sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Saksankielinen savolainen

Talo maalla. Talo maalla, järven rannalla kesämökki, on monelle suomalaiselle paluuta lapsuuden maisemiin. Se on sekoitus nostalgiaa, lomaa ja suhdetta luontoon. Radioateljeen ohjelma Talo maalla viljelee näitä kesämökin ääniä uudella tavalla. Äänillä on karaktääri, omat roolinsa, omat soolonsa puheiden lomassa. Puheet ja äänet ovat lomalla tasa-arvoisesti. Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Harri Huhtamäki. Äänisuunnittelija on Jim McKee. Kertojina ovat Helka-Maria Kinnunen, Tiia Louste, Eero Saarinen ja Tom Wentzel sekä joukko mökkiläisiä. Musiikki on Huhtamäen, Tapio Aaltosen ja Heikki Virtasen. Tuottaja on Harri Huhtamäki. «

http://areena.yle.fi/radio/1578247

- Venäläiset naapureina maalla?
- Ei kiitos.
- Saksalaiset naapureiksi?
- Ei kiitos.
- Savolaiset naapurit?
- Kyllä, kiitos.

Radioateljeen innoittamana kirjoitin tekstin saksankielisestä savolaisesta sukupolvenvaihtajana maalla.
Sähkökatkos pimensi läppärin ja koko teksti on poissa. On siirrytty murhaavaan heinäkuuhun. Saksaa savoksi tuotti kuitenkin tekstin kielen vaihtamisesta kirkossa, omaishoitamisessa ja puhuttelussa. Tänään murhataan savolaiset balladissa. Sellainen on ollut meno ja meininki punaisesta heinäkuunpäivästä jo 71 vuotta. 


Kun sinusta ei mitään tullut. Saksaa savoksi kengänkärjen läpsytyksellä tai koron kopsutuksella tehostettuna. Hellu pesi käsiä kirjoitusten lopputuloksesta. Sitten testataan saksankielen ymmärtäminen. 
Vaihdoin osoitetta SUOMEN SAKSALAISEEN EV.LUT. SEURAKUNTAAN, (TYSKA EV.LUTH. FÖRSAMLINGEN I FINLAND, DEUTSCHE EV.LUTH. GEMEINDE IN FINNLAND). Maistraatti erotti kirkosta ja liitti muuhun uskonnolliseen yhteisöön. Luulin kirkkojen olevan samaa ev.lut. seurakuntaa, mutta saksalainen kirkko ei ollut allekirjoittanut Porvoon sopimusta. Piispakokelas pahoittelee kirkostaeroamista kirjeellä. Minua loukkasi pahoittelukirje, enhän  luopunut uskosta. Olen sama kristitty, mikä olen aina ollut. 

Vaihdoin omaishoidonkieltä ja samalla vaihtui sisältö, mitä omaishoidolla tarkoitetaan; zu Hause Pflegen, Hilfe für die Helfer. Kotonahoitaminen on juuri sitä työtä, mitä n. 300 000 omaishoitajaa tekee keskeytymättömänä 3 -vuorotyönä. Omaishoidon rahallinen tuki tekee 10 000:sta omaishoitajia. Raha ratkaisee ja tunnettu nimi tekee heistä merkittäviä omaishoitajia, vaikka tyttäret ovat huolehtineet vanhemmistaan ennen laitospaikkojen purkamista.  Olenkin toisella kotimaisella kielellä närståendevårdare sanan varsinaisessa merkityksessä. Taas tuli kenkää omaishoitajayhdistyksestä ja -- Liitosta. 


Puhuttelussa on ero kielellä ja kielellä. Olen otettu nähdessämme "liebe Maire" nimeltä mainiten. Kaikki tekemiseni on leimattu Mairen omaksi hömpäksi selän takana puheita pidettäessä. En ole suostunut rahankerääjäksi poliitikon vaalirahoiksi eikä pelkkä jäsenmaksun maksaminen ole ainoa motiivi tulla pinssillä palkituksi.


Saksankieli on enemmän minulle kuin eurokriisin ratkaisuun vaikuttava yhteisymmärrys. Ruotsissa opetetaan mandariinikiinaa. Siitäkin osaan tärkeimmän; Wo Ai Ni Men. 


Saksankielinen savolainen ei pärjää naapuriksi tulleille sijoittajille. Ei ole yhteistä kieltä face to face keskustella asioista. On valitettava aiheettomista laskuista, jotka ovat ulosottokelpoisia ennen hallinto-oikeuden käsittelypäätöstä. Mikään ei ole sitä, miltä se saadaan näyttämään kirjurien, tulkkien ja konsulttien toimesta.

Ei kommentteja: