sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Rikkipesuri

Ei savua ilman tulta. Ongelmaksi on tullut savun sisältämä rikki. Sydän on särki ja Suomi on sulki  tåisella kotimaisella uutisoituna. Hetken kestää puhe pinnalla ja sitten laantuu kuoliaaksi ilman pesuria. Ollila antaa ohjeita kilpailukyvyn parantamiseksi palkkaratkaisuilla. Niin meni merehen päivä kuin Nokia Ollilan uholla. Uusi yritys puhua Nesteen puolesta. Öljy pysyy pinnalla ja koemme vielä suuremman katastrofin sen nesteen kanssa kuin nokialla heitetty vesilintu.

Kuningaskunnissa on kuninkaansa ja kuningattarensa. Tasavallassa presidentti ja first lady. First Lady on aina First Lady eikä se sovi suomennettavaksi 1. tai ensimmäinen, kun First Lady on ainutkertainen presidentin rinnalla. 
Kun presidentti vaihtuu ei ladyn järjestysluku vaihdu. Kuningattarilla on toinen järjestys, kuinka mones Elisabeth on kysymyksessä.

Valtiovierailulla Norjassa esiteltiin Queen Sonja of Norway and First Lady of Finland. Näin on hyvä antaa malli kuinka meidän presidenttiparia erikseen puhutellaan. Siinä tuli tänkka på, kuinka naispresidenttiä puhetellaan arvonsa mukaisesti. Prinssipuolison valinta onkin toinen juttu. Naapurin setä vai Owe-äijä olivat puntarissa, kumpi onpi parempi?

Norjan matkalta kantautui tieto Islannin ilmatilan tarkkailusta. Ehkä se on yhtä  tarpeellista kuin selvittää Venäjällä venäläislasten huostaanotot Suomessa. Kaksi asiaa on saatu päätökseen. Kuntavaalit on suuri kysymysmerkki suurten alueiden autioittamisessa ja kuntien pyöriessä oman napansa ympärillä varastotaloiksi muuttuneissa virastotaloissa.  

Laitospaikkoja lisättiin köyhäinhoidon muutettua Pahkasalonsaaresta kirkonkylään. 1991 oltiin purkamassa laitospaikat, mutta avopalveluista ei ollut hajuakaan. Oli tehtävä tilaa kunnanjohtajan, -lääkärin ja monen muun johtajan hoville. Entiset johtajat irtisanottiin ja niin lääkärinrouvalle aukesi johtavan hoitajan virka. Kunnanjohtajan koko suvulle jäädytettiin avautuvat virat eikä koulutetut nuoret voineet palata kotiseudulleen.

Aina olen tarvinnut järjestyksen elämässäni. Se on johtajuutta ylhäältä alas. Suomessa on Presidentti ja First Lady, maallisimmissa asioissa käännyn kunnanjohtajan puoleen. Tietää kunnassa, kenelle jäteasiat kuuluvat. Siihen se tieto loppuukin, virkamiehet yrittävät vielä hyötyä sijoittajien kanssa 1900-luvulta lähtien alkuperäisasukkaiden maista ja rannoista. 
On lähdetty merta edemmäs kalaan Kreikan, Italian, Espanjan rannikoille markkinoiden valloitusretkelle. Näin syntyi siirtomaita, joden talouteen Suomikin ottaa osaa suomalaisten kustannuksella. Siperian pelottelu on muuttunut kansan pelotteluksi, jos nyt et maksa, huomenna itket ja maksat. 

Reittilento Moskova - Odessa
 Punainen heinäkuu


Berliinin muurin muistolaatta


Olen edennyt Hyvästi toverit -sarjassa Berliinin muurin murtumiseen. Tyttö kävelee sillalla muistolaatan kohdalle. Vuosiluku 1961 ravistaa, kohtasimmehan silloin ensikerran. Kotiin palattuaan hän sai tietää tapahtuneesta ja kirjoitti siitä järkyttyneenä. Me jäimme muurin tälle puolelle. 

Vasta nyt on minulla mahdollisuus tiedostaa niistä esteistä, jotka vaikuttivat ratkaisuihini vuodesta 1961 vuoteen 1989, jolloin vietin kesällä 2 kuukautta halvaantuneen äidin hoitajana. Loman lopulla isällä todettiin syöpä. Tili oli miinuksella 20 000 mummonmarkkaa. Ikinään en tulisi vanhempieni hoitajaksi. Tulin kuitenkin jouluksi 1990 eikä tieto Neuvostoliiton romahtamisesta koskaan kiirinyt rajan tälle puolelle. Elettiin avoimessa yhteiskunnassa, mutta suljetun yhteiskunnan säännöillä. 

Punaisella heinäkuulla ja heinäkuulla 1941 on tietty yhteys. Olin vapaa omaishoitamisesta ja palasin työhön 6-kymppisenä. Nythän ne rajoitukset vasta iskivätkin päin näkimiä. Joka puolella kohtasin vastusta jatkaa omaa elämää. Olen aina kohdannut heikkoja johtajia, joiden itsetunto tutisee. Minut haluttiin nähdä syöpään kuolleena, lataamossa käyneenä, vakavasti sairastuneena, vanhana katuhuorana.
Viimeinen suma seisoo oikeusasteiden asioidenkäsittelyssä. En tiedä, onko yhden luukun asiointi saatu järjestetyksi. Asiakaspalvelu puhelimitse on siirtänyt jonot kotiin  jonotettaviksi luuri korvalla. Ceausescun ajan Romaniassa leipäjonot kadulla siirtyivät takapihoille, jonne Ceausescu ei eksynyt. Tilalle tuli parturi, jonne ei jonotettu. 
Hallitukset ovat kykenemättömiä tekemään mitään uudistuksia, se on surulla todettava. Koulua on käyty, mutta ihmisenä kasvaminen on jäänyt kääpiöksi. 

Hartausohjelmat: Iltahartaus 13.10

Kun velat painavat

Samaistun tanskalaiseen perheeseen, joka on pakkohuutokaupan edessä. Kunta yrittää viekkaudella ja vääryydellä saada minut luopumaan perintöosastani. JäteKukko kiekuu ja hallinto-oikeus pähkäilee, onko minun maksettava jätemaksua vanhalta rakennuspaikalta, jossa kukaan ei tuota mitään jätettä. 
Eletään aikaa "kun mikään ei riitä julmalle jumalalle ja jumalan palvojille".
- Onneksi sinulla ei ole velkaa, sain ylivelkaisten radio-ohjelman juontajalta onnittelut.
Elama pelissä sain valmeltajalta kannustavan palautteen ensimmäisen yhteydenoton jälkeen. Näin on näreet tänä aamuna 14.10.2012. 

Ei kommentteja: