäärä 14. sormi on vuosi 2013. Neljätoista vuotta olen tehnyt tyhjää työtä kuin kuolemaa isän kuoleman jälkeen. Eeva Kilpi kirjoitti Kuolinsiivouksesta. Siksi se on vaihtunut, vaikka alkuun yritin toipua 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuodesta.  


Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä,
kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle,
puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun:
Sinä pieni urhea nainen,
minä luotan sinuun.

- Eeva Kilpi -
Going to sleep, I think:
Tomorrow I will heat up the sauna,
Pamper myself,
Walk, swim, wash,
Invite myself to evening tea,
Speak to myself in a friendly and admiring way, praising:
You brave little woman,
I believe in you.

- Eeva Kilpi -

Minä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Kaikesta huolimatta.
dna häiritsee kirjoittamistani, onhan siellä suuret muutostyöt käynnissä. Tähän olen tottunut kotisivullani phnet -osoitteessa. Liiketoiminnan myynnin seurauksena dna sotki kotisivut söheröksi. Korjasi ne näyttämään Verkkokirjoittajan talolta. Nyt on tuhoamisuhka edessä. Jospa muutto rauhoittaisi tilanteen. Jätän dnan kiehumaan omassa liemessään.

Jouduin sulkemaan koneen ja osa kirjoituksesta hävisi. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Toivottavasti viimeinen, ainakin jos en enää kirjoita blogia. Muistettavat asiat olen hakannut kallioon, unohdettavat rannan hiekkaan, josta merenallot huuhtovat ne pois.

Matkakeskuksen rakentamisen valmistelut alkoivat jo (31.10.2013 10:35) 

 
Torin alle ja Vesijärvenkadun päälle. 

Kaupungintalon puiston vaaralliset lehmukset pois - uudet tilalle(30.10.2013 15:43)

PS. 1.11.2013

108 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
Lahti kaupungeista nuorin muistuu oppikoulun maantiedon tunnilta. Silloin en verrannut isän ikää s. 1906 kaupunkiin kaukana jossakin. Nyt on tullut sitäkin tutummaksi isän kuoleman jälkeen. Katson tanskalaista maajussia ja Kartanon vuosi.  Palaan elämään joka on minulle tutumpi kuin Lahti. 
Keskustassa en enää eksy, mutta joulukuusi saa paikan uudessa paikassa kirjaston ja teatterin välissä. Muutoksen myllerrys vaikuttaa kaikkeen keskustan eheyttämiseksi. Vihtaniemellä sijoittajat saavat muukalaisina nimikkohautausmaan lapsuuskodin uimarannassa perintömaallani.

Lahti täyttää 108 vuotta - Lahden mitali vaatetusalan ammattilaiselle (1.11.2013 10:03)
Lisää yhtäläisyyksiä Lahden ja Vihtaniemellä lapsuuskodin välillä. Ukko-Kusti ja Mummo-Mari saivat v. 1900 kunnanmökin asuttavakseen. Kinkereillä pidetyssä nimenhuudossa.
- Mäkitupalainen August Tirkkonen?
- Paikalla, vastasi lukutaitoinen Isoisäni kuuluvalla äänellä. Hän oli kyläräätäli vai miksi häntä A. Kivi nimittäisi. Ei kuitenkaan puusuutariksi. Setäni, Juho Taavetti, oli vaatturinopin käynyt. Se koitui hänen kohtalokseen torpparin poikana.  

108 vuotta täyttävän Lahden mitali luovutetaan vaatetusalan ammattilaiselle. 
Luhtasen vaatetusteollisuus alkoi esiliinojen valmistuksesta ja myynnistä. Isälleni luvattiin kuoltua havuseppele haudalle. En pyytänyt. Hankin sedälleni nimellisen muistolaatan isovanhempieni hautakiveen. Hänet on haudattu joukkohautaan, johon kaikki nälkäänkuolleet, punaisenamestatut, maattomat köyhät haudattiin. Lionsit pystyttivät muistomerkin signeerauksellaan muistopatsaassa. Kukapa sen kissanhännän nostaa, jos ei kissa itse?  

Ei kommentteja: