perjantai 4. tammikuuta 2013

Palkka-ale

fb-oikolukija lukee puolestani otsikoita, julkaisee niitä etusivulla valmiiksi ajateltuna tykättäväksi, kommentoitavaksi ja jaettavaksi. Hyvä niin, päivän uutistarjonta on pikasilmäilty nopeasti. Oman päivän aloitan aamukahvin jälkeen trainerin avustuksella. Sähköposti ja aamunajatus ensiksi, sitten PHNetin etusivun uutiset, talous ja viihde. Jo toisen kerran uutiset vuosien takaa lähde: wikipedia ei valaise. Kahdeksantuntiselle työpäivälle 5 dollarin minimipäiväpalkka on lyöty lukkoon äidin syntymävuotena.

PHNet.fi  99 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

1914: Ford Motor Company ilmoitti kahdeksantuntisesta työpäivästä ja 5 dollarin minimipäiväpalkasta.

8 -tuntinen työpäivä on ollut käytössä tyypillisissä töissä. Lauantain aikataulu on ollut toinen työmiehelle. Irwin Goodman - Työmiehen lauantai
607 667 näyttökertaa 

Naiset menivät töihin ja lapsi kysyi Annen perään.
- Missä on Annen töi? Samaan sarjaan kuuluu Ukin kohteliaan puhuttelun opettaminen lapsenlapselle alle kouluikäisenä savolaisittain. Puhuttelusana on työ (te). Ukki tuli sisälle ja pieni poika käytti oppimaansa hyväksi.
- Sieltä työukki tulloo.

Presidentti pyytää palkionsa alentamista. Kehen kalikka kolahti, hänen koira älähti. Luen uudenvuodenpuheen vielä monta kertaa kuin kirjeenvaihdon vastauskirjeet ajatuksella rivien väliä myöten. Minulle se on Presidentin loppuun asti ajatelema puhe. Puhuja on puheensa mittainen. Sitä ei tarvitse tulkita, "kirjoitin mitä kirjoitin". Olen aikaisemminkin tuonut julki, "on mukava kuunnella miestä, joka itse uskoo siihen, mitä sanoo." Niitä on vain niin harvassa. Valtiojärjestyksestä luin äskettäin filosofian lukiokirjasta.

- Kyvykkäät johtavat.
- Rohkeat puolustavat.
- Markkinamiehet huolehtivat taloudesta.

Professori hämmentyi palkka-alesta: "Ei järjen hitua"

Uudenvuodenpuheen jälkeen nousi myrsky vesilasissa. Kaikilla on ollut sanansa sanottavana järjellisinä hituina tai ilman. Professorit pimenivät käyttäessään aivo- ja parkinsontutkimusrahat omiin tarkoituksiinsa. Helppoheikit ovat kyllästyneet huutamaan äänensä käheäksi kylmillä toreilla ja markkinoilla. Jähmetyn suolapatsaaksi nähdessäni ruutuun kutsuttuja asiantuntijoita omaa ohjelmaansa kehumassa.  

- Kuuntele! Yksi kaikkien puolesta huutaa kuin haamu Marjaanan ovella.
- Muista katsoa! On harjoiteltu kuorolausuntana. 

Ei kukkokaan käskien laula eikä kaikkien tarvitse kuulla eikä katsoa, kunhan maksaa YLE -veronsa mukisematta. Näin saadaan valtiontalous kasvuun, kun keksitään veronluonteisia maksuja tyhjästä. Ei ole väliä tuottaako jätettä, kunhan on todistettu asutun Vihtaniemellä ennen jätemaksun määräämistä tyhjilleen jääneest mummonmökissä
Se onkin toinen juttu, kuinka 1900 -luvulta lähtien kunnanmökissä käsityöläisenä isovanhemmat aloittivat. Isän veli maksoi hengellään köyhän syntyperänsä 1918. Synnyin punaisen heinäkuun päivänä 1941, isä sodassa Suur-Suomen rajaa siirtämässä Uralille, äiti kotona kahden pienen lapsen ja vastasyntyneen kanssa.  Liikuntakyvytön Isoisä vierihoitajana vastasyntyneelle.

Tässä köyhyydessä vanhemmat elättivät 10 -henkisen perheen luontaistaloudessa. Se oli rahanpuutetta, mutta ei järjenköyhyyttä. Nyt on osat toisinpäin, rahaa on kuin roskaa, mutta ei järjenhitua sijoittajien jakaessa alkuperäisten asukkaiden maita ja rantoja. Tiekartta Länsirannalla on käyty loppuun, kun muukalaiset saavat hautausmaansa lapsuuskodin uimarantaan. Istun käräjäkivillä ja kääntelen seteleihin käärittyjä rosvopaisteja. Tastulan vieraana tohtori sanoi rahan olevan heidän ongelmansa, joilla sitä on enemmän kuin tarvitsevat.

Ei kommentteja: