lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kesäkukat

 
Lapsuuskodin uimarannassa kivet kukkvat.

Yhtään kukkaa en hankkinut keväällä parvekkeelle. Kukkiva kukkakeppi yllätti kukkien runsaudella. Kukkakepillä on tarinansa. Poimin sen hangelta monta vuotta sitten. Laitoin veteen ja keppi sai juuret. Istutin sen eroottiselle hautausmaalle multalaatikkoon. Katsoessani kukkakeppiä muistan, ettei ihmeiden aika ole ohi.

Jääkappissa ollut keräkaali toimi ajallaan kylmäkääreenä aktivoituneelle käden kivulle. Kipu on stabili, ei poistu eikä lisäänny. Keräkaali jäi pahan päivän varalle. Pahoilla päivillä on ominaiset tapansa muistuttaa. Siihen ei keräkaalikääre auta. Toissa päivänä nostin keräkaalin tiskipöydälle biojätteeseen viemistä odottamaan. Yön yli huoneen lämmössä kaali oli käynyt kukkimaan. Siinä minulle tämän kesän kukka. Kukkavanoja on ilmestynyt joka lehtisilmusta, ensimmäiset leikkauspinnan läheltä. 

Kaali on kaksivuotinen niin kuin monet muutkin talvehtivat mukulat. Niitä ei varastoida siemeniä varten, vaan se on taimen kasvattajien työtä. Kasvistoon keräsin 120 kukkaa luonnosta. Sitä lainasivat hyvällä menestyksellä kirkonkylän nuoret, kun eivät olleet tottuneet ihailemaan kukkivaa luontoa. Luulin kasviston hävinneen kokonaan enkä sitä kysellyt.

Täti oli palannut lapsuusmaisemiin miehensä halvaannuttua. Mies oli jo kuollut, kun itse palasin vanhempieni luokse. Nyt oli tädin vuoro sairastua sokeritautiin, jonka seurauksena toinen jalka amputoitiin. Äidin sisarukset pitivät huolta toisistaan ja sain terveiset tädin kautta.
- Eikö se käy edes katsomassa. Nyt kelpaisi kävijä, jolta lukioon jatkaminen oli estetty. Tuttujen kautta kuulin tädin pahoitelleen jatkamista lukioon ja siitä seurannutta tunneryöppyä. Näin Hilja sen asian minulle ilmaisi.
- Kyllä polliisin rouvaa otti älälle, kun jatkoit lukioon. Minun puolelta asia oli loppuun käsitelty. Menin käymään tädin luona ja hän palautti minulle kaatopaikkatavaroista pelastamansa kasviston. Siitä seurasi ketjureaktio, kun kasvisto tuskin pysyi kasassa nahkavyöstä huolimatta. Oli yhtä kolhittu kuin minäkin.

Silloin ajattelin maalle paluuta kerämään puuttuvat kasvit, jos vielä siellä maisemissa olisi kesäkukat säilyneet. Näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, ettei siellä koskaan tehtäisi mitään niitä askareita, jotka kuuluivat kesään ja lomaan vanhempien eläessä. 
Siellä on kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajina. Presidentin allekirjoitus vahvistaa lain, ettei sukupolvenvaihdosta tapahdu. Tämä laki halventavana pitäisi kumota, että elämä vielä voisi jatkua kaikkialla Suomi-Neidon suojassa.

Metsä sijoituskohteena

Finanssikriisi ja metsäteollisuuden globaali muutos askarruttavat metsäomistajaakin. Onko metsä järkevä ja tuottava sijoitus aikana, jolloin talous on jatkuvassa kriisissä? Onko suomalaiselle puulle kysyntää tulevaisuudessa? Miten metsänhoitoyhdistyslain muutos vaikuttaa metsätalouteen? Toimittaja Juha Virtasen vieraina ovat MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen ja professori emeritus Matti Kärkkäinen.
Pe 12.7. 2013 klo 10.05, uusinta la 13.7. klo 13.00
Kuuntele Kuunneltavissa 13 päivää

Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjapito työllistää vielä hetken. Siitä kirjoittaminen rauhoittaa niin kuin yleensä kirjoittaminen käsin. Stora Enso on kiinnostunut perintömetsästämme. Kutsuu Vesivehmaalle iltamiin mahdollisuudella puhua ostomiesten kanssa puukaupoista. Kolli  viittasi aikanaan kintaalla metsäretkelle osallistuessani.
- Ei niitä kaikkia kesämökkiplänttejä huolita mukaan. Kieltäydyin allekirjoittamasta valtakirjaa, jolla antaisin Stora Ensolle oikeuden hoitaa metsää haluamallaan tavalla. Vastineeksi saisin e-metsäpalvelut netissä. Kiitti mulle riitti. 

DNA:n tulevaisuus: PHP sai valtuudet myyntiin (12.7.2013 21:49) 
Mitä tästä seuraa, on minulle aivan uutta. dna on roikottanut minua löyhässä hirressä pitäen minua syyllisenä, kun internetyhteydet eivät pelanneet. Kun vihdoin nuori asiansa osaava ammattilainen kävi tarkistamassa seinistä pistokkeet ja vaihtoi osia lähettämättä laskua, olen voinut kirjoittaa esteettä. dna lopettaa kauppaan kuuluvia palveluja. Kotisivut on siirrettävä muuanne tai dna hävittää ne lopullisesti. Tämä on liiketoimintaa pienen ihmisen kustannuksella laadituilla pelisäännöillä kaikilla osa-alueilla.  

Ei kommentteja: