lauantai 10. elokuuta 2013

Neuroborreliaa vuodesta 1991 tai -2 (laskurin mukaan 02 1900)

23 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

1990: ”Oulun kristalliyön” mellakat Oulussa.

PHNetin nurkkauutinen palauttaa minut vuoteen 1990 omassa henkilöhistoriassa. Nuoriso antoi näytteen tympääntymisestään poliisin toimintaan Oulun kristalliyönä. Muistini ei yhdistä kristalliöiden alkuperää aikaisempiin tapahtumiinKristalliyö – Wikipedia - olihan minulla muuta ajateltavaa lähipiirissä. Onko koulumaailmassa jatkuva tilaus kristalliöistä, että poliisin on syytä varautua lukuvuoden lopun ja alun nuorison juhlintaan?

- Sinä olit pentuna kova suuttumaan, totesi Sinikka ensimmäisen kerran minut nähdessään palattuani jouluksi 1990 vanhempieni kotonahoitajaksi. Se avasi kaikki vaietut muistot viidenkymmenen vuoden takaa. Juoksin Tuuspeltoon ja etsin  kansakoulukuvan vuodelta 1948 Koivuharjun kamarissa. Sanojan ja minun välillä on hajurako. Hän ei halunnut istua minun vieressä, vaan työnsi minut nurkkaan. Kuvassa seisoo totinen, saparopäinen tyttö.

Valokuvat eivät valehtele kuvanottohetken tunnetiloista. Vaikeneminen on pitänyt minut tasapainossa enkä sillä hetkellä muistellut menneitä. Joku halusi muistaa kaikki tapahtumat omista lähtökohdista ja asettua yläpuolelleni työvoimatoimiston pöydän takana. 
Edellytykset kuntauudistukselle ja sotepalveluille luotiin silloin eikä sitä muutostarvetta yksi omalle maalle tullut profeetta saanut aikaan. 

Suomessa testit eivät vakuuta – Borrelioosiin haetaan apua ulkomailta uutisoi Yle tänä aamuna. Vielä ei ole uusinta otsikkoa, mutta riittäähän minulle viime vuoden uutinen. Samasta asiasta on kyse. Haetaan apua ulkolaisista testeistä. 
Nivelkuluma ei tule yhdessä yössä niin rajuna, että huomaa olevansa melkein liikuntakyvytön. Tulehdustila ei näkynyt röntgenkuvissa. Verikokeista nähdään se, mitä halutaan nähdä eikä yhtään enempää. Ruotsista sain kehoituksen mennä borreliakokeeseen samanlaisten oireiden takia, joihin kollega oli saanut hoitoa selvän punkinpureman aiheuttaman rinkulan takia.

Paavola on hajautettu ympäri kaupunkia. Otan taksin ja suunnistan Launeelle pyytämään lääkäriltä lähetettä borreliakokeeseen. Varaan soittoajan tuntemalleni lääkärille. Saan vastauksen aikanaan rajatapauksena. On otettava uusi näyte. Sekin on rajapintainen, mutta siitä voisi tehdä vielä tarkemman tutkimuksen. Sillä kertaa sitä ei tehdä säästösyistä. Lupaan palata lääkärin luokse, kun Paavolassa on homekorjaus valmistunut.

- Unohda koko juttu, kaikilla länsimaisilla on borreliavasta-ainetta veressä, sanoo lääkäri. Varaan ajan oireenmukaisesti samalle lääkärille.
- Olen lähettänyt paperisi keskussairaalaan jatkoa varten. Lääkäri ei ollut halukas tutkimaan oireitani. Kaikki tämä selviää sairauskertomuksestani pyytämistä tiedoista lähetettynä hoitavalle lääkärille etukäteen. Koko kesän odotin viimeistä päivää. Lääkäri löytää myöhemmin tehdyistä verikokeista sen tarkemman tutkimuksen. Se on positiivinen.

Sain antibioottitiputukesen myöhäisborreliaan. Oireet hävisivät kolmeksi vuodeksi. Tämän kevään oireiluun ei ole syynä uusi punkinpurema. Terveyskeskuksessa yritetään etsiä uutta sairautta löytymättä mitään. Ainoa apu olisi mennä keskustelemaan psykiatrisen hoitajan kanssa. Kieltäydyn siitä, eihän se muuta rakenteita miksikään, vaikka kuinka lääketieteen nimissä yritetään aivopestä hoidontarpeesta. Uusin kivun hoitoon määrätyn vahvan särkylääkkeen, jonka otan varmuuden vuoksi. (Määrättyä lääkettä ei ole saatavilla. Syystä uutisoi YLE klo 12.00, lääketeollisuutta ollaan siirtämässä Aasiaan, Lääkkeiden saanti apteekkeihin kangertelee - kipulääkkeitä loppunut tukusta (10.8.2013 12:00)

Oireilu on aiheuttanut ohjelmanmuutoksen kesän suunnitelmiin. Olen kuitenkin toiveikas, että kaikkien lääkärikirjan sairauksien joukosta löytyy oman oireiluni syy. Jos se on verenpainelääkkeen aiheuttama sivuvaikutus, vaihdan lääkäriä, joka vaihtaa lääkkeen. 
TV -maalaislääkäri Kiminkisen hoitoon en hakeudu, vaikka hänen hoitamansa nainen sai avun verenpainelääkkeen vaihtamisesta samasta syystä, jonka lääkäri on kirjannut papereihin. Minulle hän sanoi, ettei se ole vaarallista. Ainakin se pyörryttää päästä ja tuottaa jälkikipua kävelyn jälkeen.

Minua on tutkittu ja hoidettu enkä luule eläväni ikuisesti. Suljen silmät ja korvat kaikenlaisilta otsikoilta, jotka sekoittavat elämääni. Omaishoitoajasta kertyneet 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta laskin työhistoriaan ollessani 60 v. Sen ajan 114 vuotta olen jo elänyt. 
Sain vielä kolme vuotta jatkoaikaa, kun koulutusrahastoa koskeva laki uudistui koskemaan 64 vuotiaita yli-ikäisinä entisen 61vuoden sijaan. Näin on lakiuudistukset pilkunviilaamista eikä lainvahvistajalle allekirjoittaessaan äly välähdä, että loppu tästä tulee. 
Talouden madonlukujen sykli on loppumassa. Tänä päivänä syntynyt ehtii eläkeikään, jos enää silloin pätevät tämän päivän lait. Junnun sanoitus on saanut kassavahdin vahvistuksen. "Aika entinen ei koskaan enää palaa."
Aloitetaan alusta, jos kaikkia mahdollisuuksia elämän jatkumiselle ja lajin säilymiselle ei ole muutettu rahaksi.

Juha Vainio - Vanha Salakuljettaja Laitinen

"Aika entinen ei koskaan enää palaa. Se on jäänyt pysyväksi." Muistelee kassavahti menneitä 2013 kesäloman jälkeen. Salattu syy? julkaistu 17.7.2013

Ei kommentteja: