maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kevättyöt

Palstaviljely loppui aikanaan vähän samoihin unelmiin kuin Miskan ja Mashan viljely. Naapuri halusi tulla kimppaan ja haki siemenperunat hyvällä hinnalla kaveriltaan. Perunat maahan ja satoa odottamaan. Perunavaot tyhjenivät yllättäen. Syytettiin Launeen mökkikylän asukkaita varastamisesta. Tosiasiassa naapuri jakoi perunat kavereilleen suoraan maasta tietämättäni. Myöhään syksyllä hän varastoi loput omaan kellariinsa eikä suostunut luovuttamaan osuutta minulle. Maksoin siemenet, hoidin perunamaan ja sadon vei moppe.

Se oli neuvostoaikaa, jolloin Luhta ompeli toppatakkeja kuukausikaupalla vientiin. Ompelijoille oli töitä ja tehtaalla tilauksia. Näin jonkun yksittäisen turistin katukuvassa. Pukeutuminen ei ollut viimeistä huutoa. Jotenkin tuntui ontolta nähdä mies talvella banaani kädessä syömässä kadulla. Ehkä naapurissa ei silloin vielä ollut kaupoissa hedelmiä. Toinen ostos oli vaaleanpunainen vauvalanka, jota vietiin tuliaisina Suomen vierailulta.

Aika on toinen siellä ja täällä. Tapasin suomeapuhuvan naisen terveyskeskuksessa. Tultiin yhtämatkaa lääkärissäkäynnin jälkeen. Hänellä oli enemmän kerrottavaa. 
Oli inkeriläinen paluumuuttaja. Jätti venäläisen miehen rajan taakse. Hänellä oli ollut omenatarha, joka tuotti hyvän sadon. Hänen taitonsa näkyi käsityössä. Hänen mallinsa kopioitiin eikä enää ollut kysyntää taidokkaille pukukoristeille. Tänään on kyse suuremmista mallien kopioinnista. Kun haluaa päteä toisten tekemillä töillä, Marimekon maine kasvaa.

Omassa sängyssä nukkuminen auttoi näkemään todentuntusen unen. Oma tuotteeni oli muuttunut toisten juhlinnan kohteeksi. Tulin juhliin myöhässä, saan lasin hyvänmakuista juomaa. Edunvalvoja käy tervehtimässä, lupasi tehdä parhaansa. Jäin odottavalle kannalle. 
Oman osuuteni olen vienyt loppuun. Ketäpä pieni selviytymistarina koskettaisi. Suomi-neitoa kuitenkin, onhan kaikki kääntymässä laskusuuntaan. 

Tähän asti, ei edemmäs, on minun ylpeitten aaltojeni raja. Valmiina on SWOT -analyysin neljä kuvaa sukupolvenvaihdoksesta. Sanallinen loppuarviointi Yrittäjän ErikoisAmmattiTutkinnosta. SUURIA SANOJA pieniä askelia -julkaisussa on perintöni lopullinen kohtalo. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä, kunnan uusrikkaat sijoittajat edunsaajana pitävät hallussaan lapsuuskodin uimarantaa muukalaisilleen hautausmaana. Siinä koko Suomi-neidon tarina henkilöhistoriassani 73 vuoden ajalta.

Mummo ja vaari ovat ahkeroineet omalla tontillaan kevättyöt valmiiksi. Kukat on istutettu, yrtit, salaatit, sipulit porkkanat, punajuuret ja perunat odottavat sadetta. Pienet viljelykset jaksaa kastella lähdevedellä, suuret kevätkylvöalat huutavat vettä. Tasan ei käy onnenlahjat, Saksassa tulvii ja meillä pellot kellastuvat kesähelteessä.

Aamuhartaus 3.6. Rukoushetkessä viikon aluksi puhuu hiippakuntasihteeri Kati Pirttimaa, Espoo. Wild Goose Worship Group esittää skotlantilaisen Iona-yhteisön laulun "Take, o take me as I am". Säv, san, sov: John L. Bell  Hartausohjelmat: Aamuhartaus 3.6

Ei kommentteja: