torstai 13. syyskuuta 2012

Lapsi leikki syövän pois

Kuka hoitaa, sitä hoidetaan

Kympinlapset -lehti nosti tunteet pintaan 18 vuoden takaa. Olin paikalla kuin pahanilmanlintu. Syytin itseäni lapsen sairastumisesta. Jälkeen päin ajattelin, olisiko tilanne valjennut juuri sillä hetkellä ilman minun avuliaisuutta tehdä jotakin, kun lääkäri ei kahta viikkoa ennen tarkastanut lasta loppuun asti neuvolassa. Pyysi avaamaan vaipan äidin kertoessa oireista. Lääkärin puhelu kesti kauan ja lapsi jäi tarkastamatta.
- Pistä vaippa kiinni, eihän siellä mitään vaivaa ole. Se oli sellainen neuvolassa käynti. Ajanpuute ei ollut esteenä, vaan joku puhelinasiakas samalla kertaa vei paikalla olevan lapsen ajan.

Hoitojen kestäessä ajallisesti kauan tulin välillä pikkusiskon vahdiksi lapsen käydessä hoidoissa äidin kanssa. Olin hyvä hoidon kohde lapselle kerrata osastolla saatu hoito mummoon. Katson videon, näinhän lapsi hoiti lääkärilaukun tutkimusvälineillä. Koskaan ne eivät olleet kateissa eikä kukaan ollut lainannut niitä luvatta.

Isovanhempien ja lastenlasten leirillä kerroin, kuinka meillä perheessä selvittiin sairaudesta  leikkimällä.
- No, en minä leikkimään ryhdy, totesi sodasta selvinnyt isoisä. Hänellä oli vielä kesken selviäminen kovista kokemuksista ja nyt tämä yli ymmärryksen mennyt lapsenlapsen syöpä.

Lapsen mielikuvituksella tehtiin ihan tavallisia asioita, kun jaksettiin. Hoitaminen oli ensisijalla aikansa, sairaus oli este saunomiselle ja naapurin lasten tapaamiselle. Oltiin vähän eristyksessä syövän ja omaishoidon kanssa. Molemmat ajat ovat takana. 
Eristykseen joutuminen omaishoidon jälkeen on jatkunut 12 vuotta eikä loppua näytä tulevan. Aika on muuttunut kilpajuoksuksi ja kyynärpäätaktiikaksi. Sitä johdetaan ylimmästä alimpaan virkamieheen. Neljännen käskyn selitysosa antaa minulle oikeuden puhua ääneen asioiden huonosta hoidosta. 

Presidentti on kanssani samaa mieltä ihan tavallisten asioiden tekemisen puolesta puhuessaan. Minä häpeän asioista mitään tietämättömien puheita puuhakirjoista. Puhujat ovat kulkeneet pelien kautta päämääräänsä saaden täydet pisteet olemattomilla lahjoillaan. Heikoin lenkki -pudotusformaatti on ollut kovassa käytössä viime vuosina. Sekin on huvia yhteiskunnan pelisäännöillä, kun kukaan ei tiedä muuta arjen asioista kuin oman etunsa.

250:n vuoden sykli on tässä toteutusvaiheessa. Ei maha mittää. Vahingoniloisena totean.
- Julma jumala ahmii omat lapsensa.

Ei kommentteja: