lauantai 22. syyskuuta 2012

Konteksti

Konteksti eli esiintymisympäristö tarkoittaa seuraavanlaisia asioita:
  • lauseyhteys eli kielellinen konteksti, josta voidaan käyttää myös nimitystä koteksti
  • tilannekonteksti: kielenulkoinen ympäristö kuten puhetilanne
  • kulttuurikonteksti, johon kuuluu puhujien ammatti, koulutus ym. sosiaalisia tekijöitä.
Konteksti kuultuna aktivoi sanahaun, mihinkä kontekstiin tuo mahtuisi. Lauseyhteydessä se jää kielelliseksi kotekstiksi. Jääköön lauseyhteyteen sivistyssanana, jota sivistys ei ole minulle opettanut.

Tilannekonteksti hyppää kielen ulkopuolelle puhetilanteeseen. Siinä niitä pomppii puhujien kieleltä kuin tyhjää vain.

Kulttuurikonteksti ei kuulu minulle, eihän minusta mitään tullut. Sen rajan vetää puhuja ammattiinsa, koulutukseensa ja ym. sosiaalisiin tekijöihin vedoten. 


http://yle.fi/radio1/asia/eve_mantu/sadonkorjuun_aika_37460.html
Tässä sinulle rahaa, viljele meille ruokaa! Näinkö se yhteisöviljely vuokrapellolla toimii? Personal Farmer Heidi Hovi korjaa parhaillaan satoa Herttoniemen ruokaosuuskuntaan kuuluville perheille. Perheet palkkasivat keväällä hänet omaksi viljelijäkseen, omalle pellolleen.

"Herään aamulla aikaisin ajatellen tämän päivän kontekstia negatiivisesti. Yritän hengitellä ja nukahdan. Näen unta lähtötilanteesta. Tulee lipputarkastus. Minut on kutsuttu mukaan lupaamalla, kunhan vain tulen. Minulla ei ole lippua esitettäväksi. Hyvin pukeutuneet nuoret naiset ympäröivät minut. Ovat jättiläisiä minuun verrattuna. Maksaakseni lipun he antavatkin minulle rahaa, suuria seteleitä vieraan maan valuuttaa. Jään kuitenkin pois matkalta, minulla ei ole tarvittavaa lippua." Syyspäiväntasaus

Sunnuntaiaamuna Eve Mantu palauttaa minut sadonkorjuuaikaan Vihtaniemellä. Vanhemmat viljelivät viimeiseen asti perunat, juurekset, kukat meille lomalaisille kotiinviemisiksi. Syksyin marjat ja kalakukot käytiin hakemassa kesämökiltä loman loputtua paluumatkalla arkeen ja työhön. Vanhemmat tekivät työn, nuoremmat korjasivat työntuloksen. 

Tänään kuntauudistuksesta on tulossa floppi, epäonnistunut tekele, moka, oikein emämoka. Syntymäkuntani on edelläkävijä ryhtyessään mokailemaan. Kuntaan jääneet, kunnanvirastossa päivänsä pyöritelleet, tänään eläkeläiset nauttivat työnsä tuloksista. Kunta tekee niin kuin tahtoo, käyttää peruspalveluihin tarkoitetut rahat EU:n myötämien projekti- ja hankerahojen omavastuuosana mitä mielikuvituksellisimpiin kohteisiin. Kukaan ei kyseenalaista, onko tuo tarpeelista. On, jos Tuusniemestä suunniteltiin Floridaa ja alkuperäisten asukkaiden maat jaettiin kuin valkoinen mies osti intiaanien asuinalueet. 

Yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen YEAT:n näyttökansiossa käsittelin  verkkoympäristössä  Yritysakatemian ja Verkkokirjoittajan talon välillä. Omaishoito, elinikäinen oppiminen, verkkokirjoitus- ja tietotekniikkataidot ovat alkutekijöissään. SUURIA SANOJA pieniä askelia -julkaisu on ainoa sanallinen vihkonen, joka oli, on ja tulee olemaan totta omasta ajastani. Vihtaniemellä on viljely ja varjelu loppunut sijoittajien ostaessa rannat viihde- ja vapaa-ajan viettoa varten. Minulla on heille muukalaisten hautausmaavaraus lapsuuskodin uimarannassa. Yhtään raatoa ei ole vielä sinne kuopattu ongelmajätteenä, josta minun pitäisi maksaa jätemaksua. Kuitenkin minulta sellaista karhutaan ulkolaisen perintätoimiston kautta. Odotan hallinto-oikeuden päätöstä tekemääni valitukseen. 

Kunnan sisäiset rakenteet pettävät, jokaisen kääntäessä makkarat mieleisekseen. Tarvitaan vahva presidentti näkemään ihan tavalliset arjen asiat sotakorvausten maksajista lähtien. Kuoltua havuseppele haudalle on isälleni luvattu suurin kunnianosoitus sotaan osallistumisesta. Pidän sitä veteraanijärjestön puh.johtajan pitkälle edenneen muistinmenetyksen seurauksena. On näitä muitakin julistajia, oman maan yrittäjistä lausunnon antajia, jotka komukkeina kiertävät maailmaa. Lakiin on kirjattu; ikä ehdoton 61/64 vuotta ja "yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei kerrytä työhistoriaa". 

Minun kuntauudistukseni lähtee tästä. Ei riitä, että syntyperänsä tähden mestatut "haudataan" uudelleen siunattuun maahan. Suomalaiset ovat tehneet parhaansa itsenäisyyden säilyttämiseksi. Lobbarit ja muut kupparit ovat menettäneet kykynsä nähdä tulevaisuuteen "pöhöttyneen yhteiskunnan elätteinä".

Kuntavaalien jälkeen nähdään, onko meillä enää tarvetta alueellisiin kuntajakoihin. Siirretään itärajaa Ohtaansalmen sillasta länteen. Jaetaan Suomi-neito kahtia pituussuunnassa itään ja länteen. Uskomaton uusperhe on silloin omalla kielialueellaan idässä ja kuninkaallisena perimän tervehdyttäjänä lännessä. Historia toistaa itseään.

"Näin kohtaavat toisensa länsi ja itä,
niin kohtaavat ihmiset toisiaan.
Vain toinen muistelemaan jäi sitä,
ja toista jossakin kaivataan."
Yrjö Jylhä


Kuvaus Täyssinän rauha solmittiin Ruotsin ja Venäjän välille Täyssinän kylässä Inkerinmaalla 18. toukokuuta 1595. Täyssinän rauhan rajamerkit merkitsivät Ruotsin ja Moskovan Venäjän rajan. Uusi raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, joista
nykyisissä Pohjois-Karjalassa ja -Savossa sekä Kainuussa tärkeimpiä olivat
Pohjois-Karjalan Maanselkä sekä Pohjois-Savon Ohtaansalmi, Pisan laki, Ala-Keyritty ja Tiilikkajärvi. Kuvassa rajamerkki Pisalla. 

Ei kommentteja: