torstai 28. helmikuuta 2013

Viimeistä päivää

Viimeistä viedään Suomi-neidon pääomasta. Raha on muuttunut valtion velaksi, jota tarvitaan käteiseksi EU- reissuille. On leuhkat eväät vedettäväksi pois markkinoilta. Sotakorvauksien maksamisella ja tämän päivän nettomaksamisella ei ole mitään yhteistä. Hävitty sota sovitettiin maksamalla voittajan sanelemat korvaukset. Se on vaikuttanut koko elämän ajan omakustanteisesta elämästä. Tuusniemen kunnalle oli valtava sijoitus järjestää kansakoulua meille sodan aikana syntyneille. Vuosissa alkupääoma oli kohdallani 5 lukuvuotta kansakoulua epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan tunneilla. Siinä oli yhdistetty kouluavustajan ja opettajanrooli. Lapset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan oma-aloitteisuuttaan. Annettiin vähän alkua kuin mustalaispojalle itkunalkua hautajaisissa. Kaverihan auttoi, turpiin vaan ja onnea.
En muista paljoakaan tuosta ajasta. Jos Anjalla oli tykkimyssy tiukasti korvilla, oli siellä menossa täiden hävitys täystuholla. Hyönteismyrkkyjen varomaton käsittely aiheuttaa syöpää. Siitä ei mitään tiedetty kuin vasta 1960- luvun lopulla tiesin yhden rintasyöpään sairastuneen naisen. 
Naapurin sorakieli Vilikko yritti selvitä äitinsä haudalla viimeisen ehkä myös ensimmäisen värssyn lukemisesta.
- Pelrkele, ovat sekoittaneet kilrjaimet, tule Liekko lukemaan. Teksti oli kirjoitettu tekstaten kauniilla kirjaimilla. Ne eivät olleet tutut alkoholisoituneelle naapurille. Isoisä luki vanhaa virsikirjaa vaivatta ja opetti lapsia lukemaan.
Meitä lukutaitoisia tarvitaan tänä päivänä, erikoisesti medialukutaitoisia omien asioiden hoitamista varten. 
Puhe rahasta aina ja kaikkialla on merkki siitä, että rahat on loppu. Yrittäjä opetti pojallensa, milloin hintaa työstä pitää nostaa.
- Kun työ on valmis ja katsot kukkaroa, jos kukkaro on tyhjä, silloin pitää nostaa hintaa. Yhtään lobbaria ei ole tullut takaisin, että olisi jotakin jäljellä kukkarossa. Kuinka kauan jaksetaan näitä terveisiä kuunnella? Hölmöläinen on lastannut liikaa hevostaan eikä se ole hevosen vika.
11 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

Ei kommentteja: