tiistai 18. kesäkuuta 2013

Iltatuulen viesti


Elämä on kotimatka.
Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
- Älä tule meitä opettaamaan, tuusniemeläisten kielteinen tervetulotoivotus. Mitä opin tästä?

Selaan aamun otsikoita netissä. Eteen tulee kunnanjohtajan tervetulotoivotus Sysmään. Kunnat ovat erilaisia riippuen siitä, kuka kuntaa johtaa. Omat kokemukseni ovat syntymäkunnastani ja työn perässä muuttokunnasta. 

Tuusniemellä kävin syntymässä sodan aika. Kunta järjesti 5 lukuvuotta kansakoulua Koivuharjun kamarissa ja Korpelan tuvassa 12 -vuotiaaksi. Sitten oli lähdettävä oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Lapsuuskoti tiettömän taipaleen takana säilyi lomilla käyntiä varten. Suonenjoelle en ole halunnut palata riemuyliooppilaana hautausmaakäynneille. Muistoa kunnioitan samalla mitalla millä minua mitattiin 8 lukuvuoden aikana. 

Vanhempien hoivantarve oli tosiasia 1989-1990. Palasin omaishoitajaksi syntymäkuntaani. Sain kokea todeksi, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan. Niin paljon vastusta herätti kunnassa päätökseni hoitaa vanhempani kotonaan. Kunnassa purettiin laitospaikkoja eikä avopalveluille uhrattu ajatustakaan. Sitä samaa vaihetta toteutettiin monissa muissa kunnissa. 
Isän kuoleman jälkeen palasin Lahteen, joka oli muutokuntani ennen omaishoitoaikaa 20 vuotta ja vuodesta 2000 paluu työhön, peritty omistukseni vielä Tuusniemellä. Vastaan huutoni omien asioiden hoitajana. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja uusrikkaat kunnanmökkiläiset sijoittajina tekevät parhaansa saadakseen itselleen suvun halussa 1900 -luvulta lähtien olleen maan.

Varastotalon Welhot tekevät parhaansa ilkeyttään tai tyhmyyttään enkä ole ainoa alkuperäinen kuntalainen, jota kohdellaan näin. Aamuhartaus sivuaa elämääni Verkkokirjoittajan talossa. Nyt sekin on hävitettävien listalla dnan toimesta.

Tiistai-aamusin kuullaan kirjallisuuteen pohjautuvia hartauksia. Hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen, Kuopio, puhuu Stanley Hauerwaksen ja Jean Vanierin kirjoittamasta "Living Gently in a Violent World" -teoksesta. Virsi 428: 5-7. Virsi alkaa sanoin "Kiitos suuren Kuninkaan". Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht). Hartausohjelmat: Aamuhartaus 18.6



Projektin muuntaminen
Projektityöväline, jonka avulla projektisuunnitelmaa
muutetaan tarvittaessa toteutusvaiheen aikana.

Projektin muuntaminen Tarvittavat resurssit
Vapaaehtoistyö Erityisosaaminen
tieto, taito, tunne

"Yhdessä työskentelevän ihmisyhteisön hyvinvointi on sitä suurempi, mitä vähemmän henkilö vaatii suorituksensa tuloksesta ja mitä enemmän hänen tarpeensa tulevat tyydytetyiksi, ei hänen omista suorituksistaan, vaan toisten suorituksista."
(Rudolf Steiner: sosiaalinen peruslaki)

Koko Suomi-neidon tulevaisuus on vaakalaudalla. Kultarannan keskustelu presidentin johdolla käsitteli ulko -ja turvallisuuspolitiikkaa. Stubb selvensi politiikan olevan taloutta. Lukemani valtion ohjesääntö on muuksi muuttunut. Kyvykkäimmät johtaa, rohkeimmat puolustaa ja markkinamiehet kauppiaina hoitavat taloutta. Nämä kolme osa-aluetta ovat sotkeutuneet lillukanvarsiin matalan maavaransa vuoksi. Presidentti on tasavallan päämies. Edeltäjältä vietiin lautasen mukana valtaoikeudet. Hänen edeltäjä lähti ovet paukkuen, kun jatkokautta ei luvattu suoraan. Se koitui hänelle ansioksi Nobel-palkinnon muodossa. Ei olisi saanut palkintoa presidenttinä. Meistä hän kuitenkin teki rauhan välikappaleita S-ryhmän sponsoroidessa rauhantyötä ohjaamalla kalliisti maksetusta ruokalaskusta bonukset päältä rauhanruhtinaalle. Nämä on ajanmerkit vuodesta 1991 tähän päivään.

Pitäisikö työnjakoa selventää, jos Suomi-neidon itsenäisyys on uhattuna? Suomalaisen itsetunto ei ole hävinnyt mihinkään. Sitä murentaa heikolla itsetunnolla varustetut päättäjät. On uskoteltu avoimesta yhteiskunnasta naapurin olohin vertaamaalla. Meillä on käytössä suljetun yhteiskunnan säännöt. Lakeja uudistetaan, mutta todellisuudessa mikään muu ei muutu kuin päivämäärät ja lain vahvistaja. Saattaa kuitenkin pysyä samana pikauudistuksella, mutta omaishoitoasia on alkutekijöissään. Kenelläkään ei ole kykyä hallita omaa elämäänsäkään vauvasta vaariin tai muksusta muoriin. Rahalla sitä ei ainakkaan ratkaista enempää kuin nuorten syrjäytymistä.


 Kaikella on aikansa auringon alla.
On aika toivottaa; tervetuloa,
ja aika toivottaa; tervemenoa.
Kummastakin on kokemusta karttunut enkä vielä ole varannut vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä.

Ei kommentteja: