maanantai 3. syyskuuta 2012

Syyskuu

Aamuhartausseurakunta aloittaa syyslukukauden netissä viimeistä luontoääntä kuunnellen. Kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä. Löydän kutistumiselle synonyymin 'pienenee' blogista > kirlah-kielet.blogspot.com/

"Pyy on ollut tärkeä riistaeläin, koska siihen liittyviä sanontoja on paljon. Vielä on mm. sanonta
Pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Tällaisia sanontoja kuullessaan ei tule ajatelleeksi, että todella tarkoitetaan lintua. Tämä sanonta perustunee taruun, jonka mukaan Jumala suuttui pyylle ja tuomitsi sen pienenemään maailman loppuun saakka. Maailmanloppu on lähellä, kun pyy on niin pieni, että se mahtuu kulkemaan sormuksen läpi."

Areenan uudistumisen myötä nettikirkko toteuttaa valitsevaa tekstien julkaisua. Kaikki tekstit eivät ole julkaisukelpoisia jälkitarkastelua varten. Teen omat johtopäätökset eikä ensivaikutelma miksikään muutu. Lapsuudesta muistan srk:n papin tyhjentäneen kirkon osallistujista, kun heidän helluntalaisuuttaan pilkattiin. 

Tänään terveet tarvitsevat enemmän parantajaa kuin sairaat. Läksin omaishoitajaksi ilmoittamatta lehdessä syytä työn keskeytykselle. Sain työhuoneeseen vuokralaisen, vastavalmistuneen mieshierojan. Hän sai tilaisuutensa jatkaa asiakaspiirin kanssa. Hänellä oli oma koulutuksensa, joka poikkesi ainoana Suomessa näkeviä hierojia kouluttaneen Isä Juntusen antamasta opista. 

Huhu lähti kiertämään suusta suuhun lähtemisen syystä. 
- Etkö tiennyt, että äitisi lähti kuolemaan syöpään. Huuhaa-ystäväksi tekeytynyt soitti suureen kotiin yksin jääneelle tyttärelle.
- Sehän joutui lataamoon, arveli liiton sihteeri yhdessä puh.johtajan ja edunvalvojan kanssa. Kymmenen vuoden kuluttua palasin takaisin. Työhuoneen oli pankki "myynyt" vuokralaiselleen lunastaa välimiesoikeudella uhaten. Kadulla sain edunvalvojalta tilannekatsauksen laillistettujen hierojien leiristä.
- Sihteeri on siirtynyt hautausurakoitsijaksi, puh.johtaja/lääkäri on työterveyslääkärinä. Edunvalvoja itse sairauslomalla elinsiirosta toipumassa.... Näillä eväillä kansanedustajan mandaatilla tulee sivallus.
- Hieroja on kuin katuhuora, pitää hieroa "kuka kysyy, kuka maksaa" -periaatteella. Sen jälkeen olen aina painanut pään alas välttäen katsekontaktia uusissa vaatteissa kulkevan keisarin kanssa. Näitä ylitsepuhuvia on joka lähtöön ylhäältä alas asti ja ne todella mielenterveyspotilaat kadulla voivat tehdä arvaamattomia tekoja tuntemisen perusteella. 
- Työtä ei kannata aloittaa enää 6-kymppisenä. Lahdessa on yli 60 työtöntä hierojaa, kuulen työkkärin nuoren virkailijan sanat tehostettuna tekokynsien naputuksella kiiltävän pöydän pintaan. 

Tapahtui viime viikon torstaina. Kutsuin viimeisen asiakkaan ystävänä hierontaan. Hän tuli kalpeana  anteeksipyydellen, jos minun pitäisikin jo olla eläkkeellä "lasteni" mielestä. Vuosia on vierähtänyt 21 perheen jakautumisesta jokaisen omaksi yksiköksi. Me emme ole vastuussa, mitä itsekukin tekee. Keskustelemme kuitenkin usein, missä mennään.

Vaihdamme kuulumiset kevään kuolemantapauksesta kesävieraisiin. Milloinka jäit yksin? 
- Viisi vuotta sitten päättyi kotona hoitaminen. Hän ei ollut omaishoitaja, kun ei saanut omaishoidontukea sairaan miehensä vuodepotilaana hoitamisesta. Puhelin keskeyttää hieromisen, aina se silloin soi, kun ryhdyn hieromaan.
- Kultavarannosta, oikein hyvää päivää. Kultaa kyseli ostettavaksi.
- Oikein hyvää päivää, minulla on vanhaa kultaa 80 vuoden takaa. Myisin sen yhtenä harkkona elopainon mukaan. Kilon paloina ei tule kysymykseen, enhän ole taivashautajaisissa. 
Näitä ostotarjouksia satelee silloin, kun tein työtä ja nyt viimeisen kerran. Ostetaan huoneistoja, vuokrakämpänkin voisin myydä. Puhelinosakkeet pidän itselläni, samoin perintöni, josta sijoittajat ovat ulosmitanneet muukalaisina hautausmaan itselleen. Asiakas poistuu uudelleensyntymistään ihmetellen.

Kotikirkko ei minua lohduta jakaessaan yhteisvastuukeräysrahoja sisäpiirissään. ITO ja ITE kohtaavat surutalossa niin monta kertaa, kun tarve vaatii teologista buddhologiksi. Taide ja taudit saa lisäkseen tieteen uskontotieteenä. Se on karman seurausta. Kun kärsimys loppuu, olen kuollut.
Kesäajan kukkui käki talviajan kiekuu kukko. Käki muistuttaa menneestä tavoilleen uskollisena, kukko on ominut jätemaksun perinnän. Mitä hallinto-oikeus vastaa valitukseen? Puurot ja vellit on sekaisin. Pääsiäistapahtumiin liittyy kukon kiekumiseen kuuluva ajan, syyn ja seurauksen yhteys. Ennen kuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät. Samassa lauloi kukko ja Pietari itki katkerasti.
ITO itki valmentajan kanssa keskustellessaan. Valmentajakin pyyhki silmiään. 
Itse itkin norsunkyyneleitä, kun olin järjestämässä halvaantuneen äitini kotipalveluita kotisairaanhoitajan täyttäessä lääkelokerikkoa.
- Ei äitiäsi voi pakottaa syömään, valisti kotisairaanhoitaja.
- Pakottamisesta ei ole kysymys. Lääkkeet jaetaan kahdeksi viikoksi, mutta ruuankuljetuslaatikot jätetään pöydänkulmalle kaksikätisen avattavaksi. Ei autettu halvaantunutta ylös sängystä syömään valmista annosta lautaselta. Sekö olisi syömään pakottamista. 
Sama toistui sairaalan sängyssä. Ruoka tuodaan pöydälle. Pitkän ajan perästä nuori hoitaja kerää koskemattomat lautaset pois niskaa nakellen.
- Ei ole ollut nälkä! Raha ja laatu eivät kohdanneet, kun rakkaus työhön puuttui.  

Ei kommentteja: