torstai 19. huhtikuuta 2012

Valtiovierailu

Kärpäsenä katossa löysin lehtikuvan ja iloitsin. Jotakin tällaista heillä on keskenään. Naapurimaiden nuoret kuninkaalliset näyttävät julkisesti, mitä he ovat oikeasti. Rouva Haukion asuvalinnat punnittiin tarkkaan. Jonkun kommentin luin katseen kääntämisestä ikäeroon, jota kommentoija häpesi. Siinäpähän häpeää omaa häpeäänsä. Presidentin sopii olla omaikäisensä vaativassa tehtävässä eikä puolison ikä ole mikään mitta missään suhteessa. Kruunuprinsessa Victoria, rouva Haukio ja Vitas kuuluvat ikänsä puolesta samaan ryhmään. Jaana Pelkonen ei ole onneksi kamarineito täällä eikä siellä, vaikka poserasikin kruunuprinsessan kanssa samankuosisessa H&M:n mekossa. Jostakin se yhtäläisyys on revittävä.

Katsoin valtiovierailun nuoren, esiintyvän taiteilijan näkökulmasta, kuinka yksinäistä vierailu saattaisi olla.

Lavakarisma

Kauneus on katsojan silmässä, miten haluaa kailottaa oman tietämyksensä näkemästään. Kansanedustaja saa näkyvästi olla liikemiesten talutusnuorassa, mutta presidentiltä otetaan kaikki valta pois. Suomi-neito tarvitsee presidenttiparin, mutta yksityisyytensä hekin saavat pitää omana asianaan. Heli Laaksonen antaa ohjeen: Ole oma ittes vaan.Taakseen katsomatta hän poistuu areenalta. Keskustelujen aikana Vitas viihdyttää naisia.
Elämä on!

Suomalainen kirjakauppa täyttää tänään sata vuotta. Ylioppilaita varten ne oli tarkoitettu. Kävikö äiti koskaan kirjastossa tai kirjakaupassa 79 vuoteen. Löysin hänen kirjoituksiaan säästyneistä lappusista. Äiti lauloi viimeisen joulun edellä ennen kuulemattoman joululaulun. Toivoin mielessäni, että kirjoittaisin sanat ylös. En ehtinyt tekemään. Käsinkirjoitettu lappu ilmestyi äidin kuoleman jälkeen näkösälle. Se oli viimeinen viesti äidiltä, kun eläessä ei ehditty. Viimeiset syntymäpäivät vietettiin kotona. Hän ei olisi halunnut enää muistaa päivää, mutta kevennyksenä Jaakko Teppo esitti. Nehän pidetään vaikka viimeisinä juhlina, kun on syntymäpäivä. Oltiin elossa kaikki.

Näitä aattelen verraten omia kokemuksia äidin kokemuksiin. Yhteiskunta on muuttunut kovemmaksi. Vastukset olen perinyt, vastustajat ovat toiset. Viihtymässä käyn Norjassa, Ruotsissa ja Vitas'in kanssa milloin missäkin. Välillä teen kotimatkan meijerinrannasta Vihtaniemelle vesitietä. Rantautuminen on viety maksulliseen satamaan. Tiekunta suunnitteli keräävänsä tieyksikkömaksut käytetystä vesitiestä. Sitä on esteetön elämys Juoijärvellä.

Nuori mies puhutteli Aleksanterinkadulla tarjoten kuukausimaksua lasten hyväksi. Seisoimme aikamme puhuen yrittäjyydestä. Pitää tienata sen verran, että saavuttaa kriittisen pisteen. Se tarkoittaa tuloa sen verran, että saa katettua muuttuvat kustannukset. Sen jälkeen tulevat kiinteät kustannukset. Loppu on palkkaa. Hän epäili puheita Hyvinvointivaltiosta. Kokemuksesta tiedän Hyvinvointivaltion kaatopaikan. Kukaan ei tule auttamaan kaatopaikalle joutuneita sieltä pois. Minulla ei ole enää rahallista mahdollisuutta osallistua rahoitustalkoisiin. Oravanpyörästä vapaaehtoistyöhön. Suosittelen.

Ei kommentteja: