maanantai 30. huhtikuuta 2012

Viihdettä vappuaattoon 2012

Mäntsälän kapina. | Historiasarjoja | Toista | YLE Areena | yle.fi

80-vuotta sitten keväällä 1932 Suomen nuori demokratia oli vaarassa. Helmi-maaliskuun vaihteessa Lapuan liikkeen kannattajat ja Ohkolan työväentalolle Mäntsälään kerääntynyt kokousväki ottivat yhteen ja sitä kautta tilanne kärjistyi niin sanotuksi Mäntsälän kapinaksi. Mistä oikeastaan olikaan Mäntsälän tapahtumissa kysymys? Haastateltavina ovat työväentalojen sulkemisista väitellyt Tapio Huttula ja 20-30 luvun oikeistoradikalismia tutkinut Martti Ahti. Toimittajana Seppo Heikkinen.

P. E. Svinhufudin puhetta ei kuulla alkuperäisenä. Yleisradiolla ei ollut vielä nauhoitustekniikkaa käytössä 1932.


Nummisuutarit

(1923) Kotimainen elokuva Aleksis Kiven näytelmästä. Musiikkisäestys. MV.

Kuinka sattuikaan juuri tähän päivään, että Nummisuutarien repliikkitekstit pitää lukea ruudulta. 

Saan vuokrankorotusilmoituksen. Perusteluna kohonneet korjauskustannukset. Sijoittaja ilmoittaa vielä oikeudestaan  tulontasaukseen. "Eläkkeet ja muut tulot nousevat yleensä elinkustannusindeksiä mukaillen." Naapurin tyttö pankinjohtajan kotiapulaisena osallistui vappumarssiin. Sai potkut työstänsä. Näin maailmassa on aina ollut, eikä maailma muutu, Eskoseni!

Neljäs tarjous saa pinnan palamaan. Puhelinmyyjä tenttaa osoite- ja luottotietoja. Pannaan tulemaan lehti, korusetti ja huivi 1 ½  euron viikkomaksulla. En saanut puolustukselle puheenvuoroa.
- että pannaanhan tulemaan!
Kiroan kuuluvasti, ettei minua kiinnosta heidän lehtensä, vaikka ilmaiseksi saisin.
- Älä nyt vappuasi pilaa kapinan ja nummisuutarin tähden. Pysykööt suutarit lestissään tänään vappuaattona ja huomenna kevään juhlapäivänä. Kaikki viihde on mustavalkoista, historiassa häivähdys punaista. Härkäkin ärsyyntyy punaisen rätin heiluttelusta ja keihäillä tökkimisestä. 
Mielenkiinto heräsi Mäntsälän kapinasta. Historiaa on luettava tämän päivän ymmärryksellä eikä aivopesuna syntyperän mukaan. 

"Iltapäivällä nousin Ullan rinnettä ylös. Lumi suli sihisten. Työväentalon ulkohuusin haju pistää nenään. Rinteessä olevat mökit haisevat vanhalle laudalle ja laholle puulle." Se on muistuma 1950 -luvulta meijerinrannasta keskusraittia pitkin kävellen. Se haisee, vaikka kaikki on purettu pois. Tilalle rakennuttaja on aloittanut rakentaa rivitaloja. Konkurssi keskeytti halvimman tarjouksen tehneen rakennuttajan työn. Jatkaja viimeistelee ilman vastuuta jäljestä. Kunpahan on hänessä! 

Vappu on suurten tunteiden ja aatteiden  jaloa paloa. 20 cm lunta maassa rauhoittaisi kummasti riehuntaa.

Ei kommentteja: