keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Työn patsas ja toisenlainen vappu

 Kaukana kotoa sotilaallinen kuoro

127 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1886: Yhdysvalloissa alkoi yleislakko, joka lopulta johti kahdeksantuntiseen työpäivään. Tapahtumaa juhlitaan ”vappuna” (May Day) tai ”Työväen päivänä” (Labour Day) useimmissa teollisuusmaissa.

Viime vappuna tutustuin tarkemmin patsaisiin puistossa, jota ylpeänä esittelen omakseni. Poliittisesti kaupungintaloa lähimpänä on sisällissodassa kaatuneiden valkoisten patsas. On ollut sitä aina ja on edelleen punavankipatsaan ympärille sovinnon eleeksi toteutetusta suurperformanssista huolimatta.

Työn patsas on sitoutumaton. Ensi vappuna on vain työn patsas muistuttamassa Suomi-neidon työttömyydestä.  Mitä me muistelemme kahtiajakaunutta isänmaata. On kyse omistamisesta. Ich bin - Ich habe. Olemisella ei ole väliä hyvinvointivaltion kaatopaikalla. 

Kaupungintalonpuistossa on neljä patsasta. Keskusakselilla lähinnä kaupungintaloa on Vapaudenpatsas. Victor Janssonin tekemä patsas on paljastettu 1921, sisällissodassa kaatuneiden valkoisten sotilaiden muistoksi. Patsas kuvastaa alastonta mieshahmoa, jonka mallina oli sittemmin IKL- aktivistina tunnettu rovasti ja kansanedustaja Elias Simojoki.
Toisessa päässä keskusakselia on Yrjö Liipolan Työn patsas. Patsas on muistomerkki lahtelaiselle puunjalostukselle sekä ylistys työnteolle. Patsas on paljastettu 1946 ja se kuvastaa puunkaatajaa. Patsaan jalustan kohokuvissa kuvataan onnellinen koti, puuseppä ja oppipoika, sekä moderni teollisuuslaitos.
Pensaston suojassa on vuonna 1952 paljastettu Sakari Tohkan Marjatta patsas. Patsas kuvastaa nöyrää ja mietteliästä Kalevan Marjattaa, joka tuli raskaaksi syömästään puolukasta ja synnytti Karjalan kuninkaan. Tarina kertoo kansallisromantiikasta, seksuaalisesta pidättyväisyydestä sekä raskaaksi tulemisen häpeästä.
Kaupungintalon suljetulla sisäpihalla on Mikko Hovin vuonna 1950 paljastettu Kalapoika. Patsas kuvastaa sadunomaisuutta ja lapsen maailmaa. Patsas on valmistunut 1920 luvulla ja on sijainnut aiemmin Oikokadun leikkipuistossa.

Marjatta patsas ja Kalapoika kuuluvat oman sanataiteen osa-alueen piiriin. Lisäkurssina lääkäreille; taide ja taudit. Sairaalasarjat ovat hävinneet ohjelmistosta. Tulihan tuo todettua, että meidän terveydenhoitoa toteutetaan Teho-osaston formaatilla. Tänään en tiedä, missä on Riverside Medical Clinic, jonne voisin soittaa. Jäljellä on vain Riverside musiikkiteatterin esitysareenana.

Värillä on väliä
ferrarinpunainen hyytyneille
Karjalan punamusta kärsineille

Katson livenä 2013
olin tiputuksessa 2010

Ei kommentteja: