lauantai 4. elokuuta 2012

Talouden madonluvut

Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut

http://areena.yle.fi/tv/1594821

Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut. Maailmantalous ei enää palaa kasvu-uralle, päinvastoin: vapaa markkinatalous ja länsimainen elämänmuoto ovat tulleet tiensä päähän, väittää 23 talousviisasta kiitetyssä dokumentissa. Vain muutos voi pelastaa maailman.
Toistan uudelleen: 
Maailmantalous ei enää palaa kasvu-uralle, päinvastoin: vapaa markkinatalous ja länsimainen elämänmuoto ovat tulleet tiensä päähän, väittää 23 talousviisasta kiitetyssä dokumentissa. Vain muutos voi pelastaa maailman.

Katson talouden madonlukuja Uskomattoman uusperheen jälkeen. Voin samaistua madonlukuihin omakohtaisesti selkäytimessä olevan kokemuksen mukaan olematta minkään puolueen jäsen.
- Kyllä ne ovat viisaita, sanoi isä joka kerta kun hän kuuli tai luki omaneduntavoittelusta.
- Tyhmiä ne olivat silloin ja ovat edelleen. Poliitikon pokka ei enää pidä minun nähden. Muuttuivat jo kunnassani negatiivinruskeiksi, läpinäkyviksi pallopäiksi. Nähdessään minun tulevan vaihtoivat kadun toiselle puolelle tai suoraan pusikkoon, jos yhteentörmäystä ei voinut välttää.

Kirkko jakoi katekismuksia postiluukusta joka talouteen palattuani Lahteen isän kuoleman jälkeen. Uskonkonsultit näkivät tilaisuutensa tulleen. Summeri soi.
- Kuka siellä?
- Jehovantodistaja ja olisin tulossa sisälle. 
En avannut ovea enhän ollut käännytystä vailla.


Puhelin soi ja vastasin asiallisesti nimeni. 
- Joko katekismus on jaettu sinulle?
- Olen sen saanut.
- Tulisin lukemaan sitä kanssasi. 
Silloin kilisi kellot ja vastasin.
- Osaan lukea itsekin ja luulen, että olet kalastelemassa vierailla vesillä. Hän sanoi olevansa jehovantodistaja. Heistä olin saanut tarpeekseni isän ovelle ilmestyessään. Kaappasin muutaman sisälle, enkä päästänyt pois ennen kuin tiesin, mitä he meistä tahtoivat. 
- Paratiisi on tullut maan päälle.
- Höh, en ole tuota huomannut. En ole tullut enkä mennyt. Olen aina ollut.

Sain postissa kasetteja ja kirjoja postiluukuusta. Heillä oli hätä minun sielun pelastamisesta. Jos en olisi pystynyt heitä vastustamaan, minusta olisi tullut hullu.
Käännyttäjät tänä päivänä ovat vailla minulta rahaa.
- Olet voittanut lahjan...... ja sitä rataa lahjan saadaksesi maksat joka viikko pienen summan. 
Kaikilla on sama madonlukumetodi, onpa kyse sairaudenhoidosta, uskosta, pankkiasioista, vakuutuksista, edunvalvonnasta, yhdistyksistä tai puhelin osakkeista, lapsuuskodin perinnöstä. Nyt tämä soppa on valmis kaiken kattavana €urokriisinä. 

Kuka kääntää toisen poskensa lyötäväksi, kuka muuttaa veroparatiisiin, kuka kääntää nuttunsa nurin? Kyllä teidän madonluvut osataan ulkoa. On sellaiset pelisäännöt luotu pääkallonpaikalla niiden toimesta, jotka laativat lakeja.

Ei kommentteja: