keskiviikko 12. joulukuuta 2012

12.12.2012

Kissoilla on joulu ja juhannus. Pesueen viimeinen poisannettava kissa sai alkunsa juhannuksena. Naapurin raitakollia hätistin aamutossulla perään, kun näin sen hiipivän mustan Minnan luo. Minnalla oli vastasyntynyt Mikki hoivattavana, raitainen sekin, ettei isästä ollut epäselvyyttä. 

Söpöllä oli huono tuuri sijoituskodissa. Yksineläjä ilmoitti Söpön häiriökäyttäytymisestä. Siksi Söpö joutuisi kissojen taivaaseen. Söpö sai tulla takaisin kotiin. Arka Söpö tottui vähitellen hyvään hoitoon ja sylissä pitäminen antoi turvallisuuden tunteen itsenäistyvälle kissalle.

Olin kissavahtina hiihtolomalla. Annoin kissojen olla päivän sisällä, etteivät muuttaisi naapuriin. Illalla oli lähdettävä kissojen yöhön navetalle. Söpö järjesti määrätyn rituaalin. Karkasi kolmesti ovelta takaisin yläkertaan. Kaapin alta se valppaasti seurasi portaissa tulijaa. Se oli ehkä muistuma sijoituskodista. Jos nyt et mene, lennät kaaressa. Minun kanssa se oli hauska hippaleikki. 

Sitten tuli rotukissa taloon. Se on hieno, sisäsiisti kissa. Otti emännyyden heti ja näytti, kuka määrää talossa. Pieni koirapoika ei ollut uhka Picatsulle. Niistä tuli kavereita. Muut talon kissat siirtyivät kokonaan navettakissoiksi. Mikki löytyi kuolleena joku aika sitten. Hynsky, Minna ja Söpö käyvät syömässä omalla ajallaan navetalla. Mosse tekee yllätyshyökkäyksen rappuja kohti, kun pääsee navetalle. Söpö saa rusetin jouluna, vaikka viettääkin kissojen joulua naapurien kanssa navetalla. Mosse ja Picatsu saavat herkkunsa kuusen alta.

Tämän vuoden joulukalenterin muutosta suomalaisemaksi on pahoiteltu. Missä on amerikkalainen prameus ja kiilto? Ismit vaihtuvat laidasta laitaan. Minun jouluni on digi-tv-laatikkoon liimattu Käpytikkametsän joulu. Sen tunnelman muistan, mutta muualta en sitä tavoita. 
Söpö on näyttänyt tulevaa aikaa, jota söpöilyksi sanotaan. Japanissa äidit pukeutuvat ja pukevat lapsensa söpöihin vaatteisiin. Meidän teiniäidit edustavat sitä keskenkasvuisten tyttöjen joukkoa, joille on käynyt vahinko. On aikuistumisen aika, sanoo Suomi-neito 95 vuoden elämänviisaudella. Munamies laulaa "pidä huolta".... joulutoivotuksena maan hallitukselle ja valtaakäyttäville Herodeksen kumartelijoille muriaanien maassa.

Ei kommentteja: