torstai 11. huhtikuuta 2013

Viiteryhmä

KympinLapset -lehti on on viiteryhmäni äänitorvi. Tänään se kannettiin kotiin postiluukusta mainospostin matkassa. Lehden kannet olivat ehyet. Lehdenjakajalla oli malttia pujottaa lehti luukusta eikä kiireessä työntänyt  ajatuksella, kunpahan on hänessä.

Päivän politiikassa tapahtuu kummia. Siinä ei ole mitään uutta. Jään vain odottamaan, mitä se vaikuttaa kahdenvälisiin suhteisiin, jos naapuri vetää herneen nenään ja suolaksensa aikoo koko Suomen maan. Leipomukset ovat käynnissä ja taikina nousee yli äyräiden. 

Palaan tiettömän taipaleen taakse Norjassa. "Trondheimilainen Ingvar Aabrek Klingenberg jätti museovirkansa ja muutti Hitraan perheen kesäpaikkaan. Talossa ei ole vesijohtoa ja ruoka kypsyy tulella, mutta siellä hän viihtyy ja kirjoittaa teoksia taidehistoriasta." 

Muistuttaa elämistä Vihtaniemellä ennen sijoittajien tuloa. Kunta myy rantojensa mukana alkuperäisten asukkaiden maat ja rannat sijoittajille viihde- ja vapaa-ajan huvikeskuksiin. Sijoittajat ilkeyttään estävät alkuperäisten asukkaiden paluun omille rannoille. Tätä varten suoritin YEATutkinnon ja toteutin sukupolvenvaihdoksen Swot-analyysin neljällä kuvalla. On ajankohtaisempi tänään kuin aloittaessani opiskelun verkkoympäristössä aikana, jolloin ei vielä taloyhtiössä oltu budjetoitukaan digivalmiuksien siirtymiseen. 

Venäjän halki 30 päivässä Irkutsk-Baikalissa Ville joutuu yllättävään kädenvääntöön samaanin kanssa, pistää mätiä koukkuun hyvän kalasaaliin toivossa ja kokee aikamatkan 1800-lukua muistuttavaan pikkukylään. Osa 5/8.
Samassa jaksossa Ville ihmettelee roskan määrää retkeilijöiden jäljiltä. Aikanaan kaunis saari on muuttunut kaatopaikaksi. 

Keikun tässä kahden maailman välissä omista lähtökohdista. Norjassa Klingenberg hoitelee erikoista puutarhaansa. Venäjällä hukutaan jätteeseen. Olen joutunut omituiseen tilanteeseen JäteKukon kerätessä jätemaksua omistamisesta ei jätteentuottamisesta. Tiekimppa haluaa näyttää mahtinsa uskottelemalla, että vanha asuinpaikka muuttui sillä hetkellä lomakiinteistöksi, kun ensimmäinen kunnan uusrikas venäläinen osti tontin Vihtaniemen kärjestä. Siihen meni minun sukupolvenvaihdos luopujanakin. Olin yli-ikäinen 61/64 -vuotiaana enkä koskaan ollut tehnyt työtä, mistä olisi kertynyt työhistoriaa.

Sofi Oksasen poliittiset sanat ravistavat enemmän maailmaa kuin Ahtisaaren presidenttiaika, joka oli "perin onnetonta" silloin ja on edelleen kestorepliikiksi asti. Näen Himas-kohulla ja Ahtisaaren rauhan nobelilla olevan yhteneväiset koplaustulokset. 
Opettajan erottaminen kantaa vielä hedelmää työnantajan edustajan naisnäkökulmasta. On yhteneväinen ministerin puheisiin Hyvinkään yön jälkeen. Tähän on tultu eikä kehitystä katkaise mikään. Reppanalta petti hermo ja tilanteeseen tullut naispoliisi sai luodeista osansa. Miehet ovat hätää kärsimässä näiden johtavaan asemaan päässeiden naisten purkaessa agressioitaan. 

Samaan on johtanut yläkerran ukkojen kovilla ampuminen omia ongelmia potiessaan. Naiset ministereinä ovat kovan paikan edessä johtaessaan kuntauudista ja vanhuspalvelulakia. Henkilöhistoriassa olen kaiken kokenut enkä rikospaikoille ole palannut. 
Niihin lasken syntymäkuntani 5 lukuvuotta kansakoulua. Mitään juhlistamista ei ole kokoontua koulutapaamisiin Korpelaan eikä Pernankankaalle.
Suonenjoki. Ohitan paikan junassa eikä mitään aihetta juhlaan ole riemuylioppilaana. Soisalonsaaren kyläkoulun lähellä oleva lampi tuli katsottua pohjasta käsin eikä siinäkään ole mitään muisteltavaa. 
Tuusniemi. Omaishoito kirkonkylän osakkeessa tuotti Öllin isän oppivuosia 10, joista kertyi 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta. 
Vihtaniemi. Olen Vihtaniemen ensimmäinen ja viimeinen ylioppilas.

Päivämäärä 6.2.2000 aloittaa uuden vuosituhannen ja päättää suvun 100 -vuotisen historian. Saatiin naispresidentti luopujan lähtiessä ovet paukkuen toteuttamaan suuria suunnitelmia. Kuvaan astuvat presidentintekijät rahoittajina tärkeässä roolissa. Ei kahtiajaetussa yhteiskunnassa voi elää. On vaihdettava maisemaa virtuaaliseksi, kirkkoa ja omaishoidon kieltä saksaksi. 
Siirryn kadun reunaan, pysähdyn, painan pään alas. Annan tilaa keisarille purjehtia ohi uusissa vaatteissaan. Show must go. 

Ei kommentteja: