sunnuntai 9. joulukuuta 2012

9. luukku ja 2 kynttilää

Itämaan viisaat miehet tähyilivät ennustuksen mukaan syttyvää uutta tähteä. Varustautuivat matkaan hyvissä ajoin, olihan joulu lähellä. Siitäkö tämä jouluvarustautuminen alkaa aina vain aikaisemmin joka vuosi.

Itsenäisyys on juhlittu, pikkujoulut vielä jatkuvat ja kohta joulu on ovella. Huomaako sitä kukaan, kun ei ole mitään odotettavaa. Kauneimmat on laulettu monta kertaa tai ovat sitten vilahtaneet ohi huomaamatta. Joulukortteja kirjoittelin, odotan palautuuko katkenneet suhteet jouluksi. Jos sopimistaidot ovat hukassa, on ihmisetkin hukassa. En ole enää kuuma enkä kylmä, olen penseä. Välinpitämätön kaikkien asioiden suhteen. V-käyrä ei ole enää käyrä, näyttää suoraa. Eteenpäin kuunnellen jatkoluentana Juhaa ja Madaminaa. Siinä kaksi vastinparia Shemeikan jälkien seurannasta.

Meilläkin löytyy viisaita miehiä joka lähtöön haastateltaviksi, mutta kukaan ei noudata heidän viisauksiaan. Vai eikö kukaan kuule, mitä he sanovat? Seurasin aikani yhdistystä, mihin minut oli yhdistetty osoitteen muuttuessa. Sain sopeutumisvalmennuskeskuksen kurssitarjontaa tuhkatiheään. Mihinkä minua oltiin sopeuttamassa näkemättä ja kuulematta, kuka olin ja mistä tulin? Näin jälkeenpäin ajateltuna, se tuntuu mielenterveystyöltä. Sitä en vain tiennyt, olinko kohde vai omainen? En ollut mihinkään pyrkimässä. Olin tullut jatkamaan työtäni eläkeikään asti.

Sehän on uudempaa matematiikkaa eli joukko-oppia. Näin saatiin Stalinin kanavan rakentamiseen tarvittavia suunnittelijoita ja toteuttajia, kun vangittiin insinöörejä uudelleen koulutettaviksi. Kanava valmistui nopeassa tahdissa, mutta kätkee monta vaiettua salaisuutta. 

Aikani yritin sopeutua uuteen yhdistykseen, mutta sitten tuli mitta täyteen. En enää kuulunutkaan joukkoon. Minulla oli liian paljon tietoa kuntien sosiaalipolitiikasta, mihinkä suuntaan sitä oltiin viemässä. Senkin näin omin silmin, kuka siitä hyötyisi. Näin näkyvää on aivopesu meillä Suomi-neidon täytettyä 95 vuotta. Petetyt kuninkaat harovat hiuksiaan, kuinka ovat antaneet höynäyttää itseään. Alkuhöynäytyksen paljastuttua kuningas määräsi kaikki alle 2 -vuotiaat poikalapset surmattavaksi. 

Meillä puhutaan syrjäytyneistä nuorista eikä se ole tämän sukupolven syy syntyä epäkelpona maailmaan. Syyt ovat kasautuneet viime sodasta asti. Se on ollut monelle täysjärkiselle koettelemusten paikka köyhydestä huolimatta selvitä järjenköyhistä vallankäyttäjistä. Huipulla tulee, kun "minulla on" rahassa mitattuna enemmän kuin "minä olen" jaksaa kuluttaa.

2. adventtisunnuntai kirkkovuoden kalenterissa

Kuninkaasi tulee kunniassa
Evankelisessa kristikunnassa tämän päivän aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla. Tämän ilmaisee myös nimitys adventus glorificationis, jonka Eerik Sorolainen Postillassaan (1621) suomensi sanoilla Christuxen cunnialisesta tulemisesta. Seurakunnan tulee kärsivällisesti kilvoitellen odottaa Kristuksen tuloa. Keskelle hätää ja syyllisyyttä seurakunta on saanut lupauksen pelastuksen ajasta. Tämä lupaus täyttää sen toivolla ja ilolla.
Vuosikerta:Ensimmäinen vuosikerta
Liturginen väri:Violetti tai sininen
Alttarikynttilät:Kaksi alttarikynttilää

Ei kommentteja: