lauantai 23. maaliskuuta 2013

Palmusunnuntai

Hiljaisella viikolla hartausohjelmissa kuljetaan kohti ristiä

"Pysähdy. Katso ihmistä", kehottaa pastori Pauliina Kainulainen, jonka aamuhartauksissa kuljetaan hiljaisella viikolla Jeesuksen mukana kohti tuomiota. Jalkojen pesulle pysähdytään kiirastorstain katolisessa iltamessussa. Kärsimyskertomus, rukous ja laulut rytmittävät pitkäperjantain aamun jumalanpalvelusta.

Hiljaiseen viikkoon johdattaa palmusunnuntaina Imatrankosken kirkosta kaikuva Hoosianna. Sitä laulavat seurakunta, Imatrankosken ja Tainionkosken kirkkokuorot Johannes Vesterisen johdolla. Pastori Kaisa Tuikkanen saarnaa kello 10 alkavassa jumalanpalveluksessa.
Maanantaista kiirastorstaihin aamuhartauspuhujana on pastori Pauliina Kainulainen Kontiolahdelta. 

Kiirastorstai-iltana kello 18 katolisen messun viettää piispa Teemu Sippo. Verbi Dei sono -kuoro laulaa Markus Mäkelän johdolla ja urkurina toimii Marko Pitkäniemi. Vanhan tavan mukaan urut vaikenevat Gloria-hymnin päätyttyä pääsiäispäivään saakka. Messu radioidaan Pyhän Henrikin katedraalista Helsingistä.
Pitkäperjantain tapahtumiin syvennytään rukouksen, laulun ja Johannes-passion luennan avulla. Luenta korvaa saarnan Espoon tuomiokirkosta kello 10 radioitavassa jumalanpalveluksessa. Kärsimysteemaan tuovat valoa pienen jousiyhtyeen säestämä Candomino-kuoro ja Dietrich Buxtehuden teos "Jesus meines Lebens Leben". Kuoroa johtaa Esko Kallio. Liturgina toimii tuomiorovasti Antti Kujanpää.
Pitkäperjantai-iltana radioidaan ortodoksinen suuren lauantain aamupalvelus Pyhän Nikolaoksen katedraalista Kuopiosta kello 18. Palveluksen toimittaa kirkkoherra Timo Honkaselkä.

Aamuhartaus ma 25.03.2013
Pauliina Kainulainen, pastori, Kontiolahti

Jeesus rukoilee kasvot maata vasten

Katso ihmistä.
Pysähdy.
Se on vaikeaa.
Kristus auttaa.
Vanhat puut auttavat.

Pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan:

Sitten Jeesus tuli opetuslasten kanssa Getsemane-nimiseen paikkaan ja sanoi heille: ”Jääkää te tähän siksi aikaa kun minä käyn tuolla rukoilemassa. Pietarin ja molemmat Sebedeuksen pojat hän otti mukaansa. Murhe alkoi nyt ahdistaa häntä, ja hän joutui tuskan valtaan. Hän sanoi heille: ”Olen tuskan vallassa, kuoleman tuskan. Odottakaa tässä ja valvokaa minun kanssani.” Hän meni vähän kauemmaksi, heittäytyi kasvoilleen maahan ja rukoili: ”Isä, jos se on mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni. Mutta ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä.”

Sinä iltana olin lempipaikassani, vanhojen ryhmyisten oliivipuiden lehdossa. Takana oli väsyttävä päivä. Pääsiäisjuhlaa, vuoden suurinta juhlaa, valmisteltiin ja minuakin isäntäni oli komennellut ja juoksuttanut aamuvarhaisesta asti. Kun ilta hämärtyi, tulin tänne suurimman puun juurelle ja käperryin siihen. Vuodatin Jumalalle uupumukseni ja ne muut surut joita ei päivän paahteessa ehtinyt edes päästää mieleensä.

Olin varmaan nukahtanut. Havahduin siihen, että joukko ihmisiä tuli puutarhaan, pienten lamppujen valot häilyivät puiden välissä. Yksi miehistä kehotti muita odottamaan vähän kauempana. Hän tuli yksin aivan lähelle sitä puuta, jonka varjossa minä koetin hengitellä niin hiljaa kuin mahdollista.

Hänestä huokui ahdistus. Hän kumartui aivan matalaksi ja painoi otsansa maata vasten. Maa oli vielä lämmin, se oli imenyt itseensä päivän auringonpaahteen. Mutta ympärillämme ilma kävi jo viileäksi.

Tuo mies itki äänettömästi vavahdellen. Hän sopersi jotain, en kuullut sanoja. Lampun heikossa valossa näytti kuin hänen otsaltaan olisi pisaroinut verta. Hän hikoili tuskasta.

Minä painoin otsani puun kaarnaa vasten ja rukoilin hänen kanssaan. Rukoilin tuolle tuntemattomalle helpotusta hänen tuskaansa. Rukoilin omasta puolestani lohdutusta elämäni mitättömyyteen ja menetysteni suruun. Rukoilin ystäväni puolesta, jonka rakkain ihminen oli sairastunut ja joka pelkäsi pahinta. Rukoilin oman kansani, oman ahdistuneen, näköalattoman kansani puolesta.

Tuntematon rukoilija kasvot maata vasten oli nyt aivan hiljaa, paikallaan. Tuntui että kaikki meidän ympärillämme tyyntyi. Hän nousi polviensa varaan ja kääntyi minun suuntaani. Katsoimme toisiamme silmiin.

Sen hetken jälkeen minusta on tuntunut, että en ole koskaan yksin.

Virsi 121: 4-6 (Vie minut Getsemanehen)

Sisareni, veljeni, siunatkoon sinua keskellä ahdistustasi Kristus,
kasvot maahan painettuina rukoileva Kristus.
Hän on vierelläsi keskellä kuoleman kauhua ja elämän tuskaa.

Siunatkoon hän sinua,
joka kaipaat pysähtyä mutta et uskalla
koska heti pinnan alla odottavat hetkeään pelko ja hätä
rohkaiskoon Kristus sinua pysähtymään
auttakoon maa, maan lämmin syli,
auttakoot vanhat puut.

Sinun kanssasi kumartuu maahan asti Kristus,
sinun joka tunnet etääntyneesi kaikesta tärkeimmästä
omista ihmisistäsi
luonnosta
Jumalasta.

Sinä et ole yksin
sinua ympäröi varaukseton rakkaus
kuin vanhojen puiden lehtien kahina
kuin lempeä pimeys
kuin ruohon tuoksu
Ja Kristuksen käsivarsi lepää hartioillasi.

Nouse tähän päivään
varauksetta rakastettuna
ja siunattuna.

Virsi: 121:4-6


Polikäynnin jälkeen istun selailemassa The Book'ia, aikakauslehden kokoinen, suomennettu Uusi Testamentti. A-lehtien puhelinmyyjä soittaa kysyäkseen kummasta lehdestä pidän enemmän, Voi Hyvin vai Eeva? Minua ei enää lehdet kiinnosta, ei tänään eikä paremmalla ajalla. The Book voimauttavine kuvineen on minun aikakauslehti tuttuine ja tuntemattomine aiheineen. 4.10.2014

Uusi testamentti ilmestyy aikakauslehtenä | Evl.fi - Suomen ...

PS. Uusi estamentti ilmestyi aikakausilehtenä, linkki vain ei aukea tässä, niin kuin ei monessa muussakaan julkaisussa. Tänään jouduin odottamaan myöhässä ollutta Putinia matkalla Meilahteen lähes tunnin. Pääsin kuitenkin röntgeniin ja vielä kotiinkin illalla. Tammikuussa annettu aika osui Trumpin ja Putinin huippukokouksen aikaan. Mitäpä meistä ja meidän pienten ihmisten odotusajoista, kun huiput yrittävät pitää polliamme pystyssä. 16.7.2018

Nainen työasussa:
Kaikki naiskeskustelu on kiteytetty tähän kuvaan. Kauheus on katsojan sairaassa mielikuvutuksessa kirkossa, eduskunnassa ja yhteiskunnassa. AAA -luottoluokitus rahaan on odotettu, mutta ihmisarvoa mittaa naiseus useimmiten työasussa tai ilman sotaakäyvissä maissa.
Oma kuvaussessio on suunnitelmissa voimauttaviin valokuviin.

Ei kommentteja: