lauantai 24. elokuuta 2013

Maajussit vertailussa

 Koulutie sen alkuperäisine muistoineen on ollut enteellinen vaihtuessaan kirkkotieksi saksankieliseen jumalanpalvelukseen. Kirkot eivät ole kävelymatkan päässä. On otettava taksi. Joka kerta ilmoitan matkan tarkoituksen ja pyydän kuljettajaa tulemaan mukaan. Työkiireisiin vedoten he kieltäytyvät. Monta kielitaitoista miestä ratin takaa olen tavoittanut. Naisia yhtä harvassa kuin Heurekan miesvaltaisessa kutsuttujen joukossa.

Koulutieni on muuttunut toiseksi, kun opiskelu tapahtuu verkossa. Lähipäivissä ei ole mitään ideaa tavata muita projekteihin osallistuneita. He pälättävät omia asioita puhelimiin älyllä tai ilman. Toinen on kannettava läppäri. Kone auki ja työrauha on taattu.

Piispa Franzenin patsasta Koskenniemi kohtasi koulutiellään. Minun piispani kuoli syntymäpäivänäni. Ruusukortin kehystin näkyväksi ja valon vähentyessä näen vain ruusun kultaiset lehdet taustalla ilman punaista kukkaa, vihreitä lehtiä ja Onnea -tekstiä. Se onkin Piispa Paavo Kortekankaan muistoruusu. Harvat piispat haluavat olla vierelläkulkevia ystäviä. Heillä on muut ajatukset mielessä ja väki senkun vähenee. Ehkä sotatila pakottaisi kaikki tulemaan kenttähartauteen ennen rintamalle siirtymistä. Sitä päivää onneksi en tule enää näkemään. Yksi tietoisuus riittää sodasta syntymäni aikoihin.

Tanskalainen maajussi on vienyt sydämeni. Hänellä on nuori emäntä eikä tv:n formaatilla tarvitse etsiä morsianta.  Mäntsälän Torpparihulinoilla palataan perinteisiin ja syödään kartanon tarjoamaa perinneruokaa.

18 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1995: Windows 95 julkaistiin En vielä tuolloin tiennyt, mikä ristinvarsi tuli Windows 95:stä hankkiessani käytettynä oman PC:n. Oma ajatukseni oli hankkia viimeiset versiot kaikista mukavuutta lisäävistä masinoista palattuani maalle. Kaikki on tuhoon tuomittua "tähän asti ei edemmäs" on kirjoitettu aikojen alusta minun ylpeitten aaltojen rajaksi. Koulutusrahastoa koskeva laki on piste elinikäiselle oppimiselle allekirjoittajansa mukaan. Köyhän lapsen laulu on köyhän rauhaa.

25 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
Lentokentälläkin voi asua vuosia.  Snowden viipyi viikkoja ja haki turvapaikkaa Venäjältä. Kaks ei mene kolmannetta ja maailmassa on palattu kylmän sodan aikaan suurvaltojen kyräillessä toisiaan. Joku vuosi sitten suomalaista naista yritettiin pelastaa lentokentältä, mutta siellä oleskelu ei ollut kiellettyä vaan vapaaehtoinen valinta.
Oma biitsini on rautatieasema, jos ei ole matkalippua kauemmaksi. Tulijoiden vastaanotto ja lähtijöiden hyvästely on lyhyt kohtaaminen riippumatta siitä, kuinka kauan tulijat viipyvät tai lähtijät tulevat takaisin. On hyvä testi silmille, ettei Sjögrenin syndroma ole vielä kuivannut kyyneleitä.

Ei kommentteja: