lauantai 29. syyskuuta 2012

Espanjattaret anteliaimpia

Aamusoitto luetteloaarioineen karistaa viimeisetkin unihiekat silmistä la 29.9.2012
W.A. Mozart: Leporellon luetteloaaria oopp. Don Giovanni (Bryn Terfel ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine). 

Don Giovannin tunsin vain nimeltä 30. tammikuuta 2011 mennessä tai tullessa. Sain osallistua silloin Placido Domingon  70 -vuotisjuhlagaalaan areenan välityksellä. 
Näissä mietteissä nousin ylös odottamaan puhelinsoittoa, milloin "muutto ja kuljetus" -auto saapuu noutamaan ylimääräisiä  tavaroita. Enteileekö tämä palvelutaloon siirtymistä lähitulevaisuudessa vai sitten joskus? Siirrettävät mööbelit ovat lähtövalmiina. Olen helpottunut ja samalla tunnen olleeni "masentunut"  tai turhautunut jo kauan.

- Pitäisikö mennä lääkäriin?
Sain lähetteen psykiatriseen hoitoon nuorelta naislääkäriltä, kun en suostunut tekonivelleikkaukseen. 
Sitä ennen Tunisian matkan jälkeen sain neuvon.
- Tutkituta pääsi. 
Silloin ymmärsin, että olin uupunut unen puutteesta omaishoitojakson jälkeen eikä sitä voinut poistaa jäämällä sänkyyn päiviksi, viikoiksi, vuosiksi. Siihen auttaa vain aika ja ymmärrys, mutta sitä ymmärrystä ei ollut missään. On tultu aikaan; kun mikää ei riitä. On vain lakattava puhumasta ääneen, istuttava hiljaa näkymättömänä. 

Mutta minkäs teet, jos pelkkä paikalle tuleminen on jo kysymyksen paikka.
- Mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä?
- Sitä juuri, en ole vielä vanhainkotipaikka lakanoiden välissä varannut.
Siitä pitää säätää laki ja säästää koulutusrahastostipendi x2. Ikä on ehdoton 61/64 vuotta. "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei kerrytä työhistoriaa." Jäljellä on vain palkkatyö, joka oikeuttaa eläkkeeseen. On siirryttävä sanataiteessa lääkäreille suunnattuun kurssitarjontaan "taide ja taudit". Sen tajuaminen on  pelastanut minut pakkohoidolta. Minua ei ole unohdettu ulosoton kohteena.  Vielä on perintöosa tallella.

Tässä toinen yli ymmärryksen menevä odotusaika. Jos ei suostu maksamaan huijareiden tekaistuja laskuja, pitää valittaa. Kuinka kauan hallinto-oikeuden valituksen käsittely kestää, sitä ei ole määrätty. Mutta parhaani olen tehnyt siirtääkseni perintöni seuraavalle sukupolvelle. Yhteiskunta ei antanut sodankäyneiden isien jälkeläisille mahdollisuutta sukupolvenvaihdokseen jatkaa vanhempien jalanjäljissä. Kukaan ei tee enää työtä elääkseen. Tilalle on tullut viihde- ja vapaa-aika ja jakajan käsi. Elämisen este ei ole rahanpuute vaan järjen köyhyys. 

Nyt olen eläkkeensaaja. Enää ei ole tarjolla halpaa hierontaa ei edes vapaaehtoistyönä. Tuotteesta en ole luopunut. Se on tarjonnut monta hauskaa hetkeä naisena. Madamina on luettelo näistä vanhenevan miehen esittämänä pappi paitasillaan ja taiteilijan hattu päässä. Länsimaissa mies käyttäytyy kuin ori villihevoslaumassa. On siinä haaremissa pitelemistä. 
Kuortissa laukku-Leena siirteli tavaroitaan paikasta toiseen. Oli nähtävyys  monta viikoa ja talvi teki tuloaan.

Sai sitten kyydin vilkkaammalle paikkakunnalle. Hän oli pettynyt elämään ja turhautunut yhteiskunnan päätöksiin. Odotti eläkkeelle pääsyä. Sen enempää en tiedä laukku-Leenasta. Samaistun kuitenkin häneen aloittaessani vanhempieni hoitamisen tili miinuksella 20 000 mummonmarkaa kahden kuukauden jälkeen. Minulle riittää rikastuminen. Kunta lupaa kuitenkin kunnallisen kotihoitotuen, kun säästän kaksi laitospaikkaa ja hoidan vanhempani kotona. Asetus omaishoidontuesta vesittää kaiken.
Maksetaan minulle ja otetaan isältä takaisin sosiaalilautakunalle minun tekemästä työstä ilman kunnan palveluja. 
- Kyllä ne ovat viisaita.
- Tyhmiä ne ovat. Eikä se muuksi ole muuttunut 21 vuoteen. Sellaisia ovat ministerin kiireet.
Nyt eletään tätä amerikkalaista unelmaa todeksi Don Giovannin esittämänä. 
Eroottinen hautausmaa antaa woodoomenoille siunauksensa.
"Ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että he ymmärtävät ymmärtämisen väärin ja tunkevat liian liki. Nythän se asia on kukkapenkissä."

Placido Domingon juhlagaala aloitti vuoden 2011 näyttävästi. Hänelle esitettiin onnittelut oopperan sanoin ja sävelin. Ervin Schrott'in Madamina otettiin iloisesti vastaan. Sen jälkeen olen löytänyt Schrott'in  ystäviensä seurasta monissa yhteyksissä.

Omaa 70. syntymäpäivää heinäkuussa seurasi mykkä huuto, koko Norjan ilo muuttui maansuruksi. Bräiviik sen aiheutti Oslossa ja Utöyan saarella. Tähän on tultu ja tullaan uudelleen ennalta arvaamattomissa paikoissa. Hyvinkään yö viimeksi tuli liian lähelle. 

Mitä opin tästä. Vähin äänin teen mitä teen, lähden mihin lähden. Kaiken kestääkseni olen sulkenut silmät ja korvat maailman pahuudelta. Kiire on mennyt ohi. Iloitsen siitä mitä minulla on. Ja siitä, miksi minä olen tullut. Paljon iloa välittää Riverside Medical Clinic taidetta tauteihin. 


  

Yhden omaishoitajan tarinasta on tullut ooppera tai tässä tapauksessa Madaminasta omaishoitajan samaistumiskohde. Taiteilijalla ei ole varaa nipottaa poliittisista syistä ja kieltäytyä esiintymästä kuuntelijan kannatuksista.

Anna Netrebko and Erwin Schrott with song Don Giovanni

Pikkukuva

Erwin Schrott "Madamina" Don Giovanni - W. A. Mozart

***Joku on taas vetänyt herneen nenään ja valittanut tekijänoikeuksista
ERWIN SCHROTT MOZART {catalogue aria} DON GIOVANNI

PLACIDO DOMINGO 70th BIRTHDAY GALA
1 vuosi sitten | 4 528 näyttökertaa tekijä: mrkariobangi




Ei kommentteja: